1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Još jedan originalni Ford GT40 ide na aukciju
Još jedan originalni Ford GT40 ide na aukciju

Još jedan originalni Ford GT40 ide na aukciju

139
0
Podelite sa prijateljima:

Moramo priznati da je pojavljivanje u bioskopima filma „Ford v Ferrari“ odjednom ponovo probudilo želju za bilo kojim proizvodom povezanim sa automobilom Ford GT40 ili timom Shelby American, pa i vozačem Kenom Majlsom. Protekle sedmice je prodat model Mustang GT350 sa kojim je Majls zabeležio prvu pobedu za sportistu za sumu od čak 3,75 miliona američkih dolara, a na novog vlasnika čeka i jedan od originalnih primereka GT40 za koga je tražena cena 1,85 miliona zelenih novčanica najmanje vrednosti.

Veruje se da u svetu postoji tek desetak primeraka čuvenog trkača sa LeMansa gde se brojevi šasije i motora pokrivaju sa fabričkim podacima, a sada se u oglasima pojavio još jedan sprecijalni primerak modela GT40. Naime, reč je o poslednjem od pet prototip modela koji su razvijeni u Velikoj Britaniji 1964. godine za potrebe testiranja i takmičenjima u „nižim“ trkama da bi se steklo potrebno iskustvo, kao zalog za uspeh ostalih primeraka namenjenih nadmetanju na stazi LeMans.

Za proizvodnju se pobrinula firma Abbey Panela u gradu Koventri, a za bazu je uzet veoma napredan model kompanije Lola pod imenom Mk6. Dok su prva četiri primerka pružala V8 agregat zapremine 256 kubnih inča (4,2 litre) iz američkog šampionata Indy, model iz naše priče (poznat kao GT/105 po broju šasije) je bio prvi opremljen poznatijim benzincem zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara).

Razlog za tako nešto leži u težini, pa je GT40 bio značajno veći od tipičnog Indy bolida i manji agregat se često pregrejavao. Ovaj automobil je pružao i moderniji petostepeni manuelni menjač sa ciljem da popravi razne boljke prethodnika.

 

GT/105 se nikada nije trkao na LeMansu, ali jeste na drugim stazama kao što su Reims, Sebring i Daytona. Tokom godina su ga vozili neki od najvećih vozača u istoriji kao što su Ričard Atvud, Brus Meklaren, Fil Hil, Roj Salvadori, Bob Bondurant i mnogi drugi.

Zanimljivo je da ovaj primerak nikada nije bio učesnik u sudarima, a i posle svih ovih dana šasija i motor su identični onima koji su bili deo vozila kada je napustilo fabriku. Prodavac spominje i da se mogu videti razne ogrebotine i udarci od kamenčića pa je ovo idealna prilika da neko sa dubokim džepom postane vlasnik pravog primerka GT40.

Potrebno je spomenuti i podatak da je reč o verovatno najstarijem primerku koji će se ikada pojaviti u prodaji. Naime, GT/101 i GT/102 su uništeni nakon što je trkačka karijera završena, dok su GT/103 i GT/104 u vlasništvu firme Shelby American i verovatno nikada neće promeniti vlasnika. To znači da će GT/105 postati najstariji primerak u privatnom posedu.


A po pitanju cene? Ona neće biti visoka kao što je bila za one primerke koji su se zapravo trkali na LeMansu, ali bi ipak trebala preći brojku od sedam cifara.

AutoRepublika

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments