1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Tesla pre Tesle – Detroit Electric Model 82
Zanimljivost dana: Tesla pre Tesle – Detroit Electric Model 82

Zanimljivost dana: Tesla pre Tesle – Detroit Electric Model 82

584
6
Podelite sa prijateljima:

Živimo u svetu kada su električni automobili postali deo svakodnevnog života i svidelo se to nama ili ne, nije više reč o prolaznom trendu već o nečemu s čime ćemo se verovatno suočavati narednih nekoliko decenija. Verovali ili ne, veliki broj ljudi, posebno onih mlađih, smatra da je istorija vozila na struju započela sa Teslom i da slični četvorotočkaši nikada ranije nisu postojali. Ali kada je reč o američkom tlu, ne samo da su postojali već su početkom proteklog veka dominirali tržištem, o čemu smo pre nekoliko godina i pisali.

U današnjem izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na automobil koji je u svoje vreme bio kralj svoje kategorije. Reč je o Modelu 82 Brougham razvijenim od strane firme Detroit Electric.

Tokom kasnih godina devetnaestog veka, narod je penzionisao konje i kočije, a automobil se izdvajao kao omiljeno prevozno sredstvo. Međutim, nasuprot verovanju, motori s unutrašnjim sagorevanjem goriva nisu krenuli sa dominacijom sve dok Ford nije predstavio čuveni Model T.

Štaviše, američka javnost je preferirala parne četvorotočkaše posle dugogodišnjeg iskustva sa lokomotivama, ali su ih modeli na struju pratili u stopu. U velikim gradovima poput Njujorka, Čikaga i Los Anđelesa su postojali javni punjači na svakih desetak ulica i mnogi vozači su prednost davali električnim automobilima.

Iako su u većini slučajeva bili skuplji, takođe su bili tiši, jeftiniji za održavanje i generalno lakši za uputrebu. Najuspešniji proizvođač takvih vozila je bila firma Detroit Electric iz savezne države Mičigen i osnovana je 1907. godine. Firma će poslovati naredne tri decenije i u tom periodu će njihovi proizvodi pronaći preko 13 hiljada mušterija, a najviše pažnje je privukao Model 82 Brougham. Kada je debitovao 1920. godine, postao je najmoderniji i najpoželjniji automobil ikada ponuđen od strane Detroit Electrica.

Model 82 je na prvi pogled izgledao kao svaki drugi automobil na američkim ulicama tokom dvadesetih godina prošlog veka, ali se tu svaka sličnost završavala. Centralno postavljen motor je razvijao 4,5 konjske snage dok je automobil imao četrnaest baterija zapremine po šest volti. Polovina se nalazila napred, druga polovina pozadi za idealan raspored mase, ali istovremeno Model 82 nije imao nikakav prostor prtljažnika.

Doduše većina izvora iz navedenog perioda kaže da to nije bilo bitno, pošto je maksimalna brzina iznosila svega 50 km/h, većina puteva nije bili asfaltirani, a odlazak iz grada još uvek nije bila česta pojava. Autonomija s jednim punjenjem baterije je iznosila svega 130 kilometara, ali ćemo spomenuti da su postojale i opcione nikl baterije Edison, a koje bi pružale dvostruko duži domet. Njih nije bilo moguće naručiti direktno iz Detroit Electrica već bi vlasnik morao da ih kupi od Edisona i onda ugradi u svoj Model 82.

Ono što ćete sigurno primetiti na priloženim fotografijama jeste to da automobil uopšte nema volan. Ne, nije imao „autopilot“ ili neku sličnu tehnologiju koju viđamo u današnja vremena, već level sličan onome koji bi kontrolisao brzinu.

Pomeranjem napred automobil bi skretao desno dok bi pomeranjem prema vozaču skretao levo. Spomenućemo da je školjke proizvodila firma H&M Body Corporation u gradu Rasin (savezna država Viskonsin) i da je kabina komotno mogla da smesti pet odraslih osoba.

Dok je Detroit Electric u prošlosti privlačio do dve hiljade kupaca na godišnjem nivou, kada je Model 82 debitovao, Ford Model T je kontrolisao tržište pristupačnih modela i prodaja velikana Detroit Electrica će se obično kretati između 90 i 100 jedinica godišnje.

Veliku ulogu u tome je igrala i cena. Spomenuti Model T je koštao oko 300 dolara (oko 4.712 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca, dok je za Model 82 bilo potrebno izdvojiti čak 2.100 dolara (današnjih 32.984 najmanje zelene novčanice). Do današnjeg dana je preživelo tek nekoliko jedinica, a primerak koji vidite na priloženim fotografijama je poslednji put promenio vlasnika pre šest godina za sumu od 66 hiljada američkih dolara.

Originalno je prodat u Kanadi i jedini je Model 82 sa kompletnom istorijom vlasništva i sa sprovedenom skupocenom restauracijom.

Inače, sam entitet Detroit Electric je otišao u stečaj posle 1939. godine nakon što je njegova fabrika iskorišćena za proizvodnju vojne opreme, a u posleratnom periodu se nije ni vraćao. I tako danas, kada viđamo Teslu na svakom ćošku, potrebno je da se vratimo u istoriju i uvidimo kakvi su bili počeci električnih automobila…

Zoran Tomasović

(584)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Auu jeste luksuzan 👏
A imao je i odličan domet, tada se nije putovalo na daleke pute, ta to je bio voz ili brod …

Milan Grozdanović

Ili jeroplan

BB

Moglo bi se štošta naučiti iz tog vremena 😉

Matija

Ovaj auto ne bi trebalo porediti sa modelom T – Ford T bio je napravljan tako da bude sto jeftiniji a ovaj je luksuzan auto, sto se vidi po veoma finoj obradi do poslednjeg detalja! Ono sto je „pokopalo“ ovaj auto nije cena vec – baterija. I onda i danas baterija slepa citav niz nedostataka koji je cine neefikasnom u eksploataciji. Godine 1900 Porsche je konstruisao svoj prvi automobil. Gle cuda! Elektricni sa pogonom na sva 4 tocka pomocu motora u tockovima! Ovaj koncept smatra i danas veoma naprednim. Uzgred, ovo je prvi auto u istoriji sa pogonom 4×4! Ovaj… Pročitaj više »

BB

Ovakav auto (Detroit) bi bio interesantan u ovom obliku i danas, brzina i domet dovoljni za grad, uspravno sjedenje, lak ulazak i izlazak, uz moderne baterije bio bi dosta laganiji, luksuzna unutrašnjost (baš ovakva klasična, bezvremenska bi bila idealna – fazon). Idealno za gradski Taxi. Ne znam samo lako bi riješili nedostatak volana i kako bi zakonodavci gledali na to, 😉.

Matija

Dizajn bi privukao veliku paznju! 🙂