1. Home
  2. Zelene strane
  3. BMW pritiska snabdevače da isporučuju „zelenije“ komponente
BMW pritiska snabdevače da isporučuju „zelenije“ komponente
0

BMW pritiska snabdevače da isporučuju „zelenije“ komponente

149
0
Podelite sa prijateljima:

Kako smanjiti uticaj koji na prirodu ostvaruju električni automobili? Za kompaniju BMW, to je pitanje svih pitanja, dok se centralni napredak u toj težnji može ostvariti u oblasti proizvodnje baterija. Stoga je, po mišljenju Bavaraca, loptica na terenu dobavljača.

Šef BMW-a, Oliver Cipse je izneo određene zanimljive informacije u vezi sa planom nemačke grupacije po pitanju ekologije, kroz prizmu razvoja i proizvodnje elektromobila. Dok se BMW priprema za lansiranje baterijskog krosovera iX3, kao i modela i4 i iNext, marka takođe istražuje nivo i obim uticaja koji se realizuju kroz proizvodnju ovih automobila na prirodno okruženje.

Po mišljenju Cipsea, najvažnije od svega je da glavnina ekoloških napora bude usmerena na oblast proizvodnje baterija:

„Kako bismo aktivno učesvtvovali u naporima za očuvanje prirodnog okruženja, moraćemo da unapredimo sveukupni balans proizvodnje, od upotrebe resursa. pa sve do reciklaže. Kako elektromobilnost sve jače pušta korenje, tako fokus na smanjenju štetnih isparenja ugljen-dioksida biva sve jasniji, posebno u segmentu proizvodnje baterijskih ćelija. Poznato je da oko 40% ukupnih štetnih emisija CO2 koje se odnose na električna vozila, potiče u stvari iz procesa proizvodnje baterijskih pakovanja. Zavisno od toga gde i kako su baterije proizvedene, oko trećine od tih 40% dolazi direktno od utroška energije u fabrici. Dakle, to je mesto gde se značajan rezultat u smanjenju nivoa štetnih isparenja može postići, i tu trebamo da usmerimo naš trud.“

Čak i bez direktnog obraćanja, odnosno referenciranja ka akterima iz snabdevačke industrije, jasno je da šef BMW-a stavlja komponentaše, to jest dobavljače za baterije pod pritisak. Na direktno pitanje upućeno njemu, a koje je otprilike glasilo „Da li će smanjenje obima emisija ugljen-dioksida nadalje dolaziti samo kao posledica napora vaših dobavljača?“, Cipse je odgovorio da BMW mora da „postavi primer koji će slediti drugi“, kao i da „ceo sistem bolje funkcioniše kada proizvođači i komponentaši rade timski“.

Nakon ovoga, dobavljač bavarske premijum marke za baterije, kompanija CATL se može smatrati prozvanom, upozorenom i pozvanom na saradnju od strane svog velikog kupca.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments