1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes EQS će imati veći domet od Teslinog Modela S
Mercedes EQS će imati veći domet od Teslinog Modela S
34

Mercedes EQS će imati veći domet od Teslinog Modela S

421
34
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka nišani Teslu i Model S sa svojim električnim izdanjem S klase. 

Mercedes je već neko vreme u promotivnoj kampanji za premijeru nove S klase, a debi je zakazan za debi. U međuvremenu stižu nove informacije i o modelu EQS.

Tako je šef Daimlera, Ola Kelenijus, nedavno potvrdio da će EQS raspolagati sa više od 700 km dometa prema WLTP protokolu, kao i da će se baterije za ovaj model proizvoditi u fabrici u Štutgartu.

Glavni konkurent za EQS biće Tesla Model S, i ako je verovati rečima Kelenijusa, Mercedesov adut će imati veću autonomiju kretanja od američkog električnog automobila. Prema WLTP protokolu, Model S Long Range u stanju je da pređe 609 km.

No, treba istaći da su prikazani podaci za Tesla Model S Long Range od prošle godine, a u međuvremenu je američki brend izvršio određena ažuriranja na ovom vozilu. U SAD je u prodaji Long Range Plus varijanta, koja ima veći domet od pomenute verzije, jer ima i manju masu, pa to momentalno znači i veću autonomiju kretanja.

Mercedes nije ništa zvanično saopštio u vezi sa performansama modela EQS, ali je izvesno da će one biti na nivou predstavljenog koncepta iz 2019. godine. To bi značilo da će se sprint do „stotke“ obavljati za 4,5 sekundi,a da će vozaču na raspolaganju biti 469 ks.

Ola Kelenijus je potvrdio da će EQS biti prvi automobil Mercedesa na novoj platformi, namenjenoj samo električnim vozilima. Šef Daimlera nije želeo da otkrije kada će se odigrati premijera električne perjanice nemačke marke, ali je potvrdio da će ući u proizvodnju naredne godine.

AutoRepublika 

(421)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Dolaze veliki dečki na igralište, pa da vidimo sad Teslu u Bundes ligi! 😁

BojanNeki

„Veliki dečki“ dolaze godinama i svi prvo kažu hop pa tek onda skoče.
Šalu na stranu hemija baterija me zanimaju odnosno da li su se iste izrodile iz partnerstva sa IBM-om ili je nešto „običnije“.
IBM jeste najavio revolucionarne baterije bez teških metala koje se dobijaju iz morske vode a sa druge strane rade i na Li-S (lithium-sulfur odnosno litijum-sumpor) baterijama koje bi trebale da su boljih osobina od Li-ion. Malo nervira što se priča da će najavljeno biti dostupno samo Mercedesu, ali neće to moći da traje doveka.

Branko

Da to su Li2S baterije sa krutim elektrolitom, vrlo velikim brojem i snagom punjenja, ali za sada su preskupe za korištenje u automobilima. Pod “veliki dečki” sam se referirao na sve ostalo na autu, ne samo baterije. “Veliki dečki” si ne mogu dopustiti takve operativne gubitke kao Tesla Motors, ali rade puno bolje aute u cjelini.

BojanNeki

Evo nisam upoznat da Tesla pravi operativne gubitke.
Objavljivao sam ovde podatke i grafikone zaduživanja i vrednosti njihovih aseta i iz toga se jasno vidi da rade sa profitom.

BojanNeki

Dokaz da rade sa gubitkom bi bio da ne mogu da prodaju proizvode koje naprave a oni ne mogu da naprave proizvoda koliko mogu da prodaju.
Nedavno je i Ilon objavio koliko im je otprilike realan trošak u svakom modelu 3 pa su se mnogi iznenadili, aka lepu zaradu imaju po svakom primerku.
A tu je i rastući prihod od najveće mreže punjača na svetu i SolarCity-a.

Branko
Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
BojanNeki

U istim takvim medijima je puno puta prognozirano da će Tesla motors pući. Češće nego smak sveta.
Pročitaj neku malo dublju analizu, npr.
https://stockdividendscreener.com/auto-manufacturers/tesla-total-assets-analysis/

A što se tiče vrednosti akcija to je već na verovanju akcionara a ono se očigledno lepi na donošenje inovacija svetu, verujem manje na kockarske momente. Na kraju krajeva Tesla je pored mnogo pokušaja u zadnjih 120 godina uspela da donese revoluciju transporta kojoj prisustvujemo. Podstakla neviđen razvoj baterija i ostalih pravaca vezanih za obnovljive izvore energije i korišćenja. Malo li je.

Branko

Po mom mišljenju, operativni gubitak je upravo to što mu ime kaže, a dublje analize često služe kako bi se investitori uvjerili da ulažu u vrijednosnice, odnosno u svijetlu budućnost kao za vrijeme druga Tita. Malo karikiram, ali ako nešto izgleda kao patka, glasa se kao patka i hoda kao patka, vjerojatno je patka. To je i mišljenje člana uže familije koji je revizor u jednom od Big Four. Ne treba zanemariti i geopolitički aspekt pumpanja vrijednosti vezan za Space X program.

BojanNeki

Čitaj Branko o „gubitku“ Tesla motorsa, i to u doba COV-19.
https://electrek.co/2020/07/22/tesla-tsla-q2-2020-result/

BojanNeki

Inače i sam čekam da počne da se pojavljuje sve više (ozbiljnih) igrača na polju EV-a i da krene pravo takmičenje u novitetima sa naglaskom na obaranje cena.

Branko

Utrka je već započela, uskoro nas očekuje prava poplava elektrificiranih vozila svih vrsta. Po pitanju infrastrukture, kod nas već bez problema ideš na more.

BojanNeki

Odavno slično pričam pa se baš ne milim mnogim čitaocima AR. Jedina ispravka što je razlika između utakmice i pravog takmičenja u dolasku prave konkurencije odnosno onih koji donose inovacije na polju elektrifikacije i na kraju to približe i običnim kupcima.
Puno puta smo čuli izraz „tesla killer“ pa još ni jedan nema domet, čak ni blizu.

Branko

Ne bih se baš složio po pitanju dosega, dobar primjer je Kona EV: 484 km po WLTP-u (Tesla Model 3: 402 km – 518 km), a košta 40.000 EUR bez subvencije u Hr. Nije problem “nagurati bateriju za 600 km, samo čemu? I koloka smaga odnosno vrijeme ti treba za punjenje?

BojanNeki

Pa nije li domet jedan od glavnih izgovora odnosno razloga ankcioznosti i odbijanja kupaca? I jeste problem nagurati baterije u automobil. Energetska gustina i težina ne dozvoljavaju mimo priče o brzini i načinu punjenja. Inače u ovom slučaju se poredi bazni model Tesle i Kona modela gde prvi ima 50kWh bateriju a Hjundai 64kWh a prelaze vrlo sličnu kilometražu (240 milja vs 258). Ništa drugo ne može da se poredi, počev od ubrzanja, krajnje brzine, snage, autopilota. Enterijer ne spominjem. A verujem da Tesla ima u rezervi i spuštanje cene svoji modela kada budu ugroženi od boljih, do tada razloga… Pročitaj više »

BojanNeki

Hjundaji inače koristi i sporije odnosno punjače male snage, maksimalnih 80 kW nasuprot do 250kW kod Tesle te brzina punjenja ne može da se poredi.

Branko

Lakše mi je u kilometrima! 😉 Dakle, top Tesla 3: 518 km vs. top Kona: 484 km; pa i nije baš neka razlika, a cijena je dvostruka. Ubrzanje Kone: 7,1 s 0 – 100 km/h Znam da Tesla 3 Perfomance ide ispod 4s, ali čemu? I za koliko “postartavanja” isprazni bateriju? Kod e- motora se relativno lako dobije enormno ubrzanje, no prosječan korisnik to rijetko koristi. S druge strane, ubrzanje je image maker za Teslu, dok je namjena Kone “everyday stuff”. Extremno veliki doseg traži i adekvatan kapacitet baterije, odnosno snagu punjenja. Kod nas ima možda 2 lokacije s Tesla… Pročitaj više »

Don

Nešto kontam, enormnu cijenu auta pravdaju troškom baterija a ovi se ubiše dokazati da je baterija jeftina, trajna, gusta itd. Jer se cijena ne može pravdati elektromotorom budući da je on jeftin . Kad pogledaš teslu, vidiš kad i čemer sa megatelevizorom. Ovaj novi Volvo, polestagodvec, iznutra je hiljadu puta bolji. Gdje sad proizvodjac radi zaradu,kad na prodaji rezervnih dijelova i neće baš (mada je Tesla , negdje sam vidio, na servis tražila pozamasnu svotu)? Znači li to da će štakori ostati vječno skupi , jer samo na nabavnoj cijeni zarađuju, ali kako će pravdati cijenu kad su baterije sve… Pročitaj više »

BojanNeki

Ako tako gledaš niko nije pitao nikoga ni za radio uređaj, televizor, kompjuter, pametni telefon, gps navigaciju i sl. pa opet koristiš.
Na kraju krajeva vrlo je moguće da si leteo i avionom sa uključenim autopilotom.
Sad će te bosti zbog COVID-a i isto te neće pitati ništa.

Don

Ne trivijaliziraj. Autonomna vožnja ne može i ne smije u auto bez obzira na sve. To nema veze sa automobilom , to ima sa opsesivnom željom za kontrolom stanovništva i ko zna još kojim skrivenim namjerama. Uostalom, ako hoćeš takav način vožnje, nemoj graditi ceste, stavljaj pruge i sine svugdje i pravi auta za sinski saobraćaj . Nemaš udesa jer sve se kontrolira i kraj price, ludostima nikad kraja.

Branko

Najveći izazov je zakonska regulativa oko odgovornosti za nezgode; tehnološki je već sve spremno. Milenijalci naprosto žele autonomna vozila da mogu tipkati po mobitelu dok voze. 🙄

D_C

Branko, u avioprevozu i na brodovima autopiloti postoje vec decenijama i stalno se usavrsavaju. Uprkos sto se radi o saobracaju u daleko kontrolisanijim uslovima, uvek imas ‘vozaca’ koji nadgleda rad autopilota i spreman je da preuzme komande a za recimo ulaz u luku je i sam potreban. U saobracaju na drumu imamo daleko manje kontrolisane uslove tako da je iz istog razloga potreban daleko pametniji autopilot a nerealno je ocekivati da ce mo u bliskoj buducnosti imati autopilot sa toliko mocnim AI da je vozac sasvim nepotreban. Problem koji sada postoji je taj sto su piloti aviona i brodova obuceni… Pročitaj više »

Branko

U Singapuru sam lično vidio autonomni taxi, koji ima “pilota” isključivo radi zakonske regulative. Vozač je uvijek odgovoran po sadašnjoj regulativi, ali pitanje je do kada. Zato sam i spomenuo problem regulative u ranijem postu. Nisam pravnik, ali sam svjestan da je nužna neka vrsta revolucije u pravu za tako nešto.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
TNT

Sam vozi? Prepoznaje znakove, semafore i ponaša se u skladu sa njima? Nisam čuo da je tako nešto do danas napravljeno – pretpostavljam neki test model? Btw, kada se spomene autopilot, red je da u istoj rečenici piše i „uz sva iskustva sa 737 max”.

Branko
Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
TNT

Ništa od informacijama o semaforima i znakovima, a i članak je iz 2016-te, da će biti za par godina, a takvih sam se načitao… Ono što je interesantno je da si se vozio u njemu – pa kako radi iz „prve ruke”? Nemoj i ti kao @Bojanneki članke sa interneta – potpuno beskorisno – svako to i sam može da pronađe -daj iskustva, kao što si opisao svoj hibrid, što smo svi pažljivo (i više puta) čitali! Znači, ovo je zaživelo, za razliku od pokušaja mnogih?

Branko

Nisam spomenuo da sam se vozio u autonomnom taxiju u Singapuru, nego da sam ga osobno vidio u vožnji. To je bilo 2017 za vrijeme službenog puta u jugoistočnu Aziju, koja nam je bila zanimljiva kao emitivno tržište. U pitanju je eksperimentalni projekt pod pokroviteljstvom Vlade Singapura ograničen na samo dio grada. Broj klijenata je bio ograničen i to na one koji se unaprijed pretplatili na uslugu. Kao platformu su koristili Mitsubishi i-MiEV, a u međuvremenu su uveli i Renault ZOE te, koliko sam čuo, Volvo električne autobuse. Od onda je projekt u primjeni i na širem području grada. Vjerujem… Pročitaj više »

TNT

5G je važan zbog…? Legalni okvir nije prepreka tome da da se sistemi razviju, ali oni i dalje NE FUNKCIONIŠU KAKO TREBA. Koliko ja vidim, problemi su: a) način prikupljanja podatka, odnosno nesavršenost senzora i kamera; b) obrada „nevidljivih” informacija, koje ćeš ti instinktivno odraditi, a ovi sistemi to ne mogu da učine.

TNT

Odoh na sajt te kompanije, pogledah filmčiće – iskreno Waymo deluje ubedljivije po istima. Ali, i dalje ne vidim nigde snimke kako se zaista to vozilo ponaša u realnim uslovima – ne na poznatom terenu, u vožnji sa nekim realnim brzinama – ovo Singapursko vozi BMW oko 20 na sat praznim ulicama…

BojanNeki

Sad pošto si video Waymo koji se oslanja na nezgrapne i skupe lidar senzore-radare pogledaj i poslušaj analizu snimka koji je Tesla objavila negde u februaru, šta i kako „vide“ jeftine kamere.

https://www.youtube.com/watch?v=zRnSmw1i_DQ&feature=emb_logo

A deep machine learning i AI je otišao dalje nego što možete da zamislite.

TNT

Ne možemo ni da zamislimo – u pravu si, ali ne trebamo ništa da zamišljamo – to ili može samo da vozi ili ne može, a u realnom svetu, danas ne može, a neće ni moći u bliskoj budućnosti. Mask mi je sve više ka Vučić – lider u svakoj oblasti u kojoj je (a svuda da se gura, ko i ovaj naš), i njegova superiorna rešenja će – sutra. Tako i ova „autonomna vožnja” koju su pompezno najavljivali ispade prevelik zalogaj. Na ovom snimku vidim opet uslove slabog saobraćaja i relativno sporu vožnju, sa vrlo jednostavnim zadacima za rešavanje.… Pročitaj više »

BojanNeki

Jesam li pročitao da je Ilon sve više kao Vučić?!
Nije tebi dobro.

D_C

Svi veliki mediji su izvestavali o ovome pre 4 godine. Evo sta je BBC rekao: ‘A truly driverless ride? Well, sort of. Given that it is a trial, there’s of course still a driver in the front. But the cars are doing the driving themselves, and the driver is only there to monitor the performance and as a backup in case something goes wrong. Free rides across Singapore? Not exactly. It’s a very, very small part of town and far, far away from the centre. The taxis will run in a limited 2.6 sq mile (4 sq km) area in… Pročitaj više »

TNT

Tako je tipkla ona vozeći Volvo Uber, pa,eto gde je to završilo…

moron

I ubila ga kao zeca …