1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Pokušaj da se oživi Duesenberg
Zanimljivost dana: Pokušaj da se oživi Duesenberg

Zanimljivost dana: Pokušaj da se oživi Duesenberg

1.50K
1
Podelite sa prijateljima:

Većina automobilskih eksperta će se složiti da američka automobilska industrija danas nema velikane koji mogu da pariraju najboljim firmama iz sveta. Cadillac i Lincoln su prethodnih godina napravili velike korake u smislu povratka u svetski vrh, ali u realnosti, oni ne samo što ne mogu da pariraju Mercedesu ili Lexusu, već su „svetlosne godine“ iza ultimativnih egzotičnih limuzina, kao što su Rolls-Royce ili čak i Bentley.

Ali, situacija nije uvek bila takva, i tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, ukoliko ste želeli najmoderniji i najskuplji automobil na svetu, šanse su bile velike da se u garaži nalazio rezultat rada jednog američkog proizvođača. Reč je o Duesenbergu, koji je osnovan 1913. godine, i koji je stekao ime na trkačkim stazama pre nego što se prebacio na egzotične modele. Spomenućemo da su neki modeli Duesenberga dostizali čak 400 konjskih snaga u vreme kada se Ford Flathead V8 s 65 „grla“ smatrao performantnim automobilom.

Ali kao i mnoge druge konstruktore skupocenih automobila, tako je i Duesenberg posebno pogodila takozvana „Velika depresija“ iz 1929. godine kada je stopa nezaposlenosti dostigla rekordni nivo. Kompanija je nekako opstala do 1937. godine, ali je onda bila primorana da zatvori vrata.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, američka ekonomija je ponovo cvetala, pa se Fred Duzenberg, inače sin osnivača kompanije, dosetio da bi mogao da unovči očevu slavu. On je kontaktirao milionera Freda Mekanisa i uspeo da skupi oko pet miliona tadašnjih dolara od investitora, sve s ciljem da proizvede moderni Duesenberg.

Za bazu je preuzet luksuzni Chrysler Imperial iz 1966. godine, da bi zatim dizajner Virdžil Eksner dodao mnoge klasične detalje, a kompletan prototip model je završen od strane čuvene italijanske firme Ghia. Završna izrada je bila na izuzetno visokom nivou, a od opreme je automobil imao sve šta se poželeti moglo.

Ispod haube se krio Chryslerov V8 agregat, zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre) i 375 konjskih snaga. Dva Freda su nameravala koristiti klasičnu oznaku Model D, i ograničiti godišnju proizvodnju na oko 1.000 jedinica.

Ipak, nakon što su potencijalni kupci naručili oko 50 primeraka, Duesenberg je iznenada bankrotirao zbog nedostatka novca nakon što  nijedan od njih isporučen. Preživeo je samo Ghijin prototip model, koji je nekoliko puta promenio vlasnika, a na satu trenutno stoji cifra od svega 800 milja (oko 1.280 kilometara).

Iako će kasnije postojati novi proizvodi pod imenom Duesenberg, uglavnom na bazi Cadillaca, Model D iz ove priče je jedini posleratni primerak koji je imao nekakvu povezanost sa originalnom kompanijom. On je prošle godine napustio muzej i završio u rukama privatnog kupca za sumu od 350.000 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Ja prvi najvise volim americke automobile (zbog klasike), ali ako cemo iskreno Cadillac i Lincoln ne mogu da pariraju ni Genesisu, a da ne govorim premijum nemcima i japancima. Ajde Cadillac se tokom godina (neuspesno) trudio da se razlikuje od ostatka GM-a, ali Lincoln nije ni to radio. Eto Lincoln je najavio povratak velikog Continentala, a onda ga napravio na produzenoj platformi modela Fusion/Mondeo … Sta drugo reci? Doduse potezi nisu iznenadjenje jer je profit na pikapima najveci pa naravno da ce GM i Ford u njih investirati novac nego u Cadillac ili Lincoln.