1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena Mahindra Thar kojih kupite 4 komada za jedan Jeep Wrangler
Predstavljena Mahindra Thar kojih kupite 4 komada za jedan Jeep Wrangler
3

Predstavljena Mahindra Thar kojih kupite 4 komada za jedan Jeep Wrangler

2.81K
3
Podelite sa prijateljima:

Istorija automobilske divizije indijskog koncerna Mahindra je započela 1949. godine, kada je krenula proizvodnja armijskog terenskog vozila Willys, po licenci koju je izdala američka firma. Ovaj jednostavan i pristupačan model je odigrao ulogu ogromne važnosti u motorizaciji stanovništva indijske države, a Mahindra je sklopila lokalnu verziju modela Willys CJ-3B iz 1953. godine. Nestvarno zvuči podatak da je kompanija proizvodila baš taj model sve do prošle godine.

Poslednja iteracija Mahindre Thar se pojavila još 2010. godine, i kao takva je nasledila koncept školjke nasađene na šasiju, kakvu je promovisao pomenuti Willis. S promocijom druge generacije modela Thar, proizvođač je želeo da naglasi važnost ovog modela, kako za kompaniju, tako i za celokupno društvo i državu, pa je Mahindra uparila momenat premijere sa proslavom Dana nezavisnosti Indije, a koji je obeležen prvog dana vikenda za nama.

Mahindra Thar prve generacije

Konstrukcioni odnos sa Willisom je nešto o čemu se moglo pričati u prošlosti. Novi Thar skoro da i nema dodirnih tačaka s prethodnikom. Ali, razvojni tim nije želeo da se odrekne porodičnog stila i svima nama dobro znanog koncepta, čak i uprkos tužbi koju je nadležnom sudu u Americi podneo koncern FCA. Obraćanje sudu je isprovocirano ponudom još jednog terenca zasnovanog na Willisu, Mahindre Roxor, američkim kupcima. Odluka pravosudnog organa je bila protiv indijske grupacije.

Druga generacija indijskog terenca, ne samo što opšte uzev, izuzetno liči na Jeep Wrangler, već ga u brojnim detaljima i otvoreno kopira, što je uočljivo kada se analizira spoljašnost, ali i enterijer noviteta.

Međutim, indijski dizajneri se nisu usudili da kopiraju karakterističnu rešetku hladanjaka po kojoj je Jeep čuven, već su ponudili donekle autentično rešenje. Ono i dalje poseduje sedam uspravnih stubića, ali su oni postavljeni kao zasebni delovi, a ne kao isklesani detalji u jedinstvenoj celini, kako je to slučaj kod originala.

Novi Thar je prezentovan samo u verziji kratke karoserije s troje vrata, iako je ostavljena mogućnost da se u nekom kasnijem trenutku, kupcima ponudi i nešto duži automobil. Novajlija je takođe postao osetno gabaritniji četvorotočkaš, ali je i dalje nešto kraći od pravog Wranglera.

U dužinu se proteže do 3.985 milimetara (spram 4.334 mm američke verzije), dok je širok 1.820 milimetara (spram 1.894 mm koliko se širi Wrangler). Barem je među osovinama skoro identičan broj milimetara kod oba modela, i on iznosi 2.450 kod Hindusa i 9 milimetara više kod Amerikanca.  Thar poseduje uklonjiva vrata, dok se kupcima pruža mogućnost izbora mekog sklopivog krova, ili pak tvrdog i „odstranjivog“.

Važno je napomenuti da je konstruktor ostao dosledan primeni koncepta „karoserija na šasiji“, s tim da je sada šasija unificirana sa SUV-om Mahindra Scorpio. Dva modela spaja, uz identičnu konstrukciju šasije, sistem oslanjanja koji koristi rešenje s kružnim oprugama. Dakle, napred su dvostruka poprečna ramena dok je nazad kontinuirana osovina.

Sistem pogona na sva četiri točka se podrazumeva, dok je dostupan i sporohodni režim uz opciju zaključavanja zadnjeg diferencijala. Pride, tu je ESP sistem, pomoć pri kontrolisanom spuštanju niz strimine, kao i funkcija koja sprečava da prilikom polaska automobila na uzbrdici, on krene malo unazad.

SUV koji je pred nama je iskorišćen da „ponese“ nove motore sa aluminijumskim blokom, koji će se kasnije pojaviti ne samo na ostalim modelim indijske Mahindre, već i američkog Forda, što je jedan od plodova uspostavljene saradnje dva industrijska koncerna.

Turbobenzinski motor zapremine dva litra iz porodice mStallion, koristi tehnologiju direktnog ubrizgavanja goriva i raspolaže sa 152 konjske snage i 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Imamo i dizel u ponudi. Kod Mahindre, takvi motori pripadaju familiji mHawk agregata. Dakle, Thar će ispod haube skriti i turbodizel jedinicu zapremine 2,2 litra. Ona razvija 132 konjske snage uz 300 Nm najvišeg obrtnog momenta. Pored njih, očekuje se uvođenje u ponudu i snažnijih pogonskih alternacija.

Mahindra Thar se nudi u dve verzije. Bazična varijanta nosi oznaku AX, a fotografije tog vozila još uvek nisu obnarodovane. Namenjena je ljubiteljima vožnje po „ne dao ti Bog“ terenima, i poseduje točkove s čeličnim naplacima „dijagonale“ 16 inča, kabinu koja će smestiti šest individua, konvencionalni klima uređaj, meki sklopivi krov i ručni menjač. Čak i ulazna verzija nudi dva vazdušna jastuka.

Šest mesta za sedenje je obezbeđeno tako što na zadnjoj klupi, sreću mogu naći dvoje ljudi, dok se sa svake od strana u „trećem redu“ nalazi po jedno zasebno, kao priručno sedište.

Na fotografijama iznad, možemo videti kako izgleda organizacija unutrašnjeg smeštaja u kabini skuplje verzije. Ona nosi oznaku Thar LX i nudi prevoz za do četiri čoveka, što podrazumeva „normalnu“ zadnju klupu Tu je i multimedijalni sistem s ekranom od sedam inča po dijagonali, uređajem za klimatizaciju i felnama izrađenim od lake legure. One poseduju prečnik od 18 cola.

Kupac koji se odluči da naruči ovu verziju, moći će da dobije i čvrsti sklopivi krov, a po prvi put će na raspolaganju biti i šestostepeni „automatik“ marke Aisin. Zanimljivo je da će Thar namenjen uglavnom vožnji na asfaltu, posedovati izraženije terenske atribute od jeftinije varijante.

Naime, kod AX Thara, klirens iznosi 219 milimetara i kao takav je za sedam milimetara siromašniji od skuplje opremljenog Thara. Ulazni ugao kod varijante namenjene prvenstveno udobnoj vožnji po uređenoj putnoj infrastrukturi iznosi 41,8 spram 41,2 stepena kod AX-a. Izlazni uglovi su 36,8 i 36 stepeni.

Thar će pregaziti rečicu dubine od 65 centimetara bez ikakvih problem, bez razlike da li je u skupljem ili jeftinijem pakovanju.

Nova Mahindra Thar će se naći na proizvodnim trakama veoma brzo. Sada je to već pitanje dana. Na domaćem terenu, prodaja počinje u oktobru. Kompanija se još nije izjasnila o eventualnim izvoznim planovima. Pitanje je u tom smislu, i od kolikog je značaja to što prethodnik nije ni mogao biti predmet izvoza, zbog svoje „antičke“ konstrukcije. Za razliku od njega, novajlija ima svaku šansu da se ne postidi ni na izvoznim tržištima.

Najzanimljivije pitanje se tiče cene novajlije. Na njega još uvek nema zvaničnog odgovora, dok lokalni mediji licitiraju cenom koja će se naći u intervalu između 16 i 20 hiljada američkih dolara. Ovde treba napomenuti da je Jeep Wrangler s petoro vrata, u Indiji skuplji od Thara za čak četiri puta.

Za kraj još da pitamo i vas šta mislite. Kako vam deluje „sirotinjski“ Wrangler?

AutoRepublika

(2809)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Crash Test?

BB

Dobar. Tj. dovoljno dobar…

Bungi

Biram 4 Mahindre umjesto jednog Džipa.Javno kažem i stavljam svoj potpis.Tačno je da dizajnerski previše podsjeća na Džip.U unutrašnjosti je mnogo modernija i ljepša nego njen američki uzor.Mehaničko rješenje sa dvostrukim poprečnim ramenima koje uzgred koristi i novi Ford Bronko je mnogo bolje rješenje nego klasična kruta osovina kod Vranglera pogoto na asfaltiranim površinama.Mahindra treba da promijeni prednji kraj i izbjegne tužbe na zapadu od strane Džipa.Uz 2.2 dizel,šetostepeni automatik, blokadu diferencijala i reduktor,moderniju unutrašnjost i moderniju prednju osovinu pritom tražeći 4 puta manju cijenu za svoj proizvod, ima sve šanse za globalni uspjeh.