1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kako bi „Peglica“ danas izgledala kao elektromobil?
16
15
13
14
13
12
17
11
4

Kako bi „Peglica“ danas izgledala kao elektromobil?

5.80K
4
Podelite sa prijateljima:

Fiat 126, ili kako je kod nas bio popularno nazvan „Peglica“, je zapravo velika ikona automobilske industrije. Moj otac se sigurno neće složiti sa takvom tvrdnjom i pričaće vam kako se njegova Peglica redovno pregrevala tokom osamdesetih godina, kada bi s njom krenuo iz Zadra na selo, i da je jedva dočekao da je se reši i kupi Stojadina. Ali, hajde na momenat da analiziramo istoriju „Peglice“ i zašto ovaj automobil zaslužuje veće poštovanje nego što ga dobija.

Dugo godina su automobilski proizvođači smatrali da je najbolja lokacija za motor u malim vozilima pozadi, a onda se u prodaji pojavio čuveni BMC Mini i demantovao ih, zahvaljujući poprečno postavljenom agregatu. Međutim, tvrdoglavi Italijani su odbijali takvu strategiju barem još neko vreme, pošto se Fiat 500 još uvek prodavao u velikim brojevima.

Kada je stigla zamena za „CinqueCento“ tokom 1972. godine u vidu Fiata 126, pružao je identičnu konfiguraciju kao model 500, a to je motor postavljen pozadi sa pogonom na zadnje točkove. Kada proizvodnja bude okončana 2000. godine, preko 4,5 miliona vozila će pronaći kupce, od čega je veliki deo otišao na poljsku verziju. Peglica se jedno vreme proizvodila pod licencom i u Kragujevcu, od strane Zastave.


Ali 126 nikada nije stekao kultni status koji je prethodnik 500 imao, pa kada je došlo vreme da Fiat predstavi moderni gradski automobil 2007. godine, izbor je pao na „CinqueCento“. Razloga za takvu odluku ima nekoliko, a ako reputacija legendarnog pretka nije igrala toliku ulogu, onda privlačniji dizajn svakako jeste.


Ali da li ste se ikada zapitali kako bi Peglica izgledala u današnja vremena da su Italijani pre nekoliko decenija odlučili da od nje naprave modernu kreaciju? Ja ne mogu reći da jesam, ali nam je odgovor na takvo pitanje doneo MA-DE Studio.

Naravno, pošto je ipak 2020. godine i električni automobili su u modi, MA-DE se potrudio da moderni 126 bude upravo na stuju.

Ukoliko pogledamo priložene fotografije možemo zaključiti da je studio uradio fantastičan posao sa mnogim modernim detaljima kao što je LED osvetlenje, ali je opet ostao dosledan prethodniku.

Sve fotografije pokazuju samo spoljni deo automobila pa nam je nepoznato gde je MA-DE smestio motor i baterije, a možda je to uradio namerno da bi čitaoci sami doneli zaključak.


Bilo kako bilo, uživajte u galeriji, ponajviše iz razloga što su šanse realne da ćemo moderni Fiat 126 gledati samo na fotografijama, pošto Italijani svakako nemaju planove za organizaciju serijske proizvodnje. Ili mi barem za njih nismo čuli dosada.

AutoRepublika

(5802)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, moj ćale je imao dva komada. Najpre 600, a posle 650, prvu je mislim kupio zbog „par-nepar“ doba.
Neverovatno, sećam se brojčanog dela mnogih registarskih oznaka kola moga oca iz doba dok sam bio malo dete ( 56-88, 191-44, 605-45 … ), a juče da platim parking SMS-om i ne mogah se setiti registracije ni tih, a posle ni onih drugih kola.
Bem ti kad čovek ostari …😊

Vox

Istina… I ja pamtim tablice iz detinjstva a danas nista, dupe.

J4ZZ3R

Ja ne mogu da se setim svog prvog broja telefona u Bosni, a nije mi bio nepamtljiv

BB

Nov apeglica bi lako mogla imati motore u točkovima, tako da bi za svoje dimenzije bila vrlo prostran automobil.

Evo, Matija može da potvrdi 😉