1. Home
  2. Vesti
  3. Sud u Nemačkoj zabranio Tesli da reklamira Autopilot sistem
Sud u Nemačkoj zabranio Tesli da reklamira Autopilot sistem
5

Sud u Nemačkoj zabranio Tesli da reklamira Autopilot sistem

255
5
Podelite sa prijateljima:

Odluka još uvek nije konačna, jer Tesla ima pravo na žalbu. 

Sud u Minhenu presudio je da Tesla navodi potencijalne kupce da njena vozila imaju značajno veću sposobnost samoupravljanja odnosno autonomne vožnje nego što to zaista i jeste slučaj. Prema presudi nemačkog suda, Tesli je zabranjeno da u toj zemlji oglašava Autopilot sistem, odnosno da tvrdi u svom promo materijalu da njihova vozila „imaju potencijal za potpuno autonomnu vožnju“.

Sudija koji je rešavao slučaj istakao je da se na osnovu Teslinih tvrdnji može zaključiti da čovek uopšte ne mora učestvovati u procesu upravljanja vozilom, što nije tačno, a osim toga sistemi koji bi i omogućavali takvu vožnju u ovom trenutku su nelegalni za upotrebu u Nemačkoj.

Tesla je ranije naveo da Autopilot sistem koji se koristi u modelima te marke ne odgovara poimanju da je u pitanju potpuno autonomno vozilo, odnosno da je moguća vožnja bez učešća vozača.

U međuvremenu, Tesla nastavlja da radi na daljem razvoju sistema autonomne vožnje. Prema nedavnim izjavama Ilona Maska, ovaj proizvođač je veoma blizu tzv. petog nivoa autonomije, koji inače ne zahteva apsolutno nikakvo učešće čoveka kao faktora u upravljanju vozilom.

AutoRepublika 

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Mislim da se Kola ovako nije radovao na neku vest jos od dana kada su mu svabe dale radnu vizu … 😉

Bojan

Odluka suda (presuda) jos uvek nije pravosnazna, a ne konacna, jer odluke suda su ne/pravosnazne, a odluke organe uprave su ne/konacne 😉

BojanNeki

Ilon je objasnio da je naziv preuzet sa sistema koji se koristi u avionima, a ni tamo nije potpuno samostalno upravljanje.
Drugo, moglo bi da se prevede automobilski pilot a ne automatski pilot.
Na kraju je Ilon pitao a šta je sa Autobahn-om iz istog razloga.
Ono Auto-bahn, auto-pilot. 🙂

Sa poslednjom verzijom softvera ovako izgleda upravljanje po uskom putu. Deluje kao čovek da upravlja.
https://www.youtube.com/watch?v=b_Y_JcRVwKg

TNT

Nevezano za temu: da li postoji podatak koliko kod npr modela 3 one odvratne „ekološke” felne dodaju km u dometu u odnosu na one lepe, normalne?

Don

Jel ono drugo kola napisao jednom: da li autopilot ima 18.god? Nema. Da li ima vozačku dozvolu? Nema. Da li će odgovarati za nesreću? Neće.