1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Yenko ponovo ispravlja greške Chevroleta
Yenko ponovo ispravlja greške Chevroleta

Yenko ponovo ispravlja greške Chevroleta

271
0
Podelite sa prijateljima:

Sredinom šezdesetih godina prošlog veka je General Motors bio u problemu koji bi svaki automobilski proizvođač samo mogao da poželi. Verovali ili ne, proizvodio je previše vozila i bio na udaru tadašnjih antimonopolskih zakona, o čemu smo detaljno pisali ovde. U želji da smanji obim prodaje, najveći američki proizvođač je zabranio ugrađivanje moćnih motora u popularne modele (to se pre svega odnosi na Chevrolet Camaro), ali kao i za sve drugo je pronađena „rupa u zakonu“.

Naime, čovek po imenu Don Jenko je posedovao izuzetno popularni izložbeno-prodajni Chevroletov salon, smešten u američkoj saveznoj državi Pensilveniji i odlučio je da ponudi svoje izdanje mnogih Chevroletovih modela.

Jenko je imao pozavidnu zalihu moćnih motora, pa je postojalo izdanje Yenko sledećih modela: Camaro, Chevelle, Nova, Corvair i Vega. Brend je nestao početkom sedamdesetih godina, ali pre četiri godine pravo je kupila firma SVE (Speciality Vehicle Engineering) i tada je odlučila da se vrati korenima. Posle tjuninga popularnog Camara na red je došao i pikap kamionet Chevroleta.


Iako je najveći američki automobilskih proizvođač, neverovatno je da Chevrolet nema performantni pikap koji bi konkurisao rivalima kao što štu Ford F-150 Raptor i Ram 1500 TRX. Ali kao i pre više od pet decenija, i ovaj put u pomoć je pozvan Yenko, a novo izdanje nosi oznaku Yenko/SC.

Krenimo od najboljeg dela, a to je svakako ono šta se krije ispod haube. Silverado razvija preko 800 konjskih snaga zahvaljujući 6,2-litarskom benzincu na koga je Yenko dodao kompresor. Informacije o najvišem obrtnom momentu nisu dostupne, ali mediji smatraju da je reč o brojci od 976 Nm. Pored moćnijeg agregata, Yenko/SC pruža i nove Brembo kočnice kao i modifikovani šestostepeni automatski menjač.

U poređenju sa standardnim Silveradom, tjunirani model je za oko 8 centimetara više odignut od zemljišta i dostupan je sa performantnim penumaticima. Na taj način, Yenko očekuje da će biti jednako dobar kao konkurencija iz Forda i Rama, ali čak i u tom slučaju mnogi „hejteri“ će reći da zapravo nije model Chevroleta i da samim tim ne bi trebalo da ide u isti koš sa Raptorom i TRX-om.

Dizajnerske izmene su ponovo minimalne i odnose se na blago preoblikovani branik, dodatke u prikolici, novu haubu i bolju zaštitu ispod vozila. Zanimljivo je da se Yenko opredelio za model bez imalo hroma pošto u teoriji vlasnici će uživati u terenskoj vožnji, a plastika je dosta jeftinija da se popravi.


Yenko već sada prima narudžbe, a prodaja će biti ograničena na samo 50 jedinica.

AutoRepublika

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments