1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera: BMW iX3 (GALERIJA)
Premijera: BMW iX3 (GALERIJA)
0

Premijera: BMW iX3 (GALERIJA)

181
0
Podelite sa prijateljima:

Dve godine nakon što je predstavljeno konceptualno izdanje električnog X3, stigla je i serijska varijanta zvaničnog naziva iX3. 

Na vizuelnom planu nismo videli ništa novo, jer je i finalna verzija modela iX3 veoma slična konceptu koji je prikazan 2018. godine. Kako kažu predstavnici BMW-a za medije, jedan od prioriteta bio je da se vozilo učini što aerodinamičnijim, otuda su i naplaci koje smo videli na prototipu našli primenu i kod serijskog izdanja.

Sve u svemu, iX3 može se pohvaliti odličnim koeficijentom od 0,29 cd! Električni model ima za 7,5 centimetara niže težište od standardnog X3, što omogućava bolju voznu dinamiku. BMW navodi da su ostale dimenzije praktično neizmenjene.

Što se tiče samog dizajna, nema drastičnih razlika u odnosu na konvencionalni X3. Dakle, blago su izmenjeni odbojnici, vidimo i novu „masku hladnjaka“ koja je crne boje, dok su na njenim krajevima vertikalni usisnici za vazduh. U eksterijeru se ističe i niz plavih umetaka, koji očito imaju ulogu da signaliziraju da je ovo električni automobil.

Iako bi izgled ovog SUV-a možda upućivao na nešto drugačije, pogon je samo na zadnje točkove! Njih pokreće jedan elektromotor koji raspolaže sa 286 ks i 400 Nm, što iX3 omogućava da izvrši sprint do „stotke“ za 6,9 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 180 km/h. Nemačka marka navodi da je u sferi performansi (sem maksimalne brzine) ovaj EV blizu konvencionalnom X3 30i.

BMW navodi da iX3 koristi bateriju kapaciteta 80 kWh, od čega je 74 kWh dostupno za korišćenje. Kada je reč o autonomiji kretanja ona iznosi 460 km prema WLTP protokolu. To je više nego što je imao konceptualni model, ali i više nego što su glasile inicijalne najave iz Bavarske.

Električni X3 može se puniti na superpunjaču snage do 150 kW. Kada je priključen na ovakav punjač, SUV može napuniti 80% svoje baterije za 34 minuta. Šta više, BMW ističe da je 10 minuta punjenja na pomenutom punjaču dovoljno za 100 km dometa.

BMW iX3 proizvodiće se u fabrici u Šenjgangu u Kini odakle će se izvoziti na ostala tržišta. Ovo je ujedno i prvi od tri najavljena nova električna modela koje će nemačka marka plasirati u narednih 18 meseci.

AutoRepublika 

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments