1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi električni Rolls-Royce stiže do 2030. godine
Prvi električni Rolls-Royce stiže do 2030. godine
0

Prvi električni Rolls-Royce stiže do 2030. godine

118
0
Podelite sa prijateljima:

Britanski proizvođač će gotovo izvesno preskočiti hibridni međukorak i od SUS agregata preći na EV modele. 

Nakon privremene pauze sa najavama u vezi sa zabranama upotrebe vozila koja koriste SUS motore dobili smo nove „ekološke“ mere u brojnim krajevima sveta. Tako je Kalifornija najavila da će najkasnije do 2035. godine zabraniti vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, o čemu smo pisali jutros. Britanska vlada želi da isto učini već 2030. godine, a prvi uticajni glasovi s identičnim zahtevima stižu i iz Nemačke, što možete čitati u rubrici Zelene strane.

U skladu sa tim i odluka Rolls-Roycea da ponudi svoj EV u narednih desetak godina. No, britanska luksuzna marka će sačekati sa svojim plasiranjem električnog automobila. Oni će preskočiti postepenu elektrifikaciju, tačnije neće nuditi hibridne modele, već će odmah preći na potpuno električna vozila.

Ostaje pitanje kada će se tačno odigrati premijera električnog Rollsa. Podsetimo, aktuelni modeli ove marke poput Wraitha i Dawna su pred krajem svoje karijere, pa je pod znakom pitanja kakvi će i da li će biti naslednika za ove automobile. Moguće je da će sukcesor za jedan od ova dva vozila upravo biti najavljeni EV.

Rolls-Royce je i ranije koketirao sa idejom električnog automobila. Sada već daleke 2011. godine na Salonu automobila u Ženevi prikazali su konceptualni 102EX. Ovaj model raspolagao je sa 389 ks i 880 Nm, što je omogućavalo da se ubrzanje do „stotke“ obavi za 8 s, dok je maksimalna brzina iznosila 160 km/h.

Problem je bila mala autonomija kretanja od svega 200 km. Iako je rukovodstvo Rolls-Roycea ozbiljno razmatralo opciju da ovaj koncept stigne do serijske proizvodnje, na kraju se od toga ipak odustalo. Ali, vremena se menjaju, a Rolls se definitivno priprema za ulazak u EV segment.

AutoRepublika 

(118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments