1. Home
  2. Life
  3. Mazda prikazala nove motore uključujući i redni šestak
Mazda prikazala nove motore uključujući i redni šestak

Mazda prikazala nove motore uključujući i redni šestak

1.09K
7
Podelite sa prijateljima:

Naravno, nije ih prikazala bukvalno. Mazda je dakle objavila par fotografija koje ilustruju izgled budućih pogonskih blokova. Tehničke pojedinosti koje bolje opisuju prikazane agregate još uvek nisu dostupne. Međutim, sama činjenica da Japanci, u doba elektrifikacije i sve učestalijih vesti o napuštanju fosilnih goriva, nastavljaju s radom na motorima s unutrašnjim sagorevanjem, i to još uprkos krizi s novim korona virusom i opadajućim prihodima, veoma je bitna i govori sama za sebe. Bilo kako bilo, očekivanja konstruktora su da će motori pod haube noviteta početi da stižu do kraja 2022. godine.

Objekiv fotografskog aparata koji je zaslužan za našu naslovnu sliku, u kadru je uhvatio tri pogonske jedinice. Prvi motor s leve strane je onaj za sladokusce, to jest dugo išćekivani linijski šestocilindraš koji je najavljen tokom 2019. godine. Tri su verzije stavljene u funkciju odjednom: običan benzinac, dizel, kao i benzinski motor koji koristi Skyactiv-X tehnologiju, o kojoj možete više saznati na našem portalu uz nezaobilaznu zanimaciju s funkcijom pretraga na sajtu.

Prema preliminarnim informacijama, radna zapremina najavljenog motora s šest cilindara će biti u rasponu između 3.0 i 3.3 litara. Prvi model koji će dobiti šestocilindarski motor će biti nova Mazda6. Leptiriće u stomaku vlasnika će sigurno izazivati to što će motor biti postavljen po dužini vozila, kao i to što će pogonska sila biti distribuirana na sva četiri kraja karoserije. Naravno, pričamo o varijanti s moćnim motorom.

Centralno mesto na naslovnoj ilustraciji zauzima četvorocilindarski Skyactiv izdanak, takođe redizajniran u klasičnoj postavci, dopunjen lakim hibridnim sistemom 48V. Tako dođosmo do pozicije skroz desno, a tu je postavljen SUS motor namenjen ugradnji u vozila koja koriste tehnologiju dopunjivih hibrida (PHEV). Pretpostavlja se da ovaj motor neće biti zadužen za kreaciju sile koja bi se potom slala na pogonske točkove, već će pre služiti kao agregat za struju. Takav tandem motora bi svoj debi trebalo da doživi u krosoveru Mazda MX-30 .

Mazda sada ulaže sve raspoložive resurse u razvoj novih motora, naravno i vozila koja će nostiti te pogonske grupe. Nakon premijere limuzine s oznakom Mazda6, najavljeno je i prikazivanje krosovera srednje veličine, a koji će prema uvodnim informacijama biti nazvan Mazda CX-50. Sve ovo znači da ne treba očekivati glamurozne i velike premijerie iz Mazde, pre 2022. godine. Dakle, do tada, nastavljamo s beskonačnim restilizacijama Mazdinih pulena.

AutoRepublika

(1085)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Bravo Mazda.

Da se nadamo da će nova Mazda 6 sa uzdužno postavljenim motorom pored AWD postaviti i RWD opciju za sirotinju.

don

ha cuj, mali proizvodjaci ako ne zele propast ili biti progutani od strane velikih, nastoje ne dramatizirati puno (zarad velikih troskova i promasenih investicija) niti u pogledu pogona niti novih modela na novim platformama koje se pak od stare znacajno razlikuju, nego teze da ne talasaju puno, ulazu u ono sto je sigurno vjerujuci svojoj struci tj strucnim ljudima, tako mazga nije otisla u smjeru malih turbaka, a imala je motore veeeelike zapremine ali bez turba i opet malu kolicnu co2. Sad, zato sto mora, ubacuje elektro sranje i na taj nacin ko fol bude zadovoljena niska emisija co2. Ceste… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane don
moron

Ima istine u ovome što govoriš. Na žalost.

Branko

E moj Done, stvarno voliš te dizele. 😂😂😂Ma i parne lokomotive su bile super, ali…

D_C

Don standardno protiv vetrenjaca 🙂

sami

Ovi su se davno pozdravili od Evrope. Prave čist shit, ne ulažu ništa samo presipaju iz šupljeg u prazno. Sad bi malo da se dodvore americi. Džep se ispraznio, treba naći jaga za šišanje.

Yankee

Dace Bog da ga Camry dobije hehe.
Imali smo dve Camry V6 u familiji, neunistiv motor.