1. Home
  2. Video
  3. BMW Isetta kao vozilo „za bekstvo u slobodu“ (VIDEO)
BMW Isetta kao vozilo „za bekstvo u slobodu“ (VIDEO)
1

BMW Isetta kao vozilo „za bekstvo u slobodu“ (VIDEO)

324
1
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka prisetila se Hladnog rata i jednog bekstva iz Istočnog Berlina. 

U doba „dve Nemačke“, stanovnici istočnog dela Berlina koji je bio pod kontrolom SSSR-a, često su pokušavali da prebegnu u zapadni deo zemlje.

Naravno, prepreka u samom gradu bio je čuveni zid. Oni koji su namerili da pobegnu, pokušavali su to na razne načine. Preskakanjem preko zida, kopanjem ispod njega, raznim oblicima šverca ljudi… Ipak, jedan od načina se izdvaja u domišljatosti, a glavnu ulogu imao je BMW Isetta.

Prvo bekstvo Isettom odigralo se 1964. godine. Mehaničar Klaus-Gunter Jakobi je imao dozvolu da pređe granicu između Istočne i Zapadne Nemačke i odlučio je da pomogne svom prijatelju Manfredu Kosteru da prebegne na Zapad.

Odlučio je da to uradi u minijaturnoj Isetti. Smatrao je da graničari neće ni pregledati ovako mali automobil, jer je skoro bilo pa nemoguće ubaciti na neko skriveno mesto čoveka. Ipak, Jakobi je detaljno preradio prostor oko motora, izbacio je filter za vazduh, kao i rezervni točak, a zapreminu rezervoara za gorivo smanjio je sa 13 na 2 litra. Njegov prijatelj Koster, bio je sakriven na ovom skučenom prostoru.

Nakon što je Koster uspešno prešao sakriven granicu, ovaj metod bekstva iz Istočnog Berlina u malenoj BMW Isetti iskoristilo je još osmoro ljudi.

Klaus-Gunter Jakobi koji je osmislio čitav plan za bekstvo Isettom danas je jedan od kustosa u Muzeju Berlinski zid, a njegov automobil koji je poslužio za ovaj podvig izložen je kao eksponat u istom tom muzeju.

Pogledajte mini film:

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kad vidim šta su Nijemci uradili 1991.,1992. i 1999. ne samo da žalim što su se ujedinili, nego žalim što nisu bili podijeljeni u barem 4 države.A još prije toga 1914. i 1942.?