1. Home
  2. Sport
  3. Kako uništiti karijeru samo jednom rečju… (VIDEO)
Kako uništiti karijeru samo jednom rečju… (VIDEO)
6

Kako uništiti karijeru samo jednom rečju… (VIDEO)

503
6
Podelite sa prijateljima:

Sve do pre nekoliko dana je mladi vozač Kajl Larson smatran delom budućnosti NASCAR šampionata. Nakon što je prošle godine završio na odličnoj šestoj poziciji u konkurenciji od preko četrdeset vozača u generalnom plasmanu, Larsonu se smešila blistava budućnost i bio je glavni kandidat da preuzme mesto u #48 timu na kraju sezone.

Potrebno je spomenuti da sadašnji vozač spomenutog tima, legendarni Džimi Džonson, koji je osvojio rekordnih sedam titula i pobedio na 83 trka (ukupno šesti najbolji rezultat u NASCAR istoriju), na kraju sezone odlazi u penziju. Zameniti tako veliko ime svakako nije lagan posao pa sam podatak da je Larson bio glavni kandidat govori o kakvom talentu je reč.


Ali tokom nedeljne trke u virtuelnom iRacing šampionatu, vozač Chevroleta je rekao jednu reč koja je danas neoprostiva u Americi, zbog čega je u naredna 24 sata izgubio sve sponzore i na kraju i mesto u sadašnjem timu. Kako pokazuju video snimci postavljeni na internet, Larson je učestvovao u trci kada je naglo pomislio da je izgubio konekciju.

To ipak nije bila istina i ostali vozači su mogli da čuju šta mladi vozač priča, ali on očigledno nije mogao da čuje njih. U jednom momentu je upitao, „Da li me čujete, crnčuge?“. Pri tom je potrebno spomenuti da je koristio reč „nig***“, koja je služila kao generalni opis crnaca u vreme kada je robovlasništvo još uvek bilo na delu. Danas se smatra rasističkim izrazom, mada se često može čuti u govoru između Afroamerikanaca.

Larson se brzo izvinio javnosti, ali ovakva greška se skupo plaća. NASCAR ga je brzo suspendovao, dok je kompletirao časove „osetljivog govora“, a to je bio tek početak problema. Dugogodišnji sponzori Credit One Bank i McDonalds su odmah najavili da prekidaju svaku daljnu saradnju, a tokom jučerašnjeg dana je isto uradio i sadašnji tim vozača Chip Ganassi Racing.

Na taj način Larson je preko noći stigao od velikog mladog talenta do nekoga ko će narednih nekoliko godina sigurno biti bez posla. Jedna od ključnih prodajnih karakteristika svakog vozača je koliki broj i koliko kvalitetnih sponzora je u stanju da privuče, a sasvim je sigurno da nijedan od njih neće hteti ikakvu vezu sa sportistom koji je „obeležen“ kao rasista.

U celoj priči je takođe potrebno spomenuti da problem možda i ne bi nastao da je reč o nekom drugom sportu gde se takmiči više crnaca, ali u celoj istoriji NASCAR-a, od 1949. godine ih je bilo svega trojica (Vendel Skot, Vili Ribs i Darel Volas). Čelnici serije su prethodnih godina uložili velike napore da privuke i druge rase vozača osim belaca, a upravo je Larson bio jedan od njih (on je „mešavina“ oca iz Azije i majke belkinje).

Na kraju se završilo skandalom iz koga će se mladi vozač teško izvući…

AutoRepublika

(503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Igor

Pa vidi se da amerikanci nisu normalni

TNT

Odgledah Tiger King – svakom ko misli da su oni normalni preporučujem da istu odgleda. A onda red Trampa, da se upotpuni slika.

TNT

Molim redakciju da obriše moj prethodni komentar na ovu temu, a apelujem na sve nas da ne uđemo opet u spiralu USA vs ostatak sveta – prošli put nas je to sve ovde daleko odvelo, u veoma neželjenom pravcu.

Yankee

Da, ovako nesto se moze desiti samo u Americi. Nigde drugo u svetu.

igi

uložili velike napore da privuke i druge rase vozača osim belaca – zapravo je i ovo rasistička izjava. Naime, ne postoje druge rase ljudi, samo je jedna – Homo sapiens.
Postoje različite boje kože, možda ste to hteli da napišete?

kola

amerika je zemlja nastala na genocidu indijanaca a izgradjena je rasismnom i robovlasnistvom crnaca pa sad oni pricaju lepe bajke sram da ih bude a genocid i dalje prave po celom svetu kao nad nama u sred evrope