1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasnik ovog Forda Mustanga je napravio ultimativni greh
Vlasnik ovog Forda Mustanga je napravio ultimativni greh
0

Vlasnik ovog Forda Mustanga je napravio ultimativni greh

1.08K
0
Podelite sa prijateljima:

Postoji nešto kod klasičnih automobila na šta sam posebno alergičan, a to je kada ispod haube vidim motor neke druge firme umesto onoga koji je lepotan imao kada je napustio fabriku. Donekle mogu i da razumem ono kada u Chevroletu vidim motor iz Oldsmobilea ili Cadillaca, pošto je ipak reč o četvorotočkašima unutar iste korporacije, ali kada vidim Chevroletov takozvani small block V8 u nekom hot-rod Fordu iz tridesetih godina, obavezno se naježim.

I to ne u pozitivnom smislu!


Ali na sreću, gotovo svi američki proizvođači su pravili fantastičnu sopstvenu mehaniku tokom šezdesetih godina, pa ćete retko kada pronaći uljeza ispod haube. Međutim, ovih dana na gotovo svim društvenim mrežama ljubitelja mišićavih automobila se pojavila priča koja je privukla dosta pažnje.

Ne pamtimo da je zabeležen sličan slučaj još od kada je treći deo serijala „Fast & Furious“ izašao u bioskope i u njemu smo videli Forda Mustanga sa motorom iz Nissana. Ovaj put predmet rasprave je Mustang Mach 1 iz 1970. godine, pa umesto Fordovih velikana radne zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara) ili 428 kubnih inča (7,0 litara), koji su ga pokretali direktno iz fabrike, se nalazi moderni motor poznat kao LS7.

Ljubitelji američke automobilske industrije prepoznaju ovu značku kao onu plasiranu od strane General Motorsa i tokom prethodne decenije se ugrađivao u modele kao što su Chevrolet Corvette Z06 i Camaro Z28. Razvija 505 konjskih snaga iz radne zapremine od 7,0 litara, što je značajno veća cifra od onih originalnih motora od pre više od pet decenija, ali na kraju dana, sama informacija da ovaj Ford pokreće Chevroletovo srce, je nešto preko čega malo ko može da pređe. Menjač je inače četvorostepeni automatski i on nije menjao svoje poreklo.


Za ovakvu preradu se postarala firme Roadster Shop u gradu Mandelin unutar američke savezne države Ilinois. Kažu da se bave takozvanim „restomod“ stilom gde se zadržava originalna školjka, ali mehanika uglavnom bude podmlađena kako vlasniku ne bi zadavala glavobolje.

Svi mi kojima „plava krv teče kroz vene“ ćemo reći da i Ford ima fantastične moderne motore, posebno one pod kodnim oznakama Coyote, Voodoo, Aluminator i mnoge druge. Roadster Shop se potrudio da zaista maskira LS7 s filterom za vazduh, pa na prvi pogled zaista liči na originalni agregat, ali detaljno zagledanje u trajanju od svega par sekundi otkriva njegovo poreklo.

Ovo inače nije jedina novina, pa tako tjuning kuća kaže da je zamenila i kočnice, a da je sama šasija koštala čak 12.500 američkih dolara.

Ovaj Mach 1 se trenutno nudi u prodaji i nismo sigurni ko će da ga kupi. Fordovci naravno ne žele Chevroletovu mehaniku, a sa druge strane Chevroletovci nikako ne bi seli za volan Forda. Čini nam se da je Roadster Shop uložio toliko truda, muke i naravno novca u nešto što će biti toliko kritikovano.

A možda se ipak nađe neko ko baš želi da bude drugačiji…

AutoRepublika

(1077)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments