1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rang lista: Koji novi automobili se najbrže prodaju u Americi?
Rang lista: Koji novi automobili se najbrže prodaju u Americi?

Rang lista: Koji novi automobili se najbrže prodaju u Americi?

964
2
Podelite sa prijateljima:

Epidemija novog korona virusa nije pogodila samo automobilske proizvođače već i novinare. Premijere novih vozila su gotovo nepostojeće, a i u onim retkim situacijama gde novitet debituje, na test vožnje se u Americi čeka i po nekoliko meseci. General Motors je bio jedan od retkih proizvođača koji je pre nekoliko sedmica organizovao testiranje novog krosovera Chevrolet Trailblazer, ali je prošao kao „bos po trnju“.

Naime, u vremena kada Jeep Wrangler privlači rekordan broj kupaca, i kada je Ford najavio povratak Bronca, Chevrolet je iskoristio svoju nekadašnju terensku oznaku za gradski krosover, koga proizvodi nekadašnji Daewoo u Južnoj Koreji i pokreće ga par turbobenzinaca sa svega tri cilindra u konfiguraciji.

Američkom proizvođaču vozila nije pomoglo ni što je na testiranje poslao samo najskuplje verzije koje koštaju preko 30.000 dolara, pa su novinari zaključili da je bolje potrošiti identičnu sumu za neki veći, moćniji i bezbedniji krosover.

Znate li šta je ironično u celoj toj priči?

Pa to što je Trailblazer najbrže prodavani novi automobil „preko bare“, ukoliko pogledamo vremenski period od kada stigne u salon, pa dok ne završi u rukama kupaca. Za tako nešto je potrebno svega 19 dana dok je industrijski prosek oko dva meseca.

Nepoznato je koliko kupaca je Trailbalzer zapravo privukao, pošto General Motors objavljuje prodajne rezultate tek svaka tri meseca, ali su cifre verovatno obećavajuče. Oni koji su potrošili novac na ovaj krosover kažu da im se dopada sportski dizajn, moderna oprema i niska početna cena od samo 20.000 najmanjih zelenih novčanica.

Kia Seltos

Naredna dva mesta na listi popunjavaju Kijini modeli Telluride i Seltos. Većem, prvopomenutom krosoveru je potrebno 25,7 dana, a u velikoj popularnosti je uživao još od svog debija koji je upriličen prethodne godine. Telluride je zapravo prvi model iz Koreje koji se prodaje po cenama višim od onih koje je fabrika preporučila, a kako nam se čini i Seltos će krenuti istim putem.

Novom krosoveru je potrebno svega mesec dana da pronađe mušteriju pa Kia ovih dana definitivno „rađa“ pobednike. Sledi hibridno izdanje Hondinog modela CR-V (35,2 dana), a listu najboljih pet popunjava još jedan Korejac i to mehanički brat blizanac SUV-a Telluride, patronski Hyundai Palisade (39 dana).

Mnoge će iznenaditi podatak da neki izuzetno popularni proizvodi provode nesrazmerno dugo vremena na parkinzima trgovačkih kuća, pre nego što završe u rukama kupaca. Primera radi, bestseleru Fordu F-150 je potrebno čak 122,8 dana, Ramu 1500 oko 108 dana, a Chevroletu Silveradu 85 dana.

Naravno, situacija nije uvek crno-bela pa tako Ford spominje da sa prodajnim rezultatima koji dostižu cifru od milion primeraka na godišnjem nivou, uvek mora da ima zalihe gotovih proizvoda s ovim oznakama, koje mogu da obezbede snabdevanje u dužini od najmanje tri meseca, ako bi došlo do prekida proizvodnje.

Honda CR-V

Pogledajte listu deset vozila koja najbrže pronađu kupca (u danima):
1. Chevrolet Trailblazer 19
2. Kia Telluride 25,7
3. Kia Seltos 30
4. Honda CR-V Hybrid 35,2
5. Hyundai Palisade 39
6. Mercedes GLB 40,5
7. Chevrolet Bolt EV 41,7
8. Toyota RAV4 Hybrid 42,5
9. Subaru Crosstrek 44,7
10. Lexus GS460 46,1

AutoRepublika

(964)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Da li to znači da su neki Tesla modeli na nultim mestima jer se prodaju pre nego što se proizvedu?

DOLF

Koje si godište?