1. Home
  2. Vesti
  3. Počele isporuke Polestara 2 iz Kine ka Evropi
Počele isporuke Polestara 2 iz Kine ka Evropi
0

Počele isporuke Polestara 2 iz Kine ka Evropi

400
0
Podelite sa prijateljima:

Neki proizvođači su baš čudni. Tako je premijera Golfa osme generacije upriličena još u oktobru prošle godine, a još ga ne viđamo na našim drumovima. Ipak, čini se da je proizvođač automobila Polestar, koji posluje pod kapom kineskog Geelija, pravi šampion. Premijera noviteta Polestar 2 je organizovana pre skoro osamnaest meseci, dok je serijska proizvodnja započela ovog proleća i to u novoj fabrici izgrađenoj u kineskom gradu Liučao. 

Zbog širenja zaraze virusom Covid-19, početak proizvodnje je pomeren za jedan mesec, ali to se nije značajno odrazilo na kasniji start isporuka. Zanimljivo je da prvi kontigent sklopljenih baterijskih automobila Polestar 2 nije otišao u lokalne izložbeno-prodajne salone, već su poslati na Stari kontinent, gde ih željno iščekuju novi vlasnici koji su narudžbine izvršili još 2019. godine.

Polestar 2

Polestar 2 je postavljen na modularnu arhitekturu CMA koja koristi multilink oslanjanje na zadnjoj osovini, trakcionu bateriju smeštenu ispod poda putničke kabine i koju krasi kapacitet od 78 kWh. Duet električnih motora proizvodi 408 konjskih snaga uz 660 njutn metara obrtnog momenta. Karakteristike su dovoljne da liftbek do stotke ubrza za 4,7 sekundi, kada je pre početka sprinta bio u stanju mirovanja.

Domet s jednim punjenjem baterije iznosi oko 470 kilometara i to po prilično realističnom WLTP ciklusu, iako je kompanija deklarisala i svih 500 kilometara.

Automobili iz prvog kontigenta su već pristigli u Belgiju gde će biti podvrgnuti finalnoj proveri kvaliteta, dok će u avgustu biti isporučeni kupcima u Švedskoj i Norveškoj.

Sledeći kontigent liftbeka Polestar 2 će biti usmeren ka Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i naposletku, ka Belgiji. Ova isporuka se očekuje tokom jeseni uz dodatak zadovoljenja potreba tržišta Švajcarske što će se dogoditi pre Nove godine. Da dodamo još da je početna cena za Polestar 2 u Nemačkoj postavljena na nivo od 55,825 evra, dok se u Americi isti nudi po ceni od 59.990 dolara.

AutoRepublika

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments