1. Home
  2. Vesti
  3. Poslednja Fordova limuzina sišla sa proizvodne trake u SAD
Poslednja Fordova limuzina sišla sa proizvodne trake u SAD
3

Poslednja Fordova limuzina sišla sa proizvodne trake u SAD

2.26K
3
Podelite sa prijateljima:

Kraj jedne dinastije

Pre dve godine smo čuli iz vest Forda, o tome kako američka kompanija planira da eliminiše proizvodnju limuzina na američkom tržištu, skoro u kompletu, a onda se i koncentriše na krosovere, terence i pikap kamionete. Tada je takva biznis strategija delovala potpuno nečuveno, ali su je „preko bare“, vremenom i drugi automobilski proizvođači prihvatili. Možda ne toliko ekstremno koliko Ford, ali opet dovoljno dosledno, da shvatimo da ideje američkog giganta možda i nisu bile toliko sulude.

Naravno, takva strategija nije mogla da donese rezultate preko noći i bilo je potrebno proći nekoliko godina pre nego što je usavršena, a kako prenosi sajt Ford Authority, plan je konačno finalizovan 30. oktobra ove godine. Konkretnije, tada je s proizvodne trake u gradu Flet Rok (američka savezna država Mičigen) sišao luksuzni model Lincoln Continental, čime je ponuda američkog giganta ostala samo na modelu Mustang.


Nepoznato je zašto se Ford odlučio baš na Continental umesto nekog sopstvenog automobila, a pretpostavićemo da je veliku ulogu u tome igrala istorija ovog velikana. Naime, prvi Continental je debitovao još 1940. godine i dugo godina je važio za ultimativnu američku limuzinu. U jednom primerku iz 1963. godine je ubijen predsednik Džon Kenedi, ali sadašnja generacija nikako nije opravdala očekivanja. Prve godine (2017.) je prodato 12.012 primeraka, a u prvih devet meseci ove samo 3.872.

Continental je bio samo jedan od četiri automobila sa četvoro vrata, a koje je Ford ponudio ove godine. Pored Lincolna MKZ, godinu su startovali i Ford Fusion/Mondeo i Taurus, ali je njihova proizvodnja odavno kompletirana. Preostale zalihe se još uvek nalaze u izložbeno-prodajnim salonima i nude se sa ogromnim popustima.


Što se tiče samog Forda, u prvih devet meseci ove godine, kompanija je pronašla 1.501.995 kupaca, što je za 17,5% manje nego u istom periodu godinu dana ranije. Nestanak limuzina je igrao veliku ulogu u tome, ali i epidemija novog virusa korone. Vreme će pokazati da le se eventualno veliki rizik drugog najvećeg proizvođača vozila isplatio, a neće nas iznenaditi ako jednog dana opet ugledamo Ford sa četvoro vrata.

AutoRepublika

(2264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

jel ovo nas jenki testirao? ak nije, sta ceka?

Yankee

Nema ih Enterprise nazalost. 🙂 Ne samo Continental vec retko koji Lincoln. Samo me je jednom dopao MKC (danasnji Corsair).

Bmw fun

Imao sam priliku da provozam „continental“ sa 3.0 v6 twinturbo motorom sa 400ks. I mogu reći samo da je jedinstven osećaj voziti limuzinu te veličine sa takvom snagom, brzinom, ubrzanjem, konforom, opremom koja ima sve što se može zamisliti od head up displeja, distance and track controle do fenomenalnog ozvučenja. 3 nivoa rada motora, koji su praćeni posebnim zvukom auspuha za svaki mod vožnje. I sve to za cenu od nešto preko 50000e u full verziji. Nisam ljubitelj američkih automobila, ali ni jedan nov evropski ili japanski auto u toj ceni(nov), ne može se porediti sa ovom krstaricom. Put od… Pročitaj više »