1. Home
  2. Zelene strane
  3. Pet proizvođača će pratiti nove kalifornijske zakone, inače strože od Trampove odluke
Pet proizvođača će pratiti nove kalifornijske zakone, inače strože od Trampove odluke
0

Pet proizvođača će pratiti nove kalifornijske zakone, inače strože od Trampove odluke

151
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da američka savezna država Kalifornija ima veliki problem sa prekomerno zagađenim vazduhom, dok je stepen zagađenja viši nego onaj koji se beleži u preostalih 49 saveznih država, i to u zbiru. Političari u zemlji Holivuda već decenijama pokušavaju da predstave nove zakone koji bi bili drugačiji od onih u ostatku Amerike i u većini slučajeva su bili uspešni, ali im se na putu našao predsednik Donald Tramp koji je „izbrisao“ zakone predstavljene od strane njegovog prethodnika Baraka Obame. O čemu je zapravo reč?


Naime, još pre osam godina je tadašnji predsednik Obama predstavio zakon, po kojem bi svaki proizvođač automobila „preko bare“ morao da pruža ponudu vozila sa kombinovanom potrošnjom manjom od 4,6 litara na 100 kilometara, a trebalo je da stupi na snagu do 2025. godine.

Ovakav potez zapravo nije bio ništa novo i takozvani CAFE (Corporate Average Fuel Economy) zakoni su originalno debitovali još početkom sedamdesetih godina prošlog veka kao odgovor na naftnu krizu. Međutim, dolaskom Trampa na vlast cifra koja ilustruje potrošnju goriva je učinjena manje strogom i svedena na kombinovanu potrošnju od 5,9 litara na sto prevaljenih kilometara, što je za svega 0,2 litre manje nego što je situacija danas.

Tramp se odlučio na ovaj potez nakon što su istraživanja pokazala da je takvu cifru moguće ostvariti samo preko skupocenih hibrida i električnih proizvoda, pa bi svaki proizvođač bio primoran da investira poveće sume novca u efikasniju tehnologiju.

Jasno je da predsednika odluka najviše odgovara domaćim proizvođačima, koji isključivo zaviše od velikih pikap kamioneta i terenaca, ali je pri tom potrebno spomenuti da predmetni zakon važi samo za putničke automobile i krosovere dok su ostali proizvodi dodeljeni u drugu kategoriju.


Tu dolazimo do novog ugovora koji su Ford, Honda, BMW, Volkswagen i Volvo postigli sa političarima Kalifornije, prema kojoj će pratiti starije standarde predstavljene od strane Obame, umesto novih Trampovih. Pošto čak 30% svih novih prodatih vozila završi u Kaliforniji, spomenuti proizvođači su spremni na sve poteze kako bi zadržali vernost kupaca.

Trampu se ovaj potez nikako nije dopao pa je optužio Kaliforniju da nema pravo da krši zakone koje je on propisao i samim tim stavio do znanja da savezna republika nije iznad cele države.

Ono šta je danas uradila Kalifornija, sutra mogu i ostale savezne države. U prošlosti je još 13 republika, uglavnom smeštenih na zapadnoj obali, kao što su Vašington, Oregon i Arizona pratile poteze Kalifornije pa su šanse velike da će se isto desiti i ovaj put.


Trampova administracija još uvek nije pokrenula tužbe pa ćemo verovatno morati da sačekamo izbore krajem godine, da bismo saznali šta će se desiti. Ukoliko ista osoba ostane na vlasti možemo očekivati tužbu, ali je Trampov rival na izborima, Džo Bajden najavio da će zahtevati povratak Obaminih planova ukoliko izađe kao pobednik.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments