1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Analiza: Koliko je epidemija novog korona virusa uticala na prodaju automobila u Srbiji
Analiza: Koliko je epidemija novog korona virusa uticala na prodaju automobila u Srbiji

Analiza: Koliko je epidemija novog korona virusa uticala na prodaju automobila u Srbiji

578
1
Podelite sa prijateljima:

Epidemija novog korona virusa umnogome je uticala na pad prodaje kako polovnih, tako i novih automobila u Srbiji, pokazala je analiza sajta polovniautomobili.com koja je urađena na osnovu podataka dobijenih od MUP-a Srbije, Privredne komore Srbije i Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.  

U prvih šet meseci 2020. godine prodato je 21 odsto manje polovnih automobila nego u istom periodu prošle godine.

Kad je reč o novim vozilima, taj procenat je još veći.

Od januara do juna ove godine prodaja novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila pala je za 34 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine.

Manji obim uvoza polovnjaka

Novonastala situacija znatno je uticala i na uvoz polovnih automobila.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom polugođu ove godine je uvezeno za 30% manje polovnih automobila nego u prvih šest meseci prošle.

  • januar – jun 2019. godine – 58.995 polovnih automobila
  • januar – jun 2020. godine – 41.078 polovnih automobila

Drastičan pad prodaje, oporavak u maju i junu

Od januara do juna ove godine u Srbiji je prvi put registrovano, odnosno prodato, 60.448 polovnih automobila, što je za 21 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, kad je za isti period taj broj iznosio 76.534.  

Najveći pad je zabeležen u martu i aprilu, kada je zbog epidemije novog korona virusa na snazi bilo vanredno stanje.

O kolikom padu prodaje se radi govori i podatak da je tokom marta i aprila ukupno prodato nešto više od 11.000 polovnih automobila, dok je za ista dva meseca prošle godine taj broj bio gotovo 28.000.

Slaba prodaja novih vozila

U prvih šest meseci prodaja novih putničkih i lakih komercijlanih vozila pala je za 34 odsto:

  • januar – jun 2019. godine – 18.097 novih vozila
  • januar – jun 2020. godine – 12.046 novih vozila

Mart i april su meseci u kojima uvoznici novih vozila već tradicionalno beleže dobre rezultate prodaje. Međutim, epidemija, vanredno stanje i odlaganje planiranog sajma automobila umnogome su uticali da dođe i do pada prodaje novih vozila.

U martu 2019. godine prodato je 2.929 putničkih i lakih komercijalnih vozila, dok je u istom mesecu 2020. prodato gotovo upola manje, odnosno 1.519. U aprilu je taj pad prodaje bio još drastičniji. Aprila 2019. prodato je čak 4.258, a u aprilu ove godine samo 1.042 nova putnička i laka komercijalna vozila.

Period oporavka

U mesecima nakon ukidanja vanrednog stanja, u maju i junu, tržište automobila beleži značajan oporavak.

I dok je, na primer, prodaja polovnih automobila u junu ove godine bila čak i veća negu u junu prošle, prodaja novih još nije dostigla prošlogodišnji nivo.

U junu je prodato 3.184 vozila, što je za 438 manje nego u junu 2019.

I građani su ove godine svoja vozila manje prodavali nego prošle, na šta je svakako najviše uticalo to što je bila otežana overa kupoprodajnih ugovora i plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava tokom vanrednog stanja.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srbije, koje je dobio sajt polovniautomobili.com, u 2019. godini ukupan broj prometovanih motornih vozila bio je 175.166, dok je u prvoj polovini ove godine taj broj bio tek 62.043.

Šta se najviše kupovalo?

U prvoj polovini obe godine, najviše su se kupovali, odnosno prodavali, polovni automobili između 2004. i 2008. godišta, a najprodavanije marke bile su: Volkswagen, Opel, Peugeot, Audi i Renault.

Što se tiče novih automobila (podaci su za prvih sedam meseci 2020.), najviše je prodato Škoda (2.271), zatim slede Fiat (1.675), Renault (1.570), Volkswagen (1.004), Dacia (876), Toyota (826), Opel (797) i Hyundai (710).

Izvor: Polovni automobili

(578)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da u Srbiji Mazda trenutno daje jako dobre popuste, ali, naravno, ne na sve modele, pa tako Mazda CX-5 Takumi FWD G165 sa lagera može da se dobije za oko 27k, a Challenge za oko 24k.
Što je odlična cena za tu klasu vozila.