1. Home
  2. Vesti
  3. Renault je spremio koncept koji koristi vodonik
Renault je spremio koncept koji koristi vodonik
11

Renault je spremio koncept koji koristi vodonik

252
11
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka pod vođstvom Luke de Mea se sve više orijentiše na alternativne pogone, pored EV i PHEV modela, cilj je veće prisustvo i kod vodoničnih vozila.

Stoga ćemo 19. maja imati priliku da upoznamo koncept Renaulta koji se oslanja na vodonik kao izvor energije. Francuzi su ga najavili da kao “primer održivosti kod moderne automobilske industrije”, a šta to tačno znači saznaćemo za nekih tridesetak dana.

Ono što je već poznato je da će Renault uzeti jedinstven pristup te da će ovaj četvorotočkaš koristiti motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji će se snabdevati vodonikom. Luka de Meo je ranije kazao da je to koncept koji je “bez presedana u industriji”.

Po svemu sudeći, Renault će sa ovim prototipom preteći Toyotu koja takođe već neko vreme eksperimentiše sa takvom postavkom agregata. Više puta su viđeni razvojni modeli bazirani na Yarisu i Corolli koji upotrebljavaju SUS motor pogonjen vodonikom.

AutoRepublika 

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Koncept “ bez presedana“ VS Toyota koja već ima 2 generacije Mirai..

moron

Ako nisam pomešao, mislim da sam davno negde čitao da ono što mi znamo kao „Mirai prve generacije“, zapravo je bila peta toyotina generacija te vrste pogonskog sklopa. Prethodne generacije valjda nikada nisu ni došle na tržište.

BB

To samo govori koliko će vodonik da preuzme primat… A Brazil već odavno ima rješenje za alternativne pogone…

Matija

Brazil je vec sada najveci proizvodjac alkohola za pogon vozila. To je razlog zbog cega Brazilci nemilosrdno sagorevaju svoje prasume – da bi dobili obradivu povrsinu za proizvodnju secera. Iste posledice izaziva palmino ulje za dizel motore. Alkohol i ulje bice uskoro zabranjeni kao gorivo – potrebna je hrana!

BMW i Porse eksperimentisu sa sintetickim gorivima. Vodonik iz vode i ugljendioksid iz vazduha sjedinjuju se u neku vrstu lakog alkohola. Proces je komplikovan a sagorevanje alkohola nije cisto.

BB

A koju energiju koriste da to naprave? To što rade je samo transformacija postojeće energije uz solidne gubitke…

Matija

Uslov je da se ovaj postupak izvodi pomocu ciste energije – vetra i Sunca. Obe firme zele da sacuvaju gorivne motore kao siguran izvor snage a sa proizvodnjom tecnog goriva koristio bi se 100% dosadasnji logisticki sistem. Imam utisak da ovaj koncept goriva polako pada u zaborav. BMW je vec sada vise okrenut vodoniku nego sintetickom gorivu.

BB

Gorivo zagađuje na dva načina: kad se pravi i kad se troši. Ako se koristi ogromna količina energije da bi se napravilo gorivo samo da bi dobilo etiketu kao ekološko a efekat još gori, onda već imamo fosilno gorimo u čiju preradu se ne ulaže toliko energije koliko u vještačko. Dakle nema elemntarnu logiku jer troši više energije koje, na današnjem nivou potrošnje energije, nema dovoljno. A savremeni čovjek bi htio obilje energije a da ne gleda vjetrenjače, akonje auto na struju, nek je bar 2.5 tone…

Matija

Eksperimenti sa vodonikom kao gorivom nisu nista novo a time se bave svi proizvodjaci vozila – osim Tesle! 🙂 Do pre godinu-dve proizvodjaci su svoje eksperimente sa vodonikom drzali u diskreciji – ne u tajnosti. Istovremeno su vrsili snazan pritisak na politicare da ovi ne izglasaju zabranu vodonika! I uspeli su – sada se o upotrebi vodonika govori javno, sasvim slobodno i bez straha od napada politicara i zelenih fanatika. Razlog za promenu stava prema vodoniku jeste alarmantna situacija sa sirovinama za e-pogon kao i stagnacija u razvoju baterije. Tokom proteklih godinu-dve najavljeno je vise novih tehnologija za bateriju ali… Pročitaj više »

S mile

Vodonik ako se ne proizvodi od solarne energije, neće biti ekološki. Dobijen strujom, koja je dobijena prljavim putem, nije dobar pravac za ekologiju.

Matija

Smajli, potpuno si u pravu! Ne bi imalo nikakvog smisla glumiti cistocu sa vodonikom a proizvoditi ga strujom koja potice iz fosilnih goriva. Kao izvor energije dolaze u obzir samo Sunce i vetar. Jedna svapska firma napravila je eksperimentalni pogon na zapadnoj obali Afrike. Razlog – postavljanje vetrenjaca u EU je skopcano sa gomilom administracije i sa dugim cekanjem. Moje licno misljenje je da svi proizvodjaci vodonika moraju da budu odvojeni od zajednicke elektromreze, znaci treba da imaju svoje izvore energije da bi se izbegla preopterecenja.

Iznogud Časni

Nevjerovatno kako vi i dalje pušite fore o ekologiji, te ovo nije to ono jeste ekološki, šta vam je propaganda uradila to je čudo jedno.
Drugo, dok neki imaju već drugu generaciju auta na tržištu, ovi jadnici spremaju koncept, i to možda na bazi toyotinih patenata.
Mislim da se u Toyoti i hyundaiju slatko smiju…