1. Home
  2. Vesti
  3. „Vozač“ samovozećeg Ubera koji je usmrtio biciklistu će odgovarati za ubistvo
„Vozač“ samovozećeg Ubera koji je usmrtio biciklistu će odgovarati za ubistvo
7

„Vozač“ samovozećeg Ubera koji je usmrtio biciklistu će odgovarati za ubistvo

369
7
Podelite sa prijateljima:

Pre više od dve godine samovozeći Volvo XC90, testiran od strane Ubera, udario je biciklistu u američkoj saveznoj državi Arizoni, a kao posledica toga 49-godišnja Ilejn Hercbreg je preminula na licu mesta.

O ovom nesrećnom slučaju sa mnogo pisalo tokom godina, pa dok su jedni krivili Ilejn što je prelazila ulicu na lokaciji gde to nije dozvoljeno, drugi su ipak smatrali da je tehnologija zakazala i da je softver morao da prepozna osobu čak i u mraku. AutoRepublika je o ovome detaljno pisala tada, a originalnu priču možete da pročitate ovde.

Za volanom samovozećeg Volva se nalazio Rafael Vazkvez, ali nažalost nije obraćao pažnju na vožnju već je gledao film na svom mobilnom telefonu. Američki zakon kaže da čak i samovozeći automobili moraju da imaju osobu na vozačkom mestu koja će paziti na dešavanja i reagovati u slučaju preke potrebe.

Pošto 46-godišnji Vazkvez to nije uradio, sada mu se smeši dugogodišnja robija, a sudeći prema informacijama lokalnih advokata iz grada Marikopa (gde se nesretni slučaj desio) suđenje će početi do kraja godine. Vazkvez se već jednom pojavio na sudu, kada je izjavio da se ne oseća krivim, a iako je pušten na slobodu dok suđenje ne počne, takođe mora da nosi lokator koji „momcima u plavom“ sve vreme govori gde se nalazi.

On se tereti  za ubistvo zbog nepažnje, što je potvrdio i advokat Elister Adel, koji kaže Vazkvez nije pratio saobraćajne zakone pošto ga je automobilska kamera uhvatila kako gleda u mobilni telefon u momentu kada je Volvo udario u Hercberg.

Kako pravni sistem u Americi funkcioniše izuzetno sporo, šanse su velike da ćemo morati da čekamo više od godinu dana da čujemo presudu, a nema sumnje da ćemo vas obavestiti o tome.

AutoRepublika

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Čudo nisu kaznili autopilota i te sisteme jer su oni vozili auto!

moron

„Rezervni vozač“ svakako nije radio ono što mu je bila obaveza.

Srđan

Uvek je lakše optužiti pojedinca a ne sistem ili kompaniju

Laki

Jasan je zakon oko ovoga sta ko treba da radi!!!Kamo srece da nije gledao film kad mu „vrijeme nije“!

Djordje Pesic

Moras bit notorni idiot kad gledas film za volanom. Nek robija.

s mile

spor pravosudni sistem… presuda se očekuje za godinu dana… xa…xa…xa

da li je kod našeg brzog pravosudnog sistema došlo do presude mlađanog PINK juniora koji je jula 2013godine pregazio 17 god devojku….

Izmenjeno 3 godine pre od strane s mile
BojanNeki

Još gore je što je u pitanju vozač koji je testirao sistem (u razvoju) za samostalnu vožnju.