1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Ford ponovo slavi uspeh iz 1966. godine
Ford ponovo slavi uspeh iz 1966. godine
0

Ford ponovo slavi uspeh iz 1966. godine

201
0
Podelite sa prijateljima:

Svi smo verovatno gledali film „Ford v Ferrari“, ili kako je u Evropi preimenovan u „Le Mans ’66“ i divili se umetnosti trkanja između Kena Majlsa i Lorenca Bandinija, na tada najvećoj takmičarskoj trci na svetu. Kao što je poznato, niti jedan od njih nije pobedio, a spomenutu trku ćemo analizirati u jednom od budućih izdanja zanimljivosti dana.

Ono šta je u filmu jako slabo pokazano tiče se činjenice da je takozvana sezona izdržljivosti zapravo uključivala trinaest trka, a svaki tim bi iskoristio samo svoja četiri najbolja rezultata u generalnom plasmanu. Sezona je u stvari započeta trkom „24 sata Daytone“ u februaru 1966. godine, a prvi kroz cilj je prošao upravo Majls.

Doduše, pobednika nisu odlučile sitnice pred finiš liniju, kao što nam je pokazalo holivudsko izdanje, već je britanski vozač imao čak osam krugova prednosti nad najbržim rivalom Denom Gurnijem (koji je takođe vozio Ford GT40).


Bilo kako bilo, američki proizvođač vozila sada želi da proslavi spomenuti trijumf, a u tu čast je debitovao s modernim izdanjem modela GT koje nosi oznaku Heritage Edition. Automobil je baziran na pobedničkom modelu GT40 iz 1966. godine, a odlikuje ga siva boja sa crnom haubom, zatim crveni detalji na prednjem braniku i veliki broj „98“ okružen ponovo crvenom farbom.

Tu su i poveće 20-inčne felne i crvene Brembo kočnice koje kompletiraju vizuelne izmene. Korišćenje crvene boje je uočljivo i u enterijeru, posebno na delu sedišta dok su ostali detalji crne boje.


Kao i svaki drugi GT, i Heritage Edition pokreče 3,5-litarski „EcoBoost“ V6 agregat, koji uz pomoć turbo punjača razvija 660 konjskih snaga, a navedena cifra je za 13 „grla“ viša u poređenju sa standardnim modelom. To je dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo tri sekunde uz maksimalnu brzinu od 348 km/h.

Ovo inače nije prvi put da Ford debituje s takvim automobilom pa je ranije predstavio i onaj iz 1966. godine koji je pobedio na Le Mansu (vozač Brus Meklaren), zatim pobednički primerak iz naredne sezone (vozač Den Gurni) kao i prvoplasirani GT40 od strane privatnog tima JW Automotive Engineering iz 1968. godine.


Proizvođač nije objavio cenu, ali ćemo spomenuti da je za standardan model stavljena brojka od 450.000 američkih dolara. Međutim, novac je samo jedan od uslova koje Ford zahteva da budu ispunjeni, ukoliko želite da vam kompanija proda svoj superautomobil. Tako je pored keša, potrebno poslati molbu uz objašnjenje zašto „zaslužujete“ da imate GT u garaži, uz potrebno potpisivanje ugovora da ga nećete prodati u naredna 24 meseca.

Pa ko voli neka izvoli …

AutoRepublika

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments