1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Nissan i Honda odlažu restartovanje fabrika zbog koronavirusa
Nissan i Honda odlažu restartovanje fabrika zbog  koronavirusa
1

Nissan i Honda odlažu restartovanje fabrika zbog koronavirusa

148
1
Podelite sa prijateljima:

Nissan i Honda su odložili restart kineskih fabrika koje se nalaze blizu epicentra izbijanja epidemije koronavirusa. To pojačava rizik od daljih poremećaja u lancu snabdevanja, što bi moglo da nanese ozbiljan udarac globalnoj proizvodnji automobila.

Nissan kaže da fabrike u Šjanjangu u centralnoj provinciji Hubej i Žengžuu u susednom Henanu ostaju zatvorene i naredne nedelje, s tim što nije poznat novi datum početka rada.

Honda kaže da će fabrike u Vuhanu, prestonici provincije Hubej, gde je započela epidemija, ostati zatvorene do 11. marta.

Toyota je saopštila da će nastaviti proizvodnju u ponedeljak u fabrici u Čengduu u jugozapadnoj provinciji Sečuan, s tim što će sva četiri pogona kompanije  u Kini startovati sledeće nedelje, ali s ograničenim obimom.

Nissan je izvestio da je njegovo odlaganje posledica direktive vlasti u Hubeju, koje su zatražile od kompanija da ne nastave s radom do 10. marta. Pored toga, problemi u lancu snabdevanja takođe negativno utiču na proizvodnju vozila.

Virus, koji je u Kini do sada usmrtio više od 2.200 osoba, izazvao je pravi haos u globalnom lancu snabdevanja u okviru automobilske industrije, zaustavivši proizvodnju u fabrikama i ostavivši kompanije da se „snalaze“ za komponente neophodne za sklapanje vozila.

„Vuhan je grad u kojem se proizvodi praktično svaki tip komponenti koje se ugrađuju u vozila“, rekao je Takeši Mijao, upravni direktor konsultantske firme Carnorama. „Ne samo što fabrike u gradu ne mogu da dobiju delove, već su pogođene i fabrike širom sveta, koje dobijaju komponente iz Vuhana.“

On je dodao da tamo gde je moguće, proizvođači obezbeđuju delove iz fabrika snabdevača.

Neke kompanije zauzimaju direktniji pristup nabavci. Ove nedelje, Jaguar Land Rover je saopštio da je slao delove iz Kine u koferima za Britaniju, da bi održao proizvodnju, koja bi zbog nedostatka komponenti mogla da se zaustavi za dve nedelje.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Globalno „veselje“ u najavi …