1. Home
  2. Video
  3. Ovo je GMC Hummer (VIDEO)
Ovo je GMC Hummer (VIDEO)
0

Ovo je GMC Hummer (VIDEO)

377
0
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno marka Hummer, koja je poslovala unutar velikog General Motorsa, je stavljena na stub srama kao najveći problem američke automobilske industrije. Hummer je bio previše glomazan da bude parkiran u bilo koju garažu, a pri tom je trošio koliko i omanji kamion, što i nije iznenađenje kada se zna da ga je pokretala serija V8 agregata.

Tokom recesije iz 2008. godine General Motors se našao u velikoj krizi i bio je primoran da ugasi ovaj brend koji je započeo karijeru kao vojno vozilo. Ironična odluka, pošto je Hummer zapravo poslovao profitabilno, ali u očima javnosti, firma koja je dobila državnu pomoć je morala da se koncentriše na manje i ekonomičnije proizvode. U svakom slučaju, Hummer je zvanično ugašen 2010. godine nakon propalih pokušaja da se proda Kinezima i činilo se da je to poslednje zbogom brendu koji je popularizovao Arnold Švarceneger.


Ali sredinom 2019. godine, internetom su počele da kruže priče da General Motors ponovo planira da oživi ime, ali sa nekoliko bitnih izmena. Za početak, ime bi bilo korišćeno kao model komercijalne divizije GMC umesto zasebnog brenda, a iako bi i dalje postojao kao terenac i pikap kamionet, ovaj put ispod haube bi se našao električni agregat.

Priča je dobila na težini tokom pregovora između najvećeg američkog proizvođača i sindikata kada je odlučeno da će fabrika pored grada Detroita poslužiti za proizvodnju takvih vozila. Vest je potvrdila i predsednica firme Meri Bara u novembru 2019. godine, a publika je prvi put dobila kratku predstavu u televizijskoj reklami u januaru ove godine tokom velikog finala američkog fudbala.


General Motors je ovih dana predstavio još jedan kratak video klip koji možete pogledati dola, ovaj put sa košarkaškom zvezdom Lebron Džejmsom, na kom se mogu videti dodatni detalji s novog Hummera. Ne samo što nam je prikazana silueta budućeg terenca i pikapa već smo videli i proces razvijanja i razmatranja raznih ideja oličenih u modelima od gline.

Već na prvi pogled je jasno da GMC cilja na odlične terenske mogućnosti, sa glomaznim felnama i pneumaticima, a mnogi već sada prave paralelu sa Jeepovim modelima Wrangler i Gladiator kao i budućim Fordom Broncom. Međutim, Hummer se čini nešto većim, a zanimljiv je podatak da terenac i pikap neće imati identično međuosovinsko rastojanje. Razlog za tako nešto leži u podatku da General Motors planira još nekoliko električnih modela kao što su Chevrolet Silverado pikap i Cadillac Escalade terenac, pa samim tim Hummer neće biti jedini model na novoj platformi.


Sa dizajnerske strane možemo reći da GMC nije želeo da koristi retro stil, pa osim imena novitet neće mnogo podsećati na prethodnika. Vertikalni farovi liče na neke druge GMC-ove modele kao što su Terrain i Acadia dok je maska hladnjaka kraća od one koje možemo videti na većim modelima Yukon i Sierra.

Iz priloženih fotografija možemo zaključiti da će i krov i vrata moći da skinu u svakom redu sedišta, a ovo je još jedan od detalja preuzet od spomenutog Wranglera i Bronca. Ranije je takođe potvrđeno da će električni agregat razvijati čak 1.000 konjskih snaga i omogućavati ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo tri sekunde.

Nove „ultium“ baterije su kapaciteta od 50 do 200 kWh, a GMC je potvrdio da će vlasnik moći da izabere nekoliko stilova vožnje kao što su „Adrenaline“ i „Crab“. Nepoznato je šta ova imena označavaju, ali je verovatno reč o (pro)terenskim modelima.
I za kraj je poznat i datum premijere, a to će se desiti na jesen dok bi serijska proizvodnja trebala da startuje narednog leta.

Pogledajte video prezentaciju.

AutoRepublika

(377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments