1. Home
  2. Vesti
  3. Tek slede veliki problemi za zaposlene u nemačkoj automobilskoj industriji
Tek slede veliki problemi za zaposlene u nemačkoj automobilskoj industriji
0

Tek slede veliki problemi za zaposlene u nemačkoj automobilskoj industriji

402
0
Podelite sa prijateljima:

Prema prognozama germanske javnosti i stručnih medija, efekti krize izazvane korona virusom tek će da se osete kada je reč o broju radnih mesta u automobilskoj industriji.

Jedan od najvećih radničkih sindikata u Nemačkoj, IG Metall, predviđa da će doći do gubitka od najmanje 300.000 radnih mesta! Šta više predstavnici ovog sindikata veruju da će toliko otkaza biti podeljeno do kraja tekuće godine.

Naravno, nisu svi oni koji će dobiti otkaz uposleni u automobilskoj industriji, ali IG Metall je potvrdio novinarima da proizvođači automobila nisu otvoreni sa zaposlenima, te da ih nisu obavestili da će uskoro biti velikog broja otpuštenih. Ne računaju se ovde samo oni koji proizvode automobile, već i čitava grana onih koji se bave izradom komponenata.

Daimler i BMW su već govorili o svojim planovima za otpuštanje radne snage, inicijalno su predstavnici Daimlera  tvrdili da će to biti 10.000 radnika, da bi prema poslednjim informacijama ta brojka mogla dostići do čak 30.000.

Iako su i druge marke najavile restruktuiranje što će podrazumevati i veći broj otpuštenih zaposlenih, čini se da je nemačka javnost najzabrinutija za Daimler odnosno Mercedes. Ovaj brend ubeležio je između marta i juna gubitak od čak milijardu dolara.

Uz to tu su i ogromni troškovi u vezi sa elektrifikacijom i ulaganjem u napredne tehnologije. Daimler izgleda da posebno brine model EQC koji nije doneo ni željene komercijalne rezultate, niti je značajno doprineo boljoj reputaciji Mercedesa. Šta više, očito da je rukovodstvo do te mere nezadovoljno da je već počet rad na stvaranju druge generacije ovog električnog automobila.

Nemačka stručna javnost u jednu ruku zamera svojim premijum markama što još uvek nisu ponuditi električne modele kompaktnijih dimenzija, i izgleda da će Mercedes biti prvi koji će to i učiniti. Novi modeli mogli da obezbede budućnost za veći broj radnika, odnosno da obezbede poslove koji su trenutno na „klimavim nogama“.

AutoRepublika

(402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments