1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kako Hondi Civic Type R (lako) podariti pogon na sve točkove (VIDEO)
Kako Hondi Civic Type R (lako) podariti pogon na sve točkove (VIDEO)
0

Kako Hondi Civic Type R (lako) podariti pogon na sve točkove (VIDEO)

1.01K
0
Podelite sa prijateljima:

Pre neka četiri meseca, pojavio se video klip u kojem je glavni protagonista Honda Civic Type R iz 2017., sa parom „čudnih“ zadnjih točkova. Tada smo prvi put čuli za kuću Orbis iz Kalifornije, odlučnu da ponovo otkrije točak, automobilski točak tačnije.

Napori Orbisa su trenutno usmereni ka proizvodu pod imenom „Ring Drive“, točak bez glavčine, sa potencijalom da bilo koji pogon na dva točka transformiše u pogon na sve točkove, bez „paprenih“ troškova uz ostvarivanje neverovatnih beneficija u smislu performansi i efikasnosti.

Pokušalo se i ranije sa sličnim kreacijama ali bez komercijalnog uspeha. Međutim, čini se da Orbis ima utisak da „Ring Drive“ ima potencijal da bukvalno izmeni pravila igre u automobilskoj industriji.

O čemu se radi?

Kao što smo spomenuli, reč je o interpretaciji točka bez glavčine, koji odvaja statično središte od rotirajućeg naplatka. Ovaj sistem koristi elektromotor visoke brzine koji vrti naplatak točka oko statične glavčine uz pomoć konstrukcije ležaja u tri tačke.

Korišćenje ovog ležišnog sklopa u tri tačke je jedan od ključnih elemenata zbog kojih Orbis smatra da će nova tehnologija biti uspešna. Za razliku od konvencionalnih ležajeva koji se koriste kod točkova bez glavčine, ovaj dizajn je manje mase i nudi manji otpor pri okretanju. Po Orbisovim podacima, ležišni sklop redukuje trenje do 80 odsto u poređenju s konvencionalnim točkom i udvostručuje strukturalnu čvrstinu točka.

Implementacija ovog sistema omogućava svakom od točkova da se kreće prema napred, nazad ili čak poprečno ukoliko je neophodno, i to naravno – nezavisno. Ovaj sistem može da se koristi, kaže Orbis, na bilo kojem vozilu i šasiji, „nevezano za veličinu, težinu ili kategoriju vozila“.

Kada se koristi na automobilu s dva pogonska točka, ovaj sistem obezbeđuje pogon na sve točkove, dok kada se primeni na AWD vozilu, može omogućiti ogromno povećanje snage. Sistem je kreirao Orbis, kao komplet koji se spaja zavrtnjima, sa točkovima 19×8 inča, koji su već bilil testirani na spomenutom Civicu Type R.

 

Komplet uključuje točkove, dva kontrolna motora, dva prstenasta rotora, Brembo disk kočnice i spoljne aluminijumske prekrivače za prevenciju ulaska opiljaka, između ostalog.

Orbisov Civic Type R dobija 100 ks uz gotovo dvostruku autonomiju

Uprkos tome što reklamira Ring Drive kao lak za instalaciju, potrebno je prilično posla da bi se kreirao ovaj specijalni Type R. Da bi se napravilo prostora za dva Zero Motorcycles motora bez četkica, koji su iskorišćeni za obavljanje ovog zadatka i dodatnu opremu, Orbis je morao da ukloni zadnja sedišta u automobilu. Učinjene modifikacije nisu uštedele na masi, naprotiv, dodale su 81 kilogram na ukupnu masu vozila.

U sistemu koji je primenjen na Civicu Type R, Orbis je koristio Ring Drive unutar oba zadnja točka. Svaki od motora isporučuje po 50 ks, dodajući ukupno 100 na maksimalnu snagu automobila. Prilikom testiranja na dinamometru, ispostavilo se da je snaga s fabričkih 320 konja povećana na 373.

Maksimalni obrtni moment je takođe poboljšan, i to za 95 Nm na svakom točku, što sprint do „stotke“ spušta na 4,6 sekundi. Autonomija je takođe značajno povećana, jer potrošnja sada iznosi 5,9 l na 100 kilometra (fabrička – 9,1 litar na 100 kilometara).

Što se tiče zaustavne moći, kompanija tvrdi da je uspela pet puta da smanji statičko i dinamičko trenje i poboljša mehaničku kočnu efikasnost za 30 odsto. Takođe, merena je i temperatura kočnica uz SAE protokole i termalni infra-crveni prikaz, i iskazano je smanjenje od 30 odsto.

 

Civic je testiran kako na lokalnim tako i auto-putevima.

Trenutno, kaže kompanija, primaju se pretporudžbine na ovaj komplet. Vlasnicima Honde Civic iz modelne 2017. godine ili starijih, dat je prioritet, kao i onima koji planiraju da Ring Drive primene na svojim ATV vozilima ili kamionima. Uskoro će sistem biti dostupan i za veći broj modela.

Inače, Ring Drive komplet košta 9.995 dolara, uz neophodnu kaparu od 250 dolara za pretporudžbinu.

AutoRepublika

 

(1006)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments