1. Home
  2. Liste
  3. Sažeti izveštaj sa ukrajinskog automobilskog tržišta (2019.)
Sažeti izveštaj sa ukrajinskog automobilskog tržišta (2019.)
0

Sažeti izveštaj sa ukrajinskog automobilskog tržišta (2019.)

400
0
Podelite sa prijateljima:

Osnovne informacije o zbivanjima na tržištu novih četvorotočkaša na (teritorijalno) ogromnom tržištu Ukrajine ukazuju na to da je, zahvaljujući isporuci od 91,3 hiljada primeraka, došlo do rasta tražnje od 18%, izvestila je ruska agencija specijalizovana za pripremu i tumačenje podataka iz automobilske industrije Autostat.

Prethodnu godinu je obeležila smena na vrhu liste koja obuhvata najpopularnije marke ovog slovenskog tržišta. Primat je preuzeo Renault dok je na vice šampionsku poziciju pala Toyota.

Francuzi su tokom prethodne godine isporučili 15,6 hiljada vozila, što je za čak 66% više nego što su Gali postigli godinu dana ranije. Uprkos padu na drugo mesto, Japanci su takođe zabeležili rast prodajnih postignuća za impozantnih 35%, tako što su sklopili 12,8 hiljada kupoprodajnih ugovora. Koliko su ovo impozantne cifre, čak i kada se zna da se pod Renaultovim oznakama u Ukrajini, uostalom kao i u Rusiji, prodaju vozila pristupačne (da ne kažemo niskobudžetne) rumunske marke Dacia, najlakše je shvatiti stavljanjem istih u odnosu na generalni rast tržišta (pomenutih 18%).

Kao razultat dva do četiri puta bržeg rasta navedene francuske i japanske marke, došlo je do toga da vozila sa oznakama ovih proizvođača čine čak 30% flote, prošle godine prodatih automobila u Ukrajini.

Daleko iza, na odličnom trećem mestu, našla se korejska Kia koja je uvećala svoj prodajni potencijal za 58% tokom prethodnog izveštajnog perioda. Ukupno 7,6 hiljada, prošle godine pazarenih vozila nosi troslovne azijske oznake. Zatim se na rang listi može pročitati ime češke Škode koja se tu našla zahvaljujući plasmanu 5,7 hiljada vozila, uz rast od 7%.

Vodeću petorku kompletira japanski Nissan uz porast broja isporuka od 2%, na koji način se obim prodatih vozila ove marke zaustavio na 5,5 hiljada jedinica.

„Top ten“ listu ukrašavaju nazivi još i sledećih brendova (poređano shodno plasmanu na tabeli): Hyundai (5,1 hiljada primeraka; + 6%), Volkswagen (4,9 hiljada komada; + 9%) , Peugeot (2,8 hiljada vozila; + 26%), Suzuki (2,6 hiljada četvorotočkaša; 0%) i Mazda (2,5 hiljada automobila; -16%).

Ruska organizacija Autostat naglašava da je u Ukrajini, tokom prošlog meseca isporučeno 8,9 hiljada novih vozila, što je za 26% bolji rezultat u odnosu na lani.

Za kraj da dodamo da su prodajni rezultati postignuti u Ukrajini, za nešto manje nego trostruko veći nego oni u Srbiji, ali su zato za isto toliko lošiji od onih koji su arhivirani u Češkoj. Dodatno, interesantno je da se u takvim okolnostima, Škoda prodavala u bezmalo jednakom tiražu, kako u Ukrajini, tako i u Srbiji.

AutoRepublika

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments