1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kakve su šanse da ćemo pronaći Toyotu Supru turbo bez modifikacija?
Kakve su šanse da ćemo pronaći Toyotu Supru turbo bez modifikacija?

Kakve su šanse da ćemo pronaći Toyotu Supru turbo bez modifikacija?

4.33K
4
Podelite sa prijateljima:

Period ranih devedesetih godina prošlog veka je bio izuzetno pozitivan za japansku automobilsku industriju. Debitovali su prvi pravi premijum brendovi poput Acure, Infinitija i Lexusa, ali i čistokrvni sportisti, tipa Honda/Acura NSX, Nissan 300ZX Turbo i Mazda RX-7, čime su automobilski proizvođači iz države izlazećeg Sunca pokazali da su u stanju da razviju i sportska i egzotična vozila.

Međutim, niti jedan od njih nije ostavio tako značajan trag, kao što je to učinila četvrta generacija modela Toyota Supra. Kupac je mogao da je dobije i u atmosferskom izdanju, ali najpoželjnija je bila ona sa čuvenim 2JZ-GTE turbobenzincem.

 

Jedan od glavnih razloga uspeha je ležao u mogućnostima da se motor tjunira na preko 1.000 „grla“, pa je jako mali broj primeraka preživeo u originalnom fabričkom stanju.


Na sajtu Hemmings se nedavno pojavio baš jedan takav primerak, i to onaj iz 1997. godine. Nalazi se u gradu Rasin u američkoj saveznoj državi Viskonsin, a spomenuta godina je ujedno bila poslednja za Supru „preko bare“ (ponuda će opstati u Japanu još pet godina).

Ako je nešto teže pronaći Supru 2JZ bez modifikacija, to je svakako model koji je još uvek kod originalnog vlasnika. Takav je slučaj ovde, a vlasnik spominje da je lično kupio automobil u Kaliforniji i dovezao ga u Viskonsin. U poslednje 23 godine ova Supra je prešla svega 94.793 milje (151.669 kilometara).

Iako Viskonsin ima izuzetno hladne zime, automobil ne pokazuje ni najmanje znake korozije, ili pak bilo kakvog drugog fizičkog oštećenja. Vlasnik spominje da prednji deo ima par ogrebotina od kamenčića, a potrebno je spomenuti i da takozvani „t-top“ krov ne prokišnjava, što je zapravo retkost među automobilima iz spomenutog perioda. Znake starosti ne pokazuje ni enterijer, pa su kožna sedišta besprekorna, a svako dugme i kompletna kabina su u radnom stanju.


Najviše pažnje svakako privlači turbobenzinac zapremine 3,0 litara koji razvija 320 konjskih snaga zahvaljujući turbo punjaču. Prema fabričkim brojevima ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h iznosi samo 4,6 sekunde dok je maksimalna brzina limitiranaa na 250 km/h. Jedini menjač u ponudi je šestostepeni manuelni, koji prenosi snagu na zadnje točkove. Vlasnik napominje da je celokupno održavanje rađeno prema uputstvima i da je stanje Supre besprekorno.


Četiri dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 57.500 američkih dolara, ali nema sumnje da će finalna brojka biti daleko veća.

AutoRepublika

(4333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Šanse su iste kao da tražiš BMW e30 (kocku) bez modifikacija.

hercegovac

Јапанци кад хоће стварно направе суви квалитет који може бити примјер свим осталим.

Balkanboj

Ono što se provlači kao informacija za ovaj 2JZ motor od Supre je taj da se na fabrički motor (bez izmena klipova, klipnjača, radilice – tzv. stock internals) izmenom turbine i dizni uz drugu mapu dobija oko 600ks kao dobar dan. I kao takav može da istrpi razna maltretiranja u vidu povremenih trka.

To se zove over engineering. Danas kada je profit isključivi vodič toga nema ni u naznakama.

Yankee

Video sam ovaj auto par puta uzivo blizu plaze tokom letnjih meseci. Racine (odakle se prodaje) je podnaselje Milwaukeea. Uzivo izgleda daleko mocnije nego na slikama.