1. Home
  2. Vesti
  3. Honda ne odustaje od MPV segmenta u Americi
Honda ne odustaje od MPV segmenta u Americi
2

Honda ne odustaje od MPV segmenta u Americi

233
2
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da su krosoveri i terenci trenutno u centru pažnje. Amerikanci kupuju i pikap kamionete, dok u ostatku sveta manji automobili još uvek imaju relativno dobre rezultate. Ipak, nemoguće je ne primetiti da od deset najprodavanijih globalnih modela, svega četiri od njih su tradicionalni automobili, o čemu smo izveštavali prošle godine. Ako bi pak morali da pogledamo američko tržište, primetili bismo da su krosover i terenci ugrozili prodaju svih ostalih klasa, a najviše uništavaju tražnju za vozilima iz minivan segmenta.

Od nekadašnjeg omiljenog izbora mama, koje su njima razvozile decu u školu, ili na sportske treninge, mutivanovima je ostalo svega 2,2% tržišnog udela. Većina proizvođača su se odavno predali, a ostali su samo Chrysler Pacifica, Honda Odyssey, Toyota Sienna i Kia Sedona. O ovome smo takođe pisali protekle godine.


Honda Odyssey je jedan od multivenova koji je značajno pogođen promenom preferencija tržišta, a prošlogodišnja isporuka od samo 99.113 jedinica je najmanja još od 1999. godine. Ipak, ovaj multivan je relativno jeftin za proizvodnju, pošto deli identičnu platformu sa još nekoliko modela kao što su krosover Pilot i pikap kamionet Ridgeline. Japanski proizvođač vozila je osvežio Odyssey za 2021. godinu i nada se da će privući više kupaca ukoliko zbliži karakteristike krosovera sa praktičnijim izvođenjem putničkih vrata.

Za početak, većih dizajnerskih izmena nema, a prednji deo je ponovo inspirisan modelom Civic. Iako nam se čini da bi takav potez bio veoma riskantan, u vreme kada svi beže od automobila, Civic je ipak prošle godine bio jako popularan i završio je na odličnoj četvrtoj poziciji među najprodavanijim automobilima na svetu.

Ono šta jeste novo za 2021. godinu su LED farovi, koji su sada deo standardne opreme na svim verzijama – uključujući i onu najjeftiniju pod oznakom LX. Tu je i nekoliko različitih maski hladnjaka koje se razlikuju po nameri. Primera radi, na onoj sportskoj verziji kao što je EX, maska hladnjaka je ofarbana u crnu boju, dok na luksuznijim Touringu i Elite se može dobiti tako da poseduje više hroma.

Odyssey je i dalje jedan od najviše sportskih modela u klasi, posebno ako se uporedi sa spomenutim modelima Chrysler Pacifica i Kia Sedona, pa dok se konkurencija koncentrisala na kockaste linije sa ciljem da maksimizira prostor, japanski gigant želi da privlači mlađe kupce gde koji litar manje zapremine u prtljažniku neće napraviti veliku razliku. Posebne linije koje dodaju pomenuti sportski stil, tiču se relativno niskog krova u zadnjem delu vozila.

Enterijer dobija novi digitalni sat za brzinu i ubedljivije bezbednosne sisteme. Po prvi put u istoriji, upozorenja kao što je ono na neophodnost naglog kočenja zbog dešavanja ispred vas, detekcija drugog vozilo u mrtvnom uglu i automatsko kočenje u slučaju kritične opasnosti, deo su standardne opreme.

Kao i u prošlosti, Odyssey se može dobiti u verzijama za sedam ili osam putnika koje razlikuje praznina između sedišta u drugom redu. Hondini enterijeri su uvek dobijali visoke ocene medija pa japanski proizvođač vozila i nije morao da značajnije menja ovu stvari u ovoj kategoriji.

Proizvođač je posebno ponosan na lakše sklapanje sedišta čime se automatski oslabađa više prostora u enterijeru. Za one koji se odluče za Elite paket opreme, Odyssey lagano ulazi u teritoriju luksuznih verzija prestižne marke Acura, ali za tako zadovoljstvo je potrebno izdvojiti i poveću sumu novca. Naime, početna cena iznosi čak 48.940 američkih dolara, ali osnovni LX je za svega nekoliko stotina skuplji nego godinu dana ranije i košta 32.910 najmanjih zelenih novčanica.

Za kraj ćemo dodati još par reči na račun mehanike. U vreme kada je nova Toyota Sienna unela revoluciju u klasu, uvođenjem hibridne verzije u ponudu, a Chrysler Pacifica se već nudi kao takozvani „plug-in“ hibrid, Odyssey ne želi da promeni uspešnu formulu. To znači da se ispod haube ponovo krije atmosferski 3,5-litarski V6 motor sa 280 „konja“, a snaga se prenosi na prednje ili na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Osveženi Odyssey sigurno neće biti prodajni uspeh poput onoga od pre 15 ili 20 godina, ali niski troškovi proizvodnje i relativna popularnost su dovoljni da opstane na tržištu barem još nekoliko godina. Honda već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni na jesen.

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Njemu najnoviji 10-to stepeni AT (kao i accordu i mnogim drugim Honda modelima), a CRV-u „djoka“ od AT-a. Samo CVT …

Bungi

U odnosu na Krajsler Pacifiku kvalitet unutrašnjosti u ovoj Hondi je na vidljivo višem nivou.Stilski, barem što se mene tiče, Honda je mnogo ljepša.