Koreni japanskog krosovera sežu do 2007. godine, kada je predstavljena prva generacija modela koji je na ivici da stekne visoko cenjeni status u okvirima marke, zbog dobrih prodajnih rezultata. Druga iteracija Qashqaija je debitovala 2014. godine, uz restilizaciju sprovedenu 2017. Kao što smo već i nagovestili, ovaj kompaktni krosover je najpopularniji Nissan u Evropi, dok je na tabeli koja ilustruje tražnju za svim modelima, svih proizvođača, na kraju 2019. godine, zauzeo dobro trinaesto mesto, s obimom isporuka od 218.650 primeraka.

Možda je i suvišno reći, s obzirom na opšte poznati skandal kroz koji je Karlos Gon, bivši prvi čovek Renaulta i Nissana istovremeno, proveo kompaniju, ali zašto i ne bismo to naglasili. Uspeh novog Qashqaija je od esencijalnog značaja za poslovanje japanskog diva, pa se u tom kontekstu, novajlija verovatno oslanja na stil koji je predstavljen na novom X-Trailu, premijerno prikazanom pre oko dva meseca.

Polazna tačka pri izradi rendera su bile špijunske fotografije, pa bi proporcije automobila na ilustracijama morale biti verna kopija onoga što nas očekuje kada veo bude skinut s novajlije. Sasvim je izgledno da će rešetka hladnjaka biti izrađena u „istom fazonu“ kao što je ona koju smo videli na, za broj većem, krosoveru iz iste game. Render majstor ruske redakcije tipuje na to da će prednje svetlosne grupacije razlikovati dva Nissanova SUV-a, pa misli da će umesto dvodelnih farova sa X-Traila, novi Qashqai imati jedinstveni blok originalnog oblika. Moguće je da će kao inspiracija poslužiti poveći Nissan Patrol.

Spoljni retrovizori neće biti direktno pričvršćeni na karoseriju, već će kao kod većeg brata, biti oslonjeni na nosače. Bokovi noviteta bi trebalo da dobiju strožiji izgled, ali bi istovremeno mogli zadržati reljefne površine u donjoj sekciji, kao i iznad lukova točkova. Blage izmene će doživeti i linija koja deli karoseriju od staklenih otvora, uz kontrasnto ofarban, zanimljivo izveden krov. Otprilike, to je slično onome što videsmo na X-Trailu. Zadnje signalne grupe su postavljene vodoravno, i to na približno istom mestu kao ranije, ali je njihov oblika sada interesantniji, a moguće je da će biti i reljefne konture.

Preliminarne informacije sugerišu da će dolazeći Qashqai biti postavljen na unapređenu CMF-C / D arhitekturu koja je poslužila kao temelj i za novi X-Trail. Japanski krosover će biti nuđen i u više hibridnih modifikacija, pri čemu se misli na implementaciju sistema lakog hibrida u 48V sistemu, ako i na punokrvni dopunjivi hibrid (iz PHEV segmenta). Saglasno ranijim najavama, dizel nestaje iz ponude namenjene evropskom kupcu.

Očekuje se da će novo pokolenje Nissana Qashqaija biti prikazano radoznaloj javnosti pre nego što se svi zajedno obradujemo 2021. godini. Što se cena tiče, možemo samo da kažemo da se u Srbiji, Qashqai s motorom zapremine 1,3 litre, prodaje za sumu od nepunih 20 hiljada evra, dok se u Rusiji verzija 1.2 T MT, 115 ks, FWD nudi za 4 hiljada evra manji iznos.

AutoRepublika