1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je Ford F-150 danas skuplji nego ranije?
Da li je Ford F-150 danas skuplji nego ranije?

Da li je Ford F-150 danas skuplji nego ranije?

246
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je tokom jučerašnjeg dana američkoj javnosti predstavio novu generaciju svog bestselera F-150 i sa njim krenuo u nove poduhvate s ciljem da ostane najprodavaniji proizvod na kontinentu četrdesetu godinu za redom.

Američki proizvođač vozila se odlučio na evoluciju umesto revolucije, što i nije neko iznenađenje kada se zna u kakvoj popularnosti model uživa. Osnovna verzija će koštati oko 30.000 američkih dolara, a za spomenutu sumu kupac dobija kabinu sa dvoje vrata, pogon na zadnje točkove, atmosferski 3,3-litarski V6 motor sa 290 konjskih snaga i desetostepeni automatski menjač.

Međutim, ako pogledamo situaciju prethodnih godina, mnogi će se požaliti da su pikap kamioneti postali previše skupi, toliko preskupi da ih više ne može svako priuštiti. Ova tvrdnja se baš i ne poklapa s prodajnim rezultatima, pa je tako Ford prošle godine isporučio čak 896.526 jedinica, i sa ponosom kaže da je prosečna prodajna cena iznosila približno 50.000 zelenih novčanica.

Ford F-100 iz 1953. godine

Postalo je jasno da su pikap kamioneti, nekadašnji sinonim za radnička vozila, jednako skupi koliko i premijum proizvodi, a neki od njih (u šta spada i Fordov model F-450) prelaze cifru od 100.000 američkih dolara. Ironično, čak i sa takvom cenom, F-450 je prošle godine bio popularniji kod kupaca nego neki prestižni proizvodi kao što su Mercedes S klase, BMW Serije 7, Audi A8 i Lexus LS. Postavlja se pitanje kada su pikap kamioneti toliko dobili na cenama i da li je trend postojao od prvog dana.

Ford F-100 iz 1968. godine

Prvi F-Series je debitovao 1948. godine, ali umesto sadašnjih tradicionalnih imena kao što su F-150, F-250 i sličnih, postojali su modeli F-1, F-2 pa sve do F-8.

Početna cena je iznosila 1.279 američkih dolara ili 13.836 zelenih novčanica prema današnjoj vrednosti novca. a za spomenuti iznos, kupac je dobijao kabinu sa dvoje vrata (jedinu u ponudi), linijski šestocilindri agregat zapremine 226 kubnih inča (3,7 litara) s 95 konjskih snaga i trostepeni manuelni menjač. Javnost će morati čekati na implementaciju sistema prenosa snage na sva četiri točka i automatsku transmisiju više od deset godina.

Ford F-100 iz 1978. godine

Ukoliko pogledamo listu, u 72 godine proizvodnje cifra koja ilustruje prodajnu cenu je skočila više nego dvostruko. Naravno, tu ne možemo zanemariti i da moderni modeli pružaju daleko veću snagu, bezbednost, opremu i još mnogo toga. Za one koji koriste pikape isključivo za posao, još jedna cifra je izuzetno bitna, a ona se odnosi na preporučljiv maksimalni vučni kapacitet. Prvi F1 se mogao pohvaliti s cifrom od svega 2.115 kilograma dok je današnja brojka čak 5.400 kilograma.

Ford F-150 iz 1995. godine

Tokom šezdesetih godina F Serija je počela da dobija i na dimenzijama, pa samim tim i je došlo do rasta i zapremine agregata. Neki primerci su čak mogli da se naruče i sa Lincolnovim V8 motorom zapremine 390 kubnih inča (6,4 litre) dok će vrhunac stići krajem sedamdesetih godina prošlog veka, kada je bio dostupan i kamionski benzinac zapremine 460 kubnih inča (7,5 litara).

Model sa četvoro vrata je debitovao 1965. godine, kada je Ford na kratko eksperimentisao i sa samonosećom karoserijom, da bi 2009. godine predstavio i prvi turbo agregat. Ako bi morali da biramo jednu najbitniju inovaciju, ona se odnosi na aluminijsku školjku, koja je u ponudi od 2015. godine. Na taj način, F-150 je za oko 300 kilograma lakši od bilo kog drugog pikap kamioneta sličnih dimenzija na tržištu.

Ford F-150 iz 2008. godine

Na kraju dana zaključite sami da li su taze cene opravdane ili pak i nisu baš. Prodajni rezultati govore da jesu, ali naravno uvek će biti onih koji „gunđaju“ da nisu.

O novitetu možete pročitati u juče objavljenoj prezentaciji.

AutoRepublika

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments