1. Home
  2. Zelene strane
  3. Poslednji i definitivni pozdrav za dizel od marke Porsche
Poslednji i definitivni pozdrav za dizel od marke Porsche
1

Poslednji i definitivni pozdrav za dizel od marke Porsche

1.45K
1
Podelite sa prijateljima:

Pred nama je još jedna indicija da je dizel tehnologija došla do kraja svog istorijskog puta, a ona se ogleda u spremnosti nemačke marke Porsche da se odrekne implementacije iste u svojim vozilima, a sve u želji da se promovišu električni i hibridni automobili. Proizvođač sportskih automobila je doduše priznao kakvu važnu ulogu je svojevermeno odigrao dizel, ali je isto tako naglasio i da se oseća smanjena tražnja za vozilima s takvim pogonskim sklopom, dok raste interesovanje kupaca za automobilima s novijom tehnološkim rešenjima što će i biti budućnost automobilske industrije.

Porsche je nedavno, zvaničnom saopštenju za javnost, objavio da je svega 12% od ukupne globalne prodaje iz 2017. godine nosilo prefiks dizel, dok su najpopularniji pogonski sklopovi bili hibridni. U prilog toj tvrdnji je navedeno da je 63% svih prodatih primeraka Panamere u Evropi koristilo baš hibridnu tehnologiju. U stvari, Porsche nije ni posedovao dizel u svom proizvodnom miksu još od februara, a sada je čvrsto odlučio da to tako i ostane.

„Naša namera u Porscheu nije da produbimo demonizaciju dizela. To je bila i ostaje važna tehnologija u oblasti transporta,“ navodi se u izjavi. „Međutim, treba imati u vidu da je u našoj gami dizel oduvek bio manje bitan, jer mi smo proizvođači sportskih automobila. Tako smo i zaključili da idemo napred ali bez dizela. Jasna stvar – nastavićemo s podrškom kupaca koji poseduju naša vozila s dizel motorom.“

Za sve one koji se pitaju da li je Porsche posebno gadljiv na dizel nakon afere po kojoj je u ovoj deceniji VW najpoznatiji, Nemci se iz petnih žila trude da dokažu da to sa njima, i njihovim odlukama nema nikakve veze. „Izmenjene okolnosti na tržištu, pri čemu mislima na pad tražnje za dizelom, i rast popularnosti hibrida, to su faktori koji su odlučujuće opredelili našu odluku,“ navodi proizvođač.

Zaista, nema razloga sumnjati u samostalnu odluku Porschea o napuštanju dizel tehnologije. Bez obzira na pad popularnosti tehnologije među kupcima, Porsche je svoju viziju budućnosti predstavio i kroz elektromobil Taycan, inače svoj prvi elektromobil nameran da izazove dominaciju američke kompanije Tesla u svetu električnih vozila.

Za one koji ne mogu da prebole izostanak dizela iz ponude Porschea, treba da naglasimo da je moguće pazariti, od kompanije proverene, polovne dizelaše ove marke, pri čemu mislimo na modele Macan, Panamera i Cayenne. Ono što je sada definitivno, takve varijante više neće silaziti s proizvodnih traka.

AutoRepublika

(1450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pokoj mu dizelskoj duši …