1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat-Chrysler ponovo zaštitio pravo na naziv „Barracuda“
Fiat-Chrysler ponovo zaštitio pravo na naziv „Barracuda“
2

Fiat-Chrysler ponovo zaštitio pravo na naziv „Barracuda“

262
2
Podelite sa prijateljima:

Kada je Dodge Challenger debitovao, sada već davne 2008. godine, verovatno ni sama korporacija Chrysler nije mogla da pretpostavi da će se proizvoditi do današnjeg dana. Tradicionalno treći najpopularniji mišićavi automobil, odmah iza Forda Mustanga i Chevroleta Camara, prolazi kroz svoju drugu mladost i izuzetno je popularan među kupcima.

Protekle godine je privukao više kupaca nego Camaro, a u trećem tromesečju ove godine je nadmašio čak i Mustanga. Kako u takvim uslovima Dodge može da razmišlja o nasledniku kada se Challenger, čiji je razvoj odavno otplaćen, toliko profitabilan i cenjen među kupcima?


Mnogobrojne informacije dostupne na internetu, nam govore o tome da je karijera Challengera originalno trebala da traje oko desetak godina, a da je plan bio da ga onda zameni novi model pod oznakom Barracuda. Reč je naravno o veoma legendarnom imenu unutar korporacije Chrysler, a sam model se prodavao od 1966. do 1974. godine, preko tadašnje divizije Plymouth.

Neki od primeraka, kao što su kabrioleti iz 1970. i 1971. godine s čuvenim Hemi motorima, danas vrede toliko novca da se njihova cena izražava u milionskim iznosima, a jedan od njih je 2014. godine prodat za čak 3,5 miliona dolara. Pošto Plymouth kao brend više ne postoji, nova generacija Barracude je trebalo da stigne sa značkom Chryslera ili možda pak Dodgea.

Takav plan je očigledno još uvek na snazi, samo će verovatno da bude realizovan kasnije, pošto je Fiat-Chrysler ponovo zaštitio pravo na naziv Barracuda. U Sjedinjenim Američkim Državama patentna prava su obično ograničena na po pet godina, pre nego što ih je potrebno obnoviti, pa nije retkost da marke zaštite svoja legendarna imena čak i ako nemaju planove da ih koriste.

Na taj način sprečavaju konkurenciju da „ukrade“ neko legendarno ime i na taj način, tuđim perjem privuče kupce. Međutim, situacija kod Barracude je nešto „čistija“ pošto je tadašnji predsednik divizije za razvoj performantnih vozila, Ralf Žil izjavio 2010. godine da je novitet pod takvom značkom u razvoju.


Kako prenose izvori, Barracuda bi se proizvodila na istoj platformi koja je temelj i za model Alfa Romeo Giulia, što znači da bi novajlija zadržao pogon na zadnje točkove, ali bi bio značajno manjih dimenzija čime bi se otvorio prostor i za turbobenzince sa četiri cilindra.

Vrh ponude bi i dalje činili moćni benzinci, složeni u konfiguraciji s osam cilindara pa možemo da pretpostavimo kakve bi performanse Barracuda imao, kada bi bio pogonjen Hellcat ili Demon motorom ispod haube. Izvori takođe spominju i povratak kabrioleta, što bi bilo po prvi put još od 1971. godine.

Challenger će sigurno nastaviti sa proizvodnjom do 2024. godine, a šta će se desiti posle toga verovatno ne zna ni sam proizvođač u ovo vreme. Na nama je da maštamo i da se nadamo najboljem.

AutoRepublika

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Bilo bi super opet videti ‘Cudu, pod uslovom da zadrze retro dizajn.

Yankee

Ne verujem da ce postojati Chryslerova verzija. Chrysler je prakticno pred gasenjem. 300 odbrojava poslednje dane, a Pacifica ce verovatno postati model Ram-a.