1. Home
  2. Vesti
  3. PSA sprema novu platformu za električne modele
PSA sprema novu platformu za električne modele
2

PSA sprema novu platformu za električne modele

185
2
Podelite sa prijateljima:

Francuska grupa stvoriće specijalnu arhitekturu namenjenu isključivo električnim automobilima. 

Tako će PSA 2023. godine imati na raspolaganju tzv. e-VMP osnovu koja će biti temelj nove generacije električnih modela. Ova nova platforma biće u stanju da uskladišti baterije koje će imati kapacitet do 100 kWh.

Prvi korak u plasiranju električnih automobila PSA grupe bila je e-CMP platforma koja je korišćena kao baza za brojna električna izdanja već postojećih modela kao što su Peugeotovi 208, 2008, potom Citroen C4, pa Opelove Mokka i Corsa… Nova arhitektura namenjena je za implementaciju kod vozila većih gabarita.

Tako se u novom talasu EV modela u PSA grupaciji očekuju baterijske varijante Peugeota 3008 i 5008, ali i drugih većih vozila iz francuske grupe. Nova platforma koja je namenjena EV modelima deli veliki broj komponenata sa konvencionalnom EMP2 arhitekturom, što je omogućilo značajno niže troškove razvoja.

Najavljena arhitektura za električne automobile omogućavaće primenu pogona samo na prednje točkove ili na obe osovine. Ukupna dostupna snaga trebalo bi da iznosi 340 ks za varijantu sa pogonom na sve točkove. U toj verziji biće postavljena dva elektromotora, po jedan za svaku osovinu.

Prema rečima Karlosa Tavareza, šefa PSA grupacije, e-VMP platforma omogućava upotrebu baterija kapaciteta od 60 kWh do 100 kWh. Kako on tvrdi, minimalna autonomija kretanja vozila sa ovom arhitekturom biće 400 km, a najveća 650 km.

Prvi model koji će koristiti e-VMP osnovu biće električno izdanje nove generacije Peugeota 3008 koji bi trebalo da se nađe na tržištu 2023. godine.

AutoRepublika 

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Prvo će ju dobit neka alfa, jer je sramota da ona uzima od nekog, ovako će reći ona je dala..svoju platformu Jel.
Samo nek djulija ostane na svojoj.

Pomponije

Cenim da će električna Giulia baš da uzme ovu platformu.