1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Legenda relija Audi Quattro S1 E2
Zanimljivost dana: Legenda relija Audi Quattro S1 E2

Zanimljivost dana: Legenda relija Audi Quattro S1 E2

547
9
Podelite sa prijateljima:

Period osamdesetih godina je jedan od onih koji svaki „petrolhead“ kom benzin teče kroz vene sigurno pamti u pozitivnom svetlu. Posle mračnih godina obeleženih naftnom krizom, videli smo veliki napredak tehnologije po pitanju laganih materijala i turbo punjača zahvaljujući kojima su trkački automobili postali brži nego ikada pre.

Na pitanje koje takmičenje je bilo najbolje, sve zavisi od toga koga pitate i kakav ukus data osoba ima, ali za mene lično je to čuvena Grupa B iz Svetskog reli šampionata (WRC).

Poštojala je samo nekoliko godina, i to konkretnije od 1982. do 1986, ali je i to bilo dovoljno da vidimo ikone kao što su Audi Quattro, Ford RS200, Lancia 037 i Delta S4, Peugeot 205 T16, Renault 5 Turbo, Toyota Celica Twin-Cam Turbo i mnoge druge.

Nažalost, Grupa B je ugašena nakon brojnih skandala na temu bezbednosti, dok su mnogi modeli nastavili sa takmičenjem u nekim drugim šampionatima. Nije retkost da ih danas vidimo u prodaji na aukcijama gde postižu rekordne cene.

Ko je najveća legenda Grupe B je opet pitanje individualnog mišljenja. Za mene lično je to Peugeot 205 Turbo 16 E2, koji je u tri godine takmičenja pobedio na 16 trka, i koji je osvojio po dve titule za vozača i konstruktora, ali će se većina reći da je Audi Quattro zapravo veća legenda.

Pojavio se na stazama 1980. godine i bio je prvi koji je kombinovao moćni turbo motor, laganu školjku razvijenu od karbon-kevlara i pogon na sva četiri točka. Kada njegova karijera bude kompletirana šest godina kasnije, pored njegovog imena će stajati brojka od 23 pobede i po dve titule za vozača i konstruktora. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na najekstremnije izdanje Quattroa koje je nosilo naziv S1 E2.

Dok je originalni Quattro svakako bio fantastičan automobil kada je debitovao početkom osamdesetih godina, konkurencija takođe nije mirovala. Lancia je predstavila svoj legendarni model Rally 037, a kasnije i Deltu HF dok je Nemcima najviše zasmetao spomenuti Peugeot 205. Francuski heč je imao mnogo kraće međuosovinsko rastojanje i manju masu tako da je preko noći počeo da pobeđuje i izdvaja se kao veliki favorit.

Kao što se očekivalo, Audi nije sedeo skrštenih ruku i odlučio je da predstavi novi Quattro sa sličnim karakteristikama kao spomenuti 205. Razvoj je trajao veoma kratko i generalna ideja sa standardnog modela se nije preterano menjala. Ne samo što je S1 E2 imao kraće međuosovinsko rastojanje, već i mnogobrojne aerodinamične dodatke kakvi nikada ranije nisu viđeni.

Sudeći prema istorijskim knjigama, ovaj automobil je bio prvi koji je koristio aerodinamične dodatke radi generisanja takozvanog vertikalnog aerodinamičkog potiska (downforce) umesto generalnog balansiranja.

Zadržao je 2,1-litarski turbobenzinac sa pet cilindara u linijskoj konfiguraciji, ali dok je prethodnik razvijao 444 konjskih snaga, S1 E2 je bio za 49 „grla“ moćniji. Masa je iznosila tek nešto više od jedne tone, a mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od tri sekunde. To ga je učinilo bržim nego što su legende egzotičnih drumskih vozila kao što su Ferrari 288 GTO i Porsche 959.

Nažalost, S1 E2 se pojavio na stazama baš u vreme kada je Grupa B brojala svoje poslednje dane. To se desilo na Reliju Argentine krajem 1985. godine, a u poslednje četiri trke ove sezone uspeo je da pobedi u jednoj (u Italiji) uz drugo mesto u Argentini i Finskoj.

U narednoj sezoni nemački tim se takmičio samo na prva tri relija (Monte Karlo, Švedska i Portugal) pre nego što se povukao nakon nesrećnog slučaja u kojem je Hoakim Santos upao u publiku sa svojim Fordom RS200. Tri osobe su poginule uz još trideset povređenih, a nakon toga većina velikih timova se povukla uključujući i Audi. U poređenju sa glavnim rivalom Peugeotom 205, S1 E2 je slavio samo jednom, ali bio direktno poražen tri puta.

To zapravo nije bio njegov kraj pošto se firma odlučila takmičiti na američkom planinskom trkanju Pikes Peak. Mišel Muton i Bobi Anser su slavili prethodne dve godine za volanom regularnog Quattra, a ovaj put čuveni nemački vozač Volter Rorl je obezbedio pobedu i za S1 E2. Ovi primerci su bili još moćniji sa 592 konjske snage, a spomenućemo da su prevezli distancu u planinskom delu američke savezne države Kolorado za čak 22 sekunde brže nego standardni Quattro.

S1 E2 svakako nije bio uspešan na stazama kao svoj prethodnik, ali će mnogi reći da je započeo novo poglavlje za nemačku firmu i da njegova legenda traje do današnjeg dana.

Zoran Tomasović

(547)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Group B

Napisati ovakav članak za ovakvo auto i objaviti….zasluzuje najmanje prekršajni nalog.
Lp

Renault Terminator

Zašto?Šta je fulao?

Matija

Znas onu narodnu: „mene majka rodila u petak, nisam lepa al sam izuzetak!“ 🙂 Ovaj auto ostavio je dubok trag u istoriji automobilizma.

Yankee

Posaljite nam vasu pricu i mi cemo izbrisati ovu i postaviti pricu koju ste vi napisali. Fer?

Matija

Pazi Zorane, „potisak“ ili „sila uzgona“ jeste sila koju generisu krila aviona i dejstvuje navise. „Downforce“ je „pritisak“ i deluje nanize. Jakim i brzim vozilima je, pored sopstvene tezine, potrebna dodatna sila pritiska na tlo da bi se dobila bolja trakcija i stabilnost u krivini. A sada o Audiju Quattro – bio je to sport-kupe sa permanentnim pogonom 4×4, u proizvodnji je bio od 1980 do 1991, ukupno 11.400 vozila. Koncipiran je specijalno za reli takmicenja a usao je u seriju zbog homologacije. Do zla Boga je ruzan jer ima sasvim poremecene proporcije: predugacak nos zbog velikog motora uzduzno ispred… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
TheStig

Ma ne zna Zoki sta je pritisak i potisak. Toga nema u Americi. Samo pitanje „does it have a v8“ 😂😆

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Matija

Svakome se omakne greska. 🙂

Matija

„Nobody is perfect!“ Imam i ja svoju listu gresaka. 🙂 „Priliv i prihod“ – zbog poreskih prijava dosta dobro razumem osnove finansija na nemackom ali na srpskom sam analfabeta!