1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Bugattijev klima uređaj je dovoljno moćan da rashladni prosječan evropski stan
Bugattijev klima uređaj je dovoljno moćan da rashladni prosječan evropski stan

Bugattijev klima uređaj je dovoljno moćan da rashladni prosječan evropski stan

5.06K
0
Podelite sa prijateljima:

Iako se na prvi pogled čini jednostavnim, klima uređaj u automobilu je veoma komplikovan sistem u smislu konstruisanja istog. Istorija ove tehnologije počinje 1933. godine, tako da će mnogi pomisliti da je ugradnja rashladnog sistema danas jednsotavna, poput ugradnje, recimo sjedišta.

Ali baš kao što je to slučaj sa shedištima, tako i jedinice za klimatizaciju moraju biti specifične, zasebno razvijene i za potrebe automobilske industrije i rashladne funkcije u četvorotočkašima. To je slučaj s Bugattijem, a Džulija Lemke, dizajner ovog proizvođača automobila, zadužena za klimatizacione uređaje, ima za cilj da rasvijetli dileme iz ove oblasti.

Kako bismo bolje razumijeli poziciju ove dame, treba naglasiti da Lemke radi u automobilskoj industriji od 2013. godine, a za Bugatti, tek od prije četiri godine.

Lemke objašnjava da je jedan od izazova za Bugatti, prilikom instaliranja klima uređaja, predstavljala činjenica da svaka osoba ima svoju optimalnu temperaturu. S tim u vezi, ona osigurava da klima uređaj radi brzo i bez buke. Važno je da radi u pozadini, a putnici treba da se osećaju prijatno bez da to primjete, odnosno da budu nesvjesni rada ovog izazovnog sistema.

Druga važna prepreka bila bi brzina. Pošto Bugattijevi automobili, tačnije Chiron, Divo i Chiron Pur Sport, dostižu nevjerovatne brzine, klima uređaj je drugačiji od konvencionalnih. Sistem i intenzitet rada se jjenja s promenom brzine krijetanja vozila, tako da kabina prihvata samo spoljni vazduh, u intervalima dok se hiperautomobil kreće brzinom nižom od 250 kilometara na sat.

Veliku ulogu igra i to što su Bugattijevi vjetrobrani skoro vodoravni, te su položeni pod nagibom od 21,5 stepeni, za razliku od uobičajenih automobila gde oni leže pod uglom od 30 stepeni. Ovo dodaje više Sunčeve toplote koja ulazi u kabinu, a da ne spominjemo popularnu opciju koja se tiče ugradnje panoramskog krova na automobilima marke Bugatti.

Da bi to riješila, Lemke je kazala da kompresori klimatizacije na vozilima brenda Bugatti, moraju imati kapacitet hlađenja do 10 kilovata (13 konjskih snaga). To je dovoljno energije za hlađenje cijelog evropskog stana, koji u prosjeku mjeri 80 kvadratnih metara, kaže Bugatti.

AutoRepublika

(5059)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments