1. Home
  2. Prezentacije
  3. Upoznajte Mercedes-Benz EQC 4×4²!
Upoznajte Mercedes-Benz EQC 4×4²!
3

Upoznajte Mercedes-Benz EQC 4×4²!

431
3
Podelite sa prijateljima:

Mercedesov električni SUV je „uzeo steroide“! 

Nije tajna da nemačka marka nije naročito zadovoljna prodajnim uspehom modela EQC. Uostalom, ovo je njihov prvenac u segmentu električnih automobila, te će se na eventualnom neuspehu naučiti brojne lekcije u vezi sa plasmanom baterijskih vozila.

No, Mercedes ima ponekog „keca u rukavu“ kog čuvaju za pravo vreme. Predstavljanjem konceptualnog EQC 4×4² ukazuju i na ozbiljne terenske mogućnosti potencijalnih budućih SUV modela.

Isprva je proizvođač iz Štutgarta podario 4×4² tretman G klasi, a potom smo videli i konceptualno terensko izdanje bazirano na E klasi u Allterrain varijanti. Za stvaranje potonjeg najodgovorniji je bio jedan od Mercedesovih inženjera – Jirgen Eberle, čovek koji je i sad bio na čelu tima koji je izradio konceptualni EQC 4×4².

Kod ovog električnog SUV-a nije došlo do bilo kakvih promena kada je reč o pogonskom sklopu. Dakle, i dalje ga pogone dva elektromotora, koji ukupno isporučuju 408 ks i 765 Nm. Izmene su se odigrale na drugim poljima.

Naravno, evidentno je da EQC 4×4²  poseduje drugačije ogibljenje, sposobno da se uhvati u koštac sa svim terenskim izazovima. Klirens je uvećan za 153 mm i sada iznosi 293 mm. Napadni ugao je od 31,8 stepeni, dok je izlazni 33 stepena.

EQC 4×4²  je i značajno širi od standardnog modela, te otuda i ove proširene plastične oplate iznad točkova. Mercedes je podario dva nova režima vožnje: Offroad Offroad+. Kod oba navedena režima primenjen je drugačiji algoritam za upravljanje sistemom za kontrolu proklizavanja, ali je i odgovor na pritiskanje papučice gasa maksimalno „umrtvljen“.

Za sada je EQC 4×4²  samo konceptualni automobil. No, ne treba smetnuti sa uma da je svojevremeno i G klasa 4×4² bila samo eksperimentalni model, da bi kasnije zaživela i u serijskom izdanju. Osim toga, nedavne najave šefa Mercedesa, Ole Kelenijusa, da će se izvršiti elektrifikacija i G klase mogu da ukažu da postoji povezanost između predstavljenog EQC 4×4² i potencijalnog električnog G-Wagena.

AutoRepublika 

(431)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Mercedes je htjeo da kupcima ukaže kako električni auto može biti i punopravni 4×4 terenac.Jedino su „zaboravili“naglasiti kolika je ukupna masa vozila koja uopšte ne prija terenskoj vožnji.

Djordje Pesic

uptan je i kapacitet baterije po offroad silovanju

da11

Moze li 50km preci u offroad voznji.