1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Volkswagen Golf za drift sa V8 motorom iz BMW-a (VIDEO)
Volkswagen Golf za drift sa V8 motorom iz BMW-a (VIDEO)

Volkswagen Golf za drift sa V8 motorom iz BMW-a (VIDEO)

5.97K
1
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira da li smatrate da je Volkswagen Golf najbolji automobil na svetu, ili je pak samo precenjeni limeni četvorotočkaš koga kupuju jedino Nemci i narodi bivše Jugoslavije, niko ne može da ospori njegov uticaj u automobilskom svetu. U proteklih skoro pet decenija je prodato preko 35 miliona primeraka širom sveta, a i protekle godine je pronašao 687.664 kupaca.

Većinu prodatih Golfa su činile jeftine i ekonomične verzije, ali s vremena na vreme, Nemci su znali da iznenade i predstave i one primerke visokih performansi, a pravo znanje su pokazali individualni tjuneri koji bi iskoristili Golfovu laganu školjku da bi u nju ubacili neku moćniju mehaniku.


Jedan od njih je Finac, veoma dugog i komplikovanog imena – Mailmanlopun Vehkit, a njegova priča o Golfu je ovih dana obišla svetske medije. Naime, Vehkit je spremio svog „Švabu“ za finski šampionat u driftovanju naredne godine, a u pomoć je „pozvao“ mehanička rešenja s jednog drugog nemačkog automobila.

Ispod haube se krije BMW-ov 4,0-litarski benzinac u atmosferskom izdanju sa osam cilindara koji razvija 282 konjske snage i maksimalnih 400 Nm obrtnog momenta. Ovaj benzinac pod kodnom oznakom M60B40 se proizvodio od 1992. do 1996. godine i ugrađivao se u modele 540i, 740i i 840i kao i u sportski DeTomaso Guara.

Nepoznato je zašto je Vehkit izabrao baš takav motor, a mnogi smatraju da razlog leži u tome što je to relativno lagan agregat (ukupna težina vozila iznosi samo 1.300 kilograma), pouzdan i poseduje veliki potencijal za dalji tjuning. Kompletno ogibljenje je takođe pozajmljeno iz BMW-a pa je ovaj Golf verovatno jedini svoje vrste, sa pogonom na zadnje točkove.


Možda najbolji deo ovog automobila je to što izgleda kao svaki drugi Golf, s izuzetkom specijalnih felni, pa većina nas nema ni najmanju predstavu šta se krije ispod haube, a posebno ne zna gde su pogonski točkovi.

U priloženom video klipu, vlasnik je demonstrirao proces testiranja, a kako će se ovaj Golf V8 pokazati u profesionalnom takmičenju saznaćemo u julu naredne godine.

Pogledajte šta je zanimljivo u video klipu.

Zoran Tomasović

(5970)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Super felne!