1. Home
  2. Vesti
  3. Američki senator predlaže radikalnu dodatnu podršku za kupce elektromobila
Američki senator predlaže radikalnu dodatnu podršku za kupce elektromobila

Američki senator predlaže radikalnu dodatnu podršku za kupce elektromobila

202
1
Podelite sa prijateljima:

Pre desetak godina, kada su Sjedinjene Američke Države prolazile kroz jednu od najvećih recesija u svojoj istorija, političari su odlučili da pripomognu automobilskoj industriji tako što će ponuditi takozvani “Cash for Clunkers“ program. Takav program bi omogućavao vlasnicima starijih vozila sa visokom potrošnjom goriva da dobiju državnu subvenciju do iznosa od 4.500 američkih dolara pri kupovini novog i ekonomičnijeg automobila.

Cash for Clunkers ideja je koštala vladu Amerike oko tri milijarde dolara, ali je zato donela rezultate i prodaja novih vozila je skočila u velikoj meri.

Senator Čak Šumer iz američke savezne države Njujork sada ima sličan plan za električne automobile i hibride. Iako država već nudi pomoć pri nabavci vozila iz ove klase i to u iznosu do 7.500 dolara (za prvih 250.000 kupaca elektromobila svake marke), Šumer želi da ponudi dodatni stimulans za sve one vozače koji su spremni da zamene svoj benzinac ili dizel za električni ili hibridni proizvod.

On je zatražio od vlade da odobri budžet od čak 454 milijardi dolara sa ciljem da benzinci i dizeli potpuno nestanu sa američkih puteva do 2040. godine. Šumer dodaje da bi po njegovoj proceni u narednih 20 godina bilo minimalno 63 miliona vozila sa unutrašnjim sagorevanjem manje na ulicama. Celokupni budžet ne bi bio potrošen samo na dotacije ka kupcima već i na gradske uprave kojima bi se pomoglo da se izgrade dodatni brzi punjači tokom narednih desetak godina.

Čak i ako dobije zeleno svetlo, Šumerov plan će morati da sačeka sledeći sastanak krajem naredne godine, kada će ambiciozni senator predstaviti svoje ideje …

AutoRepublika

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Јенки усвоји ме !