1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Najveći šmeker VW grupacije je školovan, iskusan, dobroćudan i neguje snažan integritet
Najveći šmeker VW grupacije je školovan, iskusan, dobroćudan i neguje snažan integritet
1

Najveći šmeker VW grupacije je školovan, iskusan, dobroćudan i neguje snažan integritet

428
1
Podelite sa prijateljima:

Kao takav, nije opstao u koncernu

Uslove života člana Upravnog odbora Volkswagen grupe možda najbolje opisuju sledeće odrednice: velikodušne plate, zaslepljujuće penzije, ogroman broj drugih, dodatnih beneficija uz redovna primanja, gde se mogu ubrojiti i česta putovanja kompanijskim avionom, tokom vikenda do prebivališta, ako cenjeni menadžer živi van sedišta rukovodećeg tela nemačkog proizvođača. Ukratko, lepo je biti u upravi Volkswagen grupe.

Poznato je u svetu automobilske industrije da koncern VW nudi najbolje uslove rukovodećem kadru. Upravo to je i jedan od najjačih magneta koji privlači najpoznatije menadžere u Volfzburg. Oni znaju da, čak iako ne ispune očekivanja pretpostavljenih u Volkswagenu, i budu prinuđeni da se povuku odatle, biće to meko prizemljenje, barem u finansijskom smislu. Veoma je verovatno da više neće ni morati da brinu o novcu do kraja života, kako navodi autor lista Business Insider, mada mi verujemo da je mislio na to da oni neće biti prinuđeni da mozgaju o načinima kako zaraditi novac, s obzirom na činjenicu da se o novcu mora brinuti, naročito ako ga posedujete u pozamašnoj količini.

Pisali smo o bivšem izvršnom direktoru marke MAN, koja posluje unutar Tritona, to jest Volkswagenovog holdinga koji se bavi proizvodnjom teških komercijalnih vozila, a sličnu priču ste mogli da čitate i o Matijasu Mileru, koji su dobijali milone nakon napuštanja grupacije. Još jedan primer daje bivši izvršni direktor Bernd Pičetšreder, koji je inkasirao, opet silne milione ne doprinoseći dalje poslovanju grupacije. Ono što VW sada radi jeste slanje osramoćenih vrhunskih rukovodilaca kući, ali s ogromnim primanjima i dalje, kao da su „najzaslužniji građani ovog sveta“.

Znajući sve ovo, teško je ne odati posebnu počast Stefanu Zomeru koji se nikako ne uklapa u taj, u opisani kolorit. Njegov prevremeni odlazak iz grupacije je obelodanjen prethodne nedelje i on napušta svoju poziciju u kontekstu „igre prestola“ koja se odigrava oko Herberta Disa. Kako bilo, Zomer je uradio nešto posve nesvakidašnje i nešto što Volfzburg ne pamti.

Čovek odlazi i ne traži ni dinar otpremnine

Zomer je doktor mašinstva koji je ostvario zavidnu karijeru u snabdevačkoj industriji. U prvo vreme je radio u Continentalu, a potom i u kompanij ZF Friedrichshafen, gde je dogurao i do mesta izvršnog direktora. Njegov ugled u industriji je potpuno neukaljan.

Tokom septembra 2018. godine je pojačao upravni odbor VW grupe, i tom prilikom je dobio na odgovornost sektor nabavke. Na toj poziciji je zamenio čuvenog Frančeska Havijera Garsiju Sanca, koji je takav status stekao zahvaljujući sposobnosti da do krajnih granica pritiska dobavljače kompanije, kako bi ovi što više snizili cene svojih proizvoda.

U svakom slučaju, Zomerov dolazak u Volkswagen je snabdevačima konglomerata doneo mogućnost da konačno odahnu. Naravno, posao direktora nabavke jeste da generiše što značajnije uštede za kompaniju. Ali… Zomer je želeo da ostvari drugačiji odnos između proizvođača automobila i proizvođača komponenti. Ideja je bila da se uspostavi više ortački odnos, uz mnogo manje pritiska na partnere.

Sada, nakon provedene dve godine na toj poziciji, on zna da njegova vizija poslovanja jednostavno nije u liniji s onim što predstavlja ime Volkswagen. Od samog starta mu je bilo komplikovano da se ustoliči kao autoritet u kompaniji u koju je došao bez prilike da prethodno obezbedi sebi podršku uticajnih krugova. Povrh toga, VW je sredina puna intriga, borbe za prevlast, sredina u kojoj dominiraju radnički sindikati, pa ni upliv iz sveta politike nije retka pojava.

“Volfzburško carstvo”, sa sopstvenim zakonitostima, nije moglo biti deo Zomerovog sveta. Povrh svega pobrojanog, ni strategija izvršnog direktora Disa, koja je podrazumevala pun i oštar zaokret ka električnim vozilima, nije bila u liniji s vizijom Zomera. Ipak, začudo, on je bio veoma lojalan kompaniji i najvišem rukovodstvu.

Zomerov ugovor ističe za tačno godinu dana, odnosno u septembru 2021. Uobičajeno je da vrhunski rukovodioci pregovaraju o obnovi svojih ugovora već jednu godinu pre isticanja važećeg. Međutim, ovaj čovek je šefu, Herbertu Disu kao i poslodavcima, nedavno predočio svoju odluku, a ona glasi da on „nije zainteresovan za obnovu ugovora“. I ne samo to, car je tražio „najraniji mogući raskid aktuelnog ugovora“.

Njegovi sagovornici su se našli u stanju totalnog šoka kada su čuli da Zomer ne zahteva ni dinar na ime otpremnine, kao i da ne očekuje nikakve dodatne beneficije koje obično prate ljude na rukovodećim pozicijama, i koji napuštaju svoja radna mesta u Volkswagenu. Zomer je odbio čak i jednogodišnju zaradu u periodu nakon odlaska, što je nešto što se naprosto podrazumeva u Volfzburgu. Naravno, nije naodmet znati ovom prilikom da je Zomer tokom 2019. godine zaradio više od četiri miliona evra, radeći na mestu direktora nabavke grupacije.

“Još nisam sreo ovakvog lika u Volkswagenu….” rekao je jedan od menadžera VW-a.

Član upravnog odbora Volskwagena Stefan Zomer, na kraju sage, napušta kompaniju zaključno sa poslednjim danom nastupajućeg juna. Objavljeno je da će iskoristiti godišnji odmor i da se već vratio svojoj kući na jezeru Konstanca. On ima 57 godina i svi su ubeđeni u to da će se uskoro naći na nekoj novoj rukovodećoj, vrhunskoj poziciji. Njegovi poslodavci su trenutno u potrazi za naslednikom Zomera. Veoma je verovatno da to neće biti neki lik iz spoljnog sveta, kao što je to bio Zomer, već da će biti izabran neko ko već zarađuje za „koru leba“ unutar grupacije.

AutoRepublika

(428)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

ne bih se ja kladio, nemres bit u blatu a da izadjes cist, poznat je vw odnos prema dobavljacima, pitajte Prevent!
da bar Ar ima novinara pa da napravi intervju ako ne sa glavnima onda sa nekim od clanova uprave Preventa, …da je baba musko…

Izmenjeno 3 godine pre od strane don