1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaje se najstariji serijski Saab
Prodaje se najstariji serijski Saab
3

Prodaje se najstariji serijski Saab

257
3
Podelite sa prijateljima:

Kroz celu svoju istoriju Saab je sa ponosom bio drugačiji u moru konkurenata sa značajno poznatijim imenima.

Njegova automobilska istorija je počela nedugo posle Drugog svetskog rata kada je istoimeni proizvođač aviona odlučio da se oproba i u automobilskoj industriji. Možda najveće trenutke slave švedska kompanija je doživela krajem sedamdesetih godina prošlog veka kada je nudila nekoliko modela s turbo tehnologijom, pre nego što je usledelo neuspešno spajanje sa General Motorsom i promena formule.

Takvi potezi nisu doneli rezultate i poslednji Saab kakav smo znali i pamtili je sišao sa proizvodne trake 2012. godine. Jedan srećković sada ima priliku da postane vlasnik najstarijeg Saaba u istoriji ukoliko ne računamo onaj prvi prototip (poznat kao Ursaab) koji će ostati u zvaničnom muzeju kompanije.

Na bazi Ursaaba je debitovao model 92 krajem 1949. godine i proizvodio se narednih sedam godina. Nakon debija nekadašnji švedski gigant je proizveo tri prototipa i još 17 test vozila, a od prvih devet vozila je preživeo samo jedan i to primerak iz naše priče. Reč je o ukupno četvrtom modelu sa brojem šasije 92004, a kao svaki drugi Saab iz navedenog perioda ofarban je u zelenu boju.

 

Naime, proizvođač je imao viška ove boje iz ratnih godina pa je želeo da je iskoristi. Ispod haube se krije dvotaktni motor zapremine 763 kubna centimetra sa 25 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko trostepenog manuelnog menjača.

Sudeći prema zvaničnim informacijama, Saab je detaljno koristio ovaj 92 za testiranje, a nepoznato je zašto nije završio pod presom zajedno sa braćom i iz kog razloga je prodat privatnom vlasniku 1954. godine. Zanimljivo je da je bio registrovan samo u periodu od 1987. do 1993. godine, ali je zvanično učestvovao u 40-godišnjici Saaba krajem osamdesetih godina prošlog veka.

To nam govori da su prethodni vlasnici znali šta poseduju, mada se postavlja pitanje zašto onda nisu održavali enterijer u boljem stanju. Na satu trenutno stoji cifra od 17.555 km. Postoji takođe verovanje da je Saab uradio određene modifikacije pre nego što ga je prodao, kao što su modernije štopaljke, ali i manje opreme da se testira novi jeftiniji model.

Bilo kako bilo, ovaj Saab 92 je najoriginalniji klasični model koji možete kupiti od strane kompanije, a u vreme pisanja ove priče najveća ponuda iznosi 270.000 švedskih kruna (oko 31.000 dolara).

AutoRepublika 

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prešao samo 17.555 km, a sedište vozača onako pocepano? Bem ti šveCki đubar …

DOLF

Pasulj čini čuda!

Don

😂😂😂😂👍👍👍