1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes G klase sa četvorocilindarskim motorom
Mercedes G klase sa četvorocilindarskim motorom
3

Mercedes G klase sa četvorocilindarskim motorom

8.32K
3
Podelite sa prijateljima:

Ako ste verovali da su davno prošla vremena kada je „G-Wagen“ dolazio sa agregatom sa četiri cilindra, onda ste se grdno prevarili. 

Sve do 2001. godine G klasa se mogla kupiti i sa motorom sa četiri redno postavljena cilindra. No, ovaj terenac postao je u međuvremenu simbol luksuza i zaboravio je na svoje off-road poreklo, te se danas dodvorava značajno drugačijoj populaciji nego što je to bio slučaj pre tridesetak godina.

Tako da su mnogi verovali da G klasa neće više koristiti motor „male“ zapremine. Ipak, G klasa sa četiri cilindra je tu i namenjena je Kinezima! Dobro ste pročitali, emisiona regulativa u Kini i porezi na velikozapreminske agregate iziskuju drugačiji pristup ovom tržištu.

Nemačka marka je već pribegla nekim rešenjima koja sigurno ne bi imala dobar „odziv“ u Evropi. Tako se u Kini nudi i S klasa sa četvorocilindarskim agregatom, dok je CLS dostupan i sa 1,5-litarskim motorom.

Stoga je Mercedes rešio da ponudi G350, odnosno G klasu koja koristi dvolitarski turbo motor. Ova pogonska jedinica razvija 258 ks i 370 Nm, što je dovoljno da se pruže odlične performanse ovom modelu. G350 tako ubrzava do „stotke“ za 8,1 s, dok je maksimalna brzina ograničena na 190 km/h.

Naravno, i ovako „slabašna“ G klasa ostala je sposoban terenac. Devetostepeni automatski menjač šalje snagu na sve točkove, a zarad terenske upotrebe, tu je i mogućnost blokade tri diferencijala.

U svemu ostalom kada je reč o opremi i dizajnu, G350 je jednak starijem bratu G500, tako da se kupac varijante sa motorom zapremine 2 litra neće osećati inferiorno ni na jednom polju, sem kada je reč o performansama. Početna cena za G350 u Kini bi trebalo da iznosi oko 210.000 američkih dolara.

AutoRepublika 

(8324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobro nisu stavili motor iz 200D iz 123-ojke … Šalim se.

Sećam se, uh, baš sam klinac bio, kada sam ga prvi put video, G klasu, na moru, beše kabrio, crna, a motor je, mislim, bio 240D

Balkanboj

Ne treba se stideti 4 cilindra. Čitah kako je jedna američka firma razvila motor sa 4 cilindra za tenkove (sa 8 klipova doduše) i da je razvijen manji motor sa 3 cilindra (6 klipova) i 2.7 litara zapremine, nekih 270ks i 621nm momenta za ugradnju u pikapove. Jako ozbiljan projekat.

https://www.greencarcongress.com/2018/01/20180118-achates.html

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
s mile

skoro u gradu videh G…. retka zverka, morah je otpratiti pogledom, kao dobru cicu…..