1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen grupa ulaže 73 milijarde evra u razvoj nove tehnologije
Volkswagen grupa ulaže 73 milijarde evra u razvoj nove tehnologije
0

Volkswagen grupa ulaže 73 milijarde evra u razvoj nove tehnologije

212
0
Podelite sa prijateljima:

Predmet investicija biće razvoj električne mobilnosti i digitalizacije. 

Nije nikakva tajna da je VW grupa opasno „zagrizla“ za elektrifikaciju, otuda ni nove najave ne izazivaju nikakvo čuđenje kod onih koji prate automobilsku industriju. U narednih pet godina nemački gigant uložiće čak 73 milijarde evra u razvoj električnih i hibridnih automobila, kao i za napredak na polju digitalizacije.

Kao deo ove investicije ističe se pretvaranje fabrika u matičnoj Nemačkoj u pogone za EV modele, a ukupno će u razvoj električnih vozila biti uloženo čak 35 milijardi evra. Dalje, 11 milijardi evra namenjeno je istraživanju i unapređivanju hibridnih pogonskih sklopova, što dovoljno govori o posvećenosti Volkswagen grupe baterijskim automobilima.

Šef Volkswagena, Herbert Dis, kazao je da je ta kompanija danas globalni lider „sa električnim platformama i brojem EV modela u ponudi“. Mada je istinitost ove izjave upitna, nema sumnje da će ova kompanija nastaviti sa električnom ofanzivom u svim segmentima jer su automobili koje su do sada predstavili samo uvodnik u dalju diverzifikaciju.

„U narednim godinama ključan će biti razvoj softvera u vozilima. Potrošači žele individualizovanu, povezanu i održivu mobilnost“, naveo je prvi čovek Volkswagena.

Plan germanskog automobilskog diva je da u narednih deset godina proizvede čak 26 miliona električnih vozila za Evropu, SAD i Kinu. Od toga će 19 miliona biti bazirano na MEB platformi, dok će 7 miliona koristiti prestižniju PPE arhitekturu. Uz to, u istom periodu Volkswagen želi da izradi i 7 miliona hibridnih automobila.

Što se tiče ulaganja u razvoj novog softvera, čelnici VW grupe potvrdili su da će Audijevo Artemis odeljenje imati zadatak da stvori softver za novu generaciju vozila. Osim toga, najavljuju se i velike investicije u razvoj tehnologije autonomne vožnje kao i veštačke inteligencije.

Volkswagen želi da pretvori Donju Saksoniju u jedan od motora nemačke ekonomije. U ovoj nemačkog saveznoj državi VW planira da proizvodi ogroman broj električnih vozila.

Rukovodstvo jednog od najmoćnijih entiteta u svetu automobilizma potvrdilo je i da će se modeli Passat i Superb od 2023. godine proizvoditi u slovačkoj prestonici Bratislavi. Na taj način rešen je problem pogona za ova dva modela nakon što je Volkswagen odustao od fabrike u Turskoj.

AutoRepublika 

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments