1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Analiza: Da li kupiti u ovom trenutku BMW serije 1?
Analiza: Da li kupiti u ovom trenutku BMW serije 1?

Analiza: Da li kupiti u ovom trenutku BMW serije 1?

32.04K
26
Podelite sa prijateljima:

Ako postoji nešto što iritira barem prosečno inteligentne, ekonomski svesne kupce, onda su to nastrane ponude kreirane da zavedu naivne, prezauzete da bi obratili pažnju, ili pak impulsivne kupce.

O takvim marketinškim porukama i “kreativnim”, čitaj „manipulativnim“, ponudama proizvođača i trgovaca, već smo pisali i neće nam biti teško da nastavimo s tim, kako bi se tržište iščistilo, a mi počeli da ličimo na uređene pravne države.

Srećom, ponude ovog tipa nismo primetili kod uvoznika vozila marke BMW, ali smo svakako želeli da steknemo uvid u to ima li smisla i pod kojim uslovima kupiti seriju 1.

Kako se sledeća generacija kompaktnog hedžbeka iz BMW-a zagreva pored terena, da u kasnijem delu godine uđe u igru, tako je odlazeća serija 1 započela svoj počasni krug, opraštajući se od publike. Publike, koju želi da privuče nižom cenom u odnosu na onu po kojoj je nuđena dok se nalazila u fazi tržišnog života proizvoda, koja se u marketingu slikovito naziva “krava muzara”.

Šta se nudi?

Apsolutno jedinstven automobil! Arhitektura na kojoj počiva serija 1 je iskorišćena samo za njega, ili uz modifikacije, za prestižnije modele s oznakama bavarske marke. Pogonske sklopove koji se nalaze u verzijama unutar palete serije 1, nećete naći niti u jednom velikoserijskom, a kamoli u automobilu nekog budžet brenda.

Kako (jedino) i dolikuje luskuznom segmentu, prema najdubljem uverenju autora, (osnovni) pogonski točkovi se nalaze iza vozača, a kupac je onemogućen da, usled svoje nezainteresovanosti ili neznanja, izabere primerak s torzionim ogibljenjem na zadnjoj osovini. Bilo koju varijantu serije 1 da izaberete, dobićete multilink rešenje, što bi moralo da bude standard u C segmentu, čak i kod velikoserijskih marki.

Dakle, na papiru i po specifikacijama, ovo jeste apsolutno jedinstven model. On nema svoju Škodu, Seat ili Golf (kao što to ima predstavnik druge bavarske marke). Serija 1 nema ni svoju Daciju, Nissan, pa ni Renault (kao što to ima njen arhirival, odnosno A klasa).

Na ovom BMW-u, sve jeste BMW. Pošteno!

Šta to u realnom životu znači?

Dok je samo na papiru, sve do sada analizirano može imati samo numizmatičku vrednost. Zato smo se u više navrata družili sa različitim verzijama restilizovane serije 1.

Trenutno se, od strane proizvođača ističu verzije 116i, 118i i 116d, koje se nude po cenama od 22.500, 24.990 i 26.500 evra, redom. Svim ponuđenim verzijama je zajednički paket (pre)definisane opreme koji je označen sa M Sport Edition, kao što su i trocilindarski motori.

Poslednjom prilikom smo se našli za upravljačem jedine dizel verzije na akciji (116d), u kombinaciji sa ručnim šestostepenim menjačem, dok smo ranije imali prilike da se pozabavimo i benzinskim verzijama.

Sve ono što smo u prethodnom poglavlju ustanovili kao temeljni pedigre serije 1, utisci u vožnji su dodatno potkrepili.

Dakle, onaj deo populacije koji obožava sam čin vožnje biće oduševljen ovim “staritetom”. Odlična pozicija za volanom, tvrdo udobna sedišta, pažljivo raspoređene komande s ciljem optimizacije i pojednostavljenjo rukovanje, solidna preglednost. Vozaču je definitivno lepo tokom radnog zadatka, dok će se i saputnik osećati identično.

Najznačajnija mana hedžbeka koji pretenduje na status porodičnog automobila je ta što može isprovocirati klaustrofobičan osećaj tokom boravka na zadnjim sedištima, gde velikoserijski modeli nude viši nivo komfora, zbog postavke pogona na prednje točkove, koja oslobađa dodatni prostor u putničkoj kabini.

Kada bi sva četiri putnika, kolika je zapravo kvantitativna transportna moć “jedinice”, bili visoki do 180 “santima”, niko ne bi imao strateški problem sa smeštajem. Zato je prtljažnik dovoljno prostran za standarde segmenta.

Vozna dinamika

Sve karakteristike vozne dinamike su na najvišem nivou. Upravljanje precizno, odlično, kočnice još bolje (na svim točkovima su instalirani diskovi – dobro proveriti kod “konkurencije”, automatski menjač nenadmašan i uvek vredan doplate, oslanjanje udobno – a ipak beskrajno zabavno za „ludorije“ po krivinama.

Ruku na srce, ručni menjač koji se ugrađuje u VW Golf deluje civilizovanije spram senzibiliteta autora, ali i da nije zapažanje takvo, da ponovimo da je štikliranje osmostepenog automatskog menjača jedini razuman potez, ma koliko neko voleo da pritiska pedalu kvačila.

Koliko je “automatik” spram “šestobrzinskog manuelca” pravi izbor, toliko je i benzinac adekvatniji izbor od dizela. To što je održavanje pristupačnije, nije za potcenjivanje, ali je značajan faktor u korist „oktanojeda“njegova  kultivisanost rada. Ni razlika u potrošnji goriva nije značajna, s obzirom na to da je benzinac trošio oko litar goriva više od dizel verzije, kojoj je za sto kilometara gradske vožnje trebalo 7 litara nafte.

Tri cilindra u benzinskom agregatu mogu da prođu, čak i radost da pruže, ali u dizel postavci oni postaju tri, poprilično neuravnotežena „neotesanka“, koji ne zaslužuju svoje mesto pod haubom. Povrh svega, verzija 118i pruža značajno više snage nego 116d, uz identičan maksimalan obrtni moment, ali dostupan drastično ranije, odnosno već od 1.250 obrtaja.

Još jedna velika “mana” serije 1

U ovom automobilu nećete biti u prilici da se dobacujete frazama “Hey BMW”, mada možete da ga pitate gde je najbliži restoran, benzinska pumpa ili pak koliko vam kineskih juana treba za dva tableta odlične rezolucije, pa da i po ovom osnovu nadmašite kompaktni hedžbek iz Mercedesa. Serija 1 vam, naravno neće odgovoriti na ta pitanja, niti smatramo da je to uopšte bitno.

Obično se razgovara sa saputnikom, a ako vas zanimaju odnosi razmene stranih valuta, vi bacite oko na pametni telefon, koji vam je sigurno u džepu i slično. Svakako ne plaćate takve mogućnosti koje bi vam pružio automobil novčanim ekvivalentom, koji je dovoljan za pazar još jednog vozila. I to ne bilo kojeg, jer za cenu konkurenta iz Štutgarta, koji verovatno ima odgovore na sva ova pitanja, dobijate bezmalo dva primerka serije 1. Ili, dobijete ovaj BMW, tridesetak laptopova, tri pametna telefona (sa inkorporiranim softverskim rešenjima), nekoliko LED traka i gorivo za prvih par hiljada kilometara.

To što dobijete i multink umesto polukrute zadnje osovine i sve ono iz uvodnog dela analize, to časti BMW. Vreme za kupovinu je pravo, dok i Bavarci nisu krenuli putem Mercedesa. Kako stvari sada stoje, sa novom generacijom ovog hedžbeka, kupci će verovatno biti u prilici da po jednako (ne)povoljnim uslovima, doplate onu pobrojanu silu laptopova koje Daimler naziva MBUX.

Alternativni vidovi kupovine

Izbor opcija putem kojih možete doći u “posed” automobila danas je sve širi, a proizvođači se svojski trude da maksimalno ubrzaju ciklus zamene “starog” vozila novim. Na taj način se dobija zamahu “brzine opticaja novca”, a automobilske kompanije popravljaju svoje finansijske performanse.

Dakle, pored tradicionalnog i u Srbiji omiljenog vida “solarnog” plaćanja, što će reći „pare na Sunce“, kupcima se nude klasični kreditni aranžmani ili lizing varijante, kako finansijski, tako i operativni.

Novina je ponuda distributera koja podrazumeva četvorogodišnji zakup, uz punu simulaciju vlasničkog odnosa nad automobilom.

To dakle znači, da imate praktično neograničenu kilometražu na raspolaganju, sve troškove posedovanja (održavanje, kasko osiguranje, registracija), uz obavezu da vozilo vratite na kraju ugovorenog perioda zakupa, uz povraćaj depozita. Moguće je i dogovoriti otkup vozila na isteku ugovornog perioda, ali za takve i ostale tehničke detalje ponude, moraćete da omogućite i prodavcima da zablistaju i pokažu vam šta znaju.

Lični izbor autora u ovom segmentu, svakako bi bila serija 1, sve i kada bi bila 25% skuplja od VW Golfa (a jeftinija je), i to u ponuđenoj akcijskoj verziji 118i. Pored toga, kako je preneo rezultate istraživanja nemački Handelsblatt, Germani su po ovom pitanju, za nevericu, slični nama, pa preferiraju plaćanje u gotovini kao najbrži i najjeftiniji vid izmirenja obaveza. Shodno tome, i lični izbor bio upravo takav.

Kako god, sa serijom 1 nema (ozbiljne) greške.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

Uredio: Pavle Barta

(32044)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ček, ček… Onaj depozit mi vraćaju nakon 4 godine?

Dejan

Kako onda tacno BMW zaradjuje od tog „ugovora“ ako vracaju sve sto im das? Obrnu lovu? Pada vrednost vozila?

TNT

A evo i malo matematike za 118i:

Kupovina za “keš” – 24.990 €
Rentiranje na 48 meseci – 369 € / mesec pa puta 48 meseci = 17.712 €

Nakon 4 godine u prvom slučaju auto je tvoj, a u drugom ga vraćaš. Razlika je 7.287 €, pa ako misliš da će isti nakon 4 godine vredeti više od toga + razlika na kamati između ukupne cene i depozita, jasno je šta se više isplati.

TNT

Sjajan članak! Inspirisao me da odmah pogledam cenovnik, u kome nema nekih jačih varijanti kojih se rado sećam, ali šta da se radi. Ako dobro vidim, 118i po ovoj ceni ide sa automatikom, i to ZF, što neće biti slučaj sa novim kada se pređe na prednji pogon i time ovaj model postane samo jedan u nizu konfekcijskih. Odlična ponuda. Ali ovo je ipak momački / devojački automobil, nikako porodični.

Balkanboj

Malo me zaintrigiralo to oko menjača, nisam ranije gledao šta je spakovano u active tourer. Po real oem katalogu i kodu menjača proizvođač je Aisin, jpn. U modele sa 3 cilinda ide 6 speed auto, a u modele sa 4 cilindra – 8 speed autobox. Nije ZF. Nije ni za mene. Fwd…

moron

Da,PSA grupacija koristi isti 8AT kao i BMW za verzije sa prednjim pogonom. Taj Aisin.

Don

Kako su psa i BMW napravili motor, bolje im je da se nikad vise ne bave tim poslom.

Pomponije

Imadoh priliku da vozim prethodnu generaciju „jedinice“ i stvarno pruža veliki užitak u vožnji. Ova ponuda sa nekom vrstom rente je za mene fantastična. Ono što mene posebno iritira u premijum C segmentu to je konfekcionizam najvišeg nivoa. Kako nije sramota jedan Mercedes da koristi isti motor kao Dacia Duster? Sve te priče da su oni dodatno rekalibrisali agregat su za lakoverne ljubitelje Mercedesa. Šta opravdava sumanuti cenu A klase? Onaj tablet koji je navodno poslednja reč tehnologije? Iako se ista takva koristi već više od pet godina u različitim oblicima? Šta tek reći za A3 koji iz generaciju u… Pročitaj više »

Dzoniz

Sumanutu cenu za A klasu opravdava „porez na snobove“. Dakle, ako patiš od toga da imaš Mercedes, kupićeš ga pre nego neki ne Mercedes (i ne premijum) iz većeg segmenta.

Goran

Auto BMW serije 1 kao i svi ostali modeli su apsolutno precenjeni. Neudobni, skupi za održavanje i veoma ali nedopustivo mnogo se kvare pogotovo softverski. Unutra su redni, nefunkcionalni. Potpuno nesigurni u toku zime. Veoma skupi a bez racionalnog razloga jer su zaista ispod prosečnog kvaliteta. Drugim rečima kupujete samo brend i ništa drugo.

Balkanboj

Da li je precenjen, možda?
Medjutim, onaj nivo usklađenosti šasije i elektronskih sistema asistencije koje je bmw usavršio ostali proizvođači mogu samo da sanjaju. Vožnja zimi? Dobre zimske gume i prolazi apsolutno svuda sa boljim osećajem u voznji, sigurnije. A možda je i do vozača.

Drugim rečima, kupuješ vrhunski inženjering koji treba znati voziti i koristiti. Nije za svakoga.

J4ZZER

Druze sto puta mi se desilo da ne mogu sa BMW 520d da izadjem sa parkinga sa usponom od 5 6 stepeni… Eto mozda karikiram, ali zadnji pogon bih ja zakonom zimi parkirao, sem kad je suv put i iznad nule… Leti jeste merak.

Slazem se sa TNTom, momacki auto, rodjak uzeo sinu… Za porodicu mislim da je ipak Civic 1.5 sport klasa u segmentu.

Sto bi rekli OBJEKTIVNO kao vlasnil Civica sto moze biti 🙂

Balkanboj

Imam e61, dobre zimske gume, a ulica u Bgdu gde je stan je ozbiljno strma… Bez problema, isli i na skijanje. Isključiš sve asistencije (dct off full i ide).

Don

Slažem se, samo djelimično . Probaj alfu djuliju po kiši ( ja jesam), pa ćeš vidjeti. Jedino ne znam kakva je po snijegu.
Ja sam imao isto iskustvo sa BMW 530( ak se sjećam dobro ) (vidi komentar gore)

Don

Zadnji BMW bjese serija pet, preko 200ks ak ne i preko 300 i sva čuda elektronike, i kada sam se pokušao popeti u garažu a na cesti snježna plahta a ne pokrivač , sav sam se preznojio. Auto ide dva metra unaprijed,jedan unazad sa gasom stisnutim do kraja. Tako da, nikad vise to smeće iz Bavarske koje mozes koristiti samo po sunčanom vremenu, a servisi su da te zaboli glava(bar u Njemačkoj). Istu tu radnju sam sa corollom prešao u djeliću sekunde bez ikakvih problema odmah poslije BMW. U firmi imamo još serija 5, mislim 520d, nikad kvara na njima… Pročitaj više »

J4ZZER

BTW dopada mi se tekst tj sama analiza… Samo mislim da ste mogli makar par podataka uneti tipa snage motora respektivno, ubrzanje i velicina prtljaznika… I par kljucnih detalja opreme

moron

„Novina je ponuda distributera koja podrazumeva četvorogodišnji zakup, uz punu simulaciju vlasničkog odnosa nad automobilom.“
Akcenat je na reči „SIMULACIJA“. I mislim da je teško zamisliti skuplju SIMULACIJU.

J4ZZER

Pa ako uzimas na ime firme, a ne znas sta ces sa profitom i nije losa varijanta… Ima prednosti i to sto ne das 25k odjednom, vec 8k pa seckas.. A znam dosta ljudi koji se zasite automobilom nakon godinu dve i po meni je to idealna varijanta, uzmes na dve godine da te boli 🙂

Mada jeste skupa varijanta ljudj vole kad ne „osete“ 🙂

Ercegovac

Колико ја знам правно лице када купи путнички аутомобил не умањује вриједност оствареног профита …
Е сад рата оперативног лизинга иде на трошак …

moron

Pa, ako ti „knjigovodja“ i nije baš „čarobnjak“ i ne znaš kako da drugačije „izvučeš novce“, deluje kao povoljna varijanta. Utoliko što je legalna … Pa, šta košta da košta 🙂

Goran

Interesantno je kod analize BMW vozila da je sve slatkasto i u superlativu. Tako je nedostatak prostora unutar kabine pa samim tim i manjak komoditeta vozila simpatično, pa je tvrdo vešanje i neudobnost odraz kvaliteta a previsoka cena je takođe opravdana. Analizom ostalih automobila u toj klasi sve bi ovo bile velike mane.