1. Home
  2. Video
  3. Prvi poljski električni automobil koji su razvili Nemci i Italijani je spreman za premijeru (VIDEO)
Prvi poljski električni automobil koji su razvili Nemci i Italijani je spreman za premijeru (VIDEO)

Prvi poljski električni automobil koji su razvili Nemci i Italijani je spreman za premijeru (VIDEO)

549
2
Podelite sa prijateljima:

Poljska je spremna da prekosutra, 28. jula na svečanom događaju skine veo sa svog prvog domaćeg električnog automobila, razvijenog uz pomoć nemačkih inženjera i italijanskih dizajnera. Poljaci se nadaju da će tako biti obeležen početak tržišnog života jednog novog zvučnog imena u automobilskoj industriji, kakvo je danas Teslino. Prvi modeli koji će biti prikazani u utorak biće SUV i hedžbek.

Kompanija Electromobility Poland je u cilju zagrevanja atmosfere pred premijeru, lansirala kratak video klip o novom električnom vozilu u kom nagoveštava izgled pojedinih detalja na novitetu. Prikazane su prednje svetlosne grupe koje koriste LED tehnologiju, kao i još poneki stilski detalj, što je bilo sasvim dovoljno da zaključimo da će nov model biti usklađen sa savremenim dizajnerskim trendovima. Poljaci su javnosti predstavili i poneki crtež noviteta.

“Nastupajuća premijera poljske automobilske marke je bitan događaj, kako za naš projekat, tako i za celokupnu automobilsku industriju Poljske. Zato smo i uložili silan trud da svi zainteresovani za poljsku viziju elektromobilnosti budu u prilici da proprate svečanost. Odlučili smo da događaj bude emitovan onlajn, s početkom u 14 časova. Nadamo se da će mnogi biti sa nama u tom bitnom momentu,“ izjavio je Piotr Zaremba, predsednik kompanije ElectroMobility Poland.

Sama firma Electromobility Poland je osnovana tokom 2016. godine a cilj koji su osnivači imali na umu tom prilikom, ticao se želje da konstruišu prvo nacionalno električno vozilo. Do ovog trenutka, kompanija je u projekat razvoja elektromobila uložila iznos koji je viši od 6,8 miliona evra (30 miliona poljskih zlota).

Tim poljkih inženjera i dizajnera je mogao da računa na pomoć kolega iz italijanskog studija Torino Design, koji je u prošlosti sarađivao i sa takvim imenima kakva su BMW i Ferrari. Sadašnji fokus studija Torino Design pokriva razvoj projekata iz oblasti vezanih za električna vozila.

Direktor zadužen za razvoj kreativnih ideja u Torino Designu, Đulijano Blazio je u razgovoru s novinarima izgovorio nimalo kreativne sledeće reči: “Naš cilj je bio da povežemo emocije koje se rađaju prilikom promocije modernizma. Ovaj automobil poziva svog vlasnika na uživanje i očuvanje prirode. Kao takav, on se savršeno uklapa u prirodnij ambijent na jedan spontan i dinamičan način. A upravo su dinamičnost i spontanost glavne odlike današnje Poljske.“

Ugovor o razvoju „poljskog Tesle“ je potpisan s nemačkom firmom EDAG Engineering.

Još da dodamo za kraj da Poljska nije država koja je poznata po svojoj automobilskoj industriji, iako tamo svoje fabrike imaju Fiat, Mercedes, Toyota, a Poljaci se nadaju da bi kompanija Electromobility Poland mogla u značajnoj meri da doprinese promeni na tom polju.

AutoRepublika

(549)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

“ Do ovog trenutka, kompanija je u projekat razvoja elektromobila uložila iznos koji je viši od 6,8 miliona evra (30 miliona poljskih zlota).”
😂😂😂 Btw, razvoj automobila košta minimalno 500 mil. EUR! Ponovo jedan PR projekt koji služi za prikupljanje novca poreznih obveznika. Poljaci, zar i vi?!

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
Joseph

80% proizvodnje električne energije u Poljskoj dolazi iz ugljena. Nije baš Green friendly.