1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Opel Astra stiže naredne godine, prodaja počinje od 2022.
Nova Opel Astra stiže naredne godine, prodaja počinje od 2022.
3

Nova Opel Astra stiže naredne godine, prodaja počinje od 2022.

2.41K
3
Podelite sa prijateljima:

Osma generacija Astre trebalo bi da dodatno pogura Opel ka daljem uspehu. 

Nemačka marka je doživela pravu renesansu pod upravom PSA grupe. Od nekadašnjeg gubitaša, do perspektivnog brenda, sve zahvaljujući pametnoj i odmerenoj taktici rukovodstva francuske automobilske grupacije.

Ipak, Opel i dalje vuče repove iz GM ere. To su aktuelna izdanja Astre i Insignije, a oba modela uskoro će dobiti nove generacija, čime će poptuno preći na PSA tehnologiju. Tako se očekuje da nadolazeća generacija Astre bude predstavljena naredne godine, dok će u izložbeno-prodajne salone stići 2022. godine.

Proizvođač iz Riselshajma ima velika očekivanja od Astre. Sa Corsom smo videli da će Nemci kupovati Opelove automobile ukoliko imaju šta da ponude, a model iz C segmenta biće ipak na daleko višem nivou od mlađeg brata iz B klase. Što se tiče dizajna, veruje se da će doći do ogromnih promena naspram aktuelne verzije. Opel će sigurno primeniti Vizor anfas, kakav smo već videli kod modela Mokka, što bi trebalo da učini Astru veoma atraktivnim modelom.

Ranije je bilo reči da će budući hečbek pribeći „kupe“ stilu, odnosno da će imati snažno izraženi liniju padajućeg krova, mada se sada čini da je tako nešto malo verovatno, jer bi to ozbiljno ugrozilo prostor na zadnjoj klupi. No, nećemo morati dugo da čekamo do prvih fotografija noviteta koje će razrešiti ove dileme.

Dalje, sigurno je da će Astra preći na unapređenu verziju EMP2 platforme. To znači da je ostavljen prostor za elektrifikaciju, ali da neće biti potpuno električne verzije. Pomalo čudno, ali čini se da će od trojke Peugeot/Opel/Citroen, samo potonji imati EV model u C segmentu (električni C4).

Umesto električne varijante, Astra će moći da se pohvali plug-in hibridnim izdanjem. Zapravo, u ponudi bi trebalo da budu dve ovakve hibride verzije, jedna sa 225 ks i druga, koja će možda nositi i neku sportsku oznaku, sa čak 300 ks.

Što se tiče palete SUS motora, nju će činiti već dobro poznati i oprobani agregati koji stižu iz PSA grupacije. Radi se o trocilindarskom benzincu 1,2 PureTech, kao i o 1,5-litarskom dizelašu Blue HDi. Neki mediji pišu da Astra ipak neće imati dizel pogonsku jedinicu u ponudi, ali kako se rivali u ovom segmentu još uvek ne odriču ovih „prljavih“ agregata, ne treba očekivati ni da nemački heč tako lako okrene leđa dizelu.

AutoRepublika 

P.A naslovna fotografija je digitalni render 

(2409)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nadam se da će i nova astra u karavanskom izdanju biti jednako izdašna sa prostorom za putnike drugog reda kao što je to slučaj sa sadašnjom. Jedno od retkih vozila kod koga pozadi mogu da sedim i „sa kačketom na glavi“. Ona i focus SW.
Kada je moje telo jazavičara u pitanju, meni je sadašnja astra karavan komfornija pozadi od sadašnje oktavije karavan (nju ubija izraženo padajuća linija krova, pa ako se gleda zapremina gepeka sa oborenim zadnjim sedištima, sadašnja oktavija ima značajno manji gepek od prethodne karavanske oktavije i to baš zbog oblika krova).

Bungi

Sa dolaskom novog vlasnika neminovan je prelazak na mehaničke platforme koncerna.Međutim , ti repovi iz GM naslijeđa nisu baš tako loši.Aktuelna Astra ima olakšanu i utegnutu GM Ydelta2 platformu, pozadi krutu osovinu sa Watovom vezom, koja redukuje 70% bočnih uvijanja, faktički lakšu i jednostavniju osovinu koja ostvaruje isti efekat kao skuplji i teži multilink.I aktuelna Insignija ima olakšanu i unaprijeđenu platformu, koja ima mogućnost 4×4 pogona, što aktuelne PSA platforme nemaju.Ipak PSA platforme imaju mogućnost ugradnje baterija pa su pogodne za el. ili hibridne varijente, zato im se daje prednost kao perspektivnije.Dali je Pežo pravio bolje motore i vješanje od… Pročitaj više »

Sebastian L.

O da, pravio je i danas pravi …