1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Filmski heroji: National Lampoon’s Vacation (Video)
Filmski heroji: National Lampoon’s Vacation (Video)

Filmski heroji: National Lampoon’s Vacation (Video)

435
0
Podelite sa prijateljima:

Svi smo se smejali porodici Grizvold i njihovim pehovima tokom raznih putovanja širom SAD i Evrope, a za nas ljubitelje automobilske industrije najviše pažnje sigurno privlači prvi deo u kome se pojavljuje legendarni Family Truckster („porodični kamionet“).

U filmu koji je započeo s putovanjima 1983. godine, porodica Grizvold odlučuje da se uputi u saveznu državu Kaliforniju iz Čikaga gde se nalazi zabavni park nazvan Wiley World. Na početku filma otac i sin odlaze u salon da pokupe novi „sportski krosover“, ali im biva saošteno da on još nije stigao.

Kako je porodica već sutradan trebala krenuti put Kalifornije, otac prihvata da preuzme Family Truckster i tu kreće serija problema i pehova. U filmu nikada nije objavljeno koji tačno automobil Family Truckster treba da bude, ali je poznato da je za njegovu bazu korišćen Ford LTD Country Squire iz 1979. godine, tada ubedljivo najprodavaniji karavan na američkom tržištu.

U pomoć je pozvan kralj modifikovanja filmskih proizvoda Džordž Baris a on je isporučio pet Family Truckstera za snimanje. Baris je odlučio da koristi detalje koji su bili popularni u pomenuto vreme, ali da zatim pretera u svakom pogledu. Primera radi, ovaj automobil je ofarban u specifičnu zelenu boju sa čak četiri fara i dva migavca sa svake strane i gomilom prekrivača imitacije drveta.

Maska hladnjaka je prekrivala prednji deo, a poveće oznake krune su se mogle pronaći na nekoliko mesta. Pošto je ceo automobil predstavljao sprdnju, Baris je dodao još nekoliko svojih detalja, kao što je motor koji pravi zvukove čak i kad je ugašen ili obična kesa za smeće umesto vazdušnog jastuka.


Većina Family Truckstera je uništena tokom snimanja, posebno u sceni kada dolazi do udesa u pustinji Arizone. Jedan od preživelih se našao na aukciji 2013. godine i to po visokoj ceni od 39.000 američkih dolara, ali kupca nije bilo.

Nepoznato je gde je završio posle toga. Za modernu verziju filma Vacation od pre nekoliko godina je proizvedeno još nekoliko kopija, a jedna od njih se nalazi u Historic Auto Attraction muzeju u saveznoj državi Iliniois.

Pogledajte video klip.

Zoran Tomasović

(435)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments