1. Home
  2. Life
  3. Lifestyle
  4. Guru, izguraj mi se iz života!
Guru, izguraj mi se iz života!

Guru, izguraj mi se iz života!

4.85K
37
Podelite sa prijateljima:

Nema ni godinu dana, da je naš dragi prijatelj, živeo svoj san. Preko dvadeset godina, želeo je samo jednu stvar, da se susretne sa stvaraocima duhovnog blagostanja, izučavajući veštine meditacije, transcendentalne. Iako školovani ekonomista, vrlo zainteresovan za materijalno, on je osoba koja odiše smirajom i stabilnom energijom, bar mi je tako tada delovalo. Njega izvesti iz takta, ili ga samo bar malo „ubrzati“, beše zaista nemoguće. Svoje životne filozofije je rado delio, i tek ponekad bi neka doza „manijakalnosti“ došla na delo u vidu patriotizma, nacionalizma i naravno novo mu stečene istočnjačke filozofije.

Sve skupa, nikome nije bilo čudno što se priključio tom programu u Beogradu, ali svakako svi smo se iznenadili kada smo čuli da odlazi na (neku) Šri Lanku na šest meseci. Da, naš smireni i dragi materijalno-duhovno „inkorporiran“ kolega, koji iako godinama pohađa privatne časove engleskog jezika, objektivno ni jednu jedinu reč istog, ne razume.

Bilo je onog „ježenja“, pri rastanku nam sa prijateljem, bilo je one zdrave zavisti na hercu koji imaše za tako jednu odluku, bilo je puno suzdržavanja sa moje strane da ne „prolajem“ šta mislim o tome, no ipak bilo je jednostavno toplo i emotivno. Par dana smo svi sa nestrpljenjem čekali da se naš dragi budući predstavnik transcendetalne meditacije javi, da vidimo da li je dobro.

Znali smo da žene i muškarci nisu zajedno i znali smo da ima celodnevni program. Jedna kratka poruka petog dana sa ponekom slikom sobe u kojoj je bio… I deseti dan, dobro poznati glas sa srpskog telefona.

„Šta ćeš ti ovde?“- upitasmo ga.

„Vratio sam se, nije to za mene, sve ću vam pričati“ – kazaše nam on.

Grki su tamo zalogaji hleba

Ništa izgleda ne beše onako kako je on očekivao, od hrane, naroda, preko razumevanja supruge mu, i organizacije nastave koja beše puštana preko uređaja, odnosno koja beše emitovana kroz video klipove. Naime, veliki pokojni guru, nije želeo da se njegova reč i ideje parafraziraju i da se pokolenja igraju gluvih telefona, već je „mudro“ sebe ekranizovao i ljudi su prelazili po pola sveta, ulazeći u dogoročan podvig svog života da vide pokojnika na monitoru televizora.

Maharishi

Negde u tom trenutku, sam odlučila da više ne mogu da ćutim, i konačno sam i ja rado sa svojim prijateljem podelila svoju filozofiju, onu duboku, koja neguje veru u to, da svako od nas ima svoj put do otkrivanja dubokog unutrašnjeg samoregulišućeg faktora, kojeg apsolutno niko na ovom svetu ne može da te nauči, niti obuči i da su veštine ovih mudraca odlične na nivou agnosticizma, ali jezivo opasne na nivou učenja razno raznih, sektaških metoda autohipnoze i transa, koja nema ama baš nikakve veze sa meditacijom.

Našem prijatelju moje reče nisu prijale, no kao pravi komercijalista i ekonomista, pokušavao je da mi dočara argumentovano da su studije dokazale da se dva puta dnevno konzumiranje meditacije ovog Gurua, uveliko inkorporirala u kompaniju Opre Vinfri i da postoje ozbiljni predlozi za uvođenje u škole i fakultete.

Zainteresovana tim njegovim činjenicama, moje istraživanje je krenulo naravno preko platforme Scholar i nekako nikako nisam mogla da nađem te javno dostupne informacije na temu naučne potvrde u vidu blagodeti transcendentalne meditacije, no zato sam našla na njihovim sajtovima i društvenim mrežama, referencu koja se poziva na iste.

Kao devojka sam obožavala Oshoa, kao žena sam razumela njegovu percepciju života bolje, kao čitalac sam uživala u njegovim mudrim pričama. Za mene je on podjednaki filozof kao i Niče, dobar psiholog kao i što to beše književnik Dostojevski, dobar narator kao i Tolstoj, to su bili inspirišući momenti kod beskrajno simpatičnog, usporenog, sa preterano izbečenim pogledom u kitnjastim tradicionalnim odorama, gurua Oshoa.

Osho pao u „sevdah“

I dok sam tako shvatila da se neću na Scholaru na tu temu preterano zadovoljiti, odlučila sam se za dobar stari Youtube i želela sam da vidim ko je taj pokojni duhovni vođa mog prijatelja.

Engleski jezik tog čoveka beše nepodnošljiv i nemoguć za razumeti, na to malo video klipova što sam našla, pošto je ostale očigledno njegova organizacija „zaključala“, da bi mogla da fakturiše ovim avanturistima koji prođoše pola sveta do njegovog Visočanstva „Ne znam engleski i nisam tu, a tvoj sam jedini vođa“.

Na mojim listama non-stop bi iskakako jedan kanal „Sadhguru“, pa „Sadhguru na srpskom jeziku“. I tako uđoh u višednevnu avanturu slušanja još jednog Gurua, doduše arogantnog ali nadasve mudrog, jednostavnog i filozofski nastrojenog na savršeno jasnom i tečnom engleskom jeziku.

Lako sam se oduševila, dosta stvari se i poklopilo sa mojim sistemima verovanja i vrednostima, bilo je lako prepustiti se kao nekad dobrim starim istočnjačkim doktrinama „Ja jesam….“ sve dok nisam shvatila da sam „ovo“ već negde čula ili da sam taj neki specifičan gest ili „mimiku“ negde videla.

Lako sam „izguglala“ Sadhgurua i odista on beše učenik Oshoov, te mi postaše jasniji njegovi uticaji na Sadhgurua, i određena doza imitiacije postaše mi jasnija i prihvatljivija, kao neko legalno nasleđe.

Sadghuru divani pred sledbenicima

No, vremenom njegovo slušanje mi posta sve zamornije a posebno kada u sve to inkorporiraše svoj „unutrašnji inženjering“ kao tehniku – „sedi u ćošak, jedna ruka na čelo, druga na vrat, noge prekrsti, drndaj mantre i prepusti se“. Naravno, malo karikiram ali to je otprilike poenta.

Kao i uvek, dok beše dobar filozof beše mi interesantan, kako krenuše o tehnikama i idiotskim mantrama, tako se tu moj put impresioniranosti sa istim završavao.

Ali ganulo me nešto i htedoh da se podsetim dobrog starog Oshoa, no prvo na šta sam naišla beše ovaj snimak:

„Au, ko je to jebeno uopšte I bio Osho? Kako je moguće da se nikada nisam bavila kredibilitetom ovoga čoveka” – pomislih tada u sebi.

I tako je krenula moja potraga za odgovorom na pitanja:

Ko su veliki Gurui današnjice (pošto delaju i kao “pokojnici“) iliti takozvane „New Age“ religije?

I zašto svi vole automobile marke Rolls-Royce i časovnike marke Rolex?

Osho

Sve što bih o Ošou kazala, i da je vrstan pripovedač i filozof i da ima terapijsko delanje shodno svojim verovanjima i da je prvenstveno jezivo učen čovek bio, koji je odista svaku religiju proučavao i na svom putu duhovnosti napravio svoju ličnu „pitu“ od sastojaka koje je zgotovio, bilo bi uzaludno nakon ovog video klipa. Retkog, koji je dosta i kasno pušten u etar.

Najčešći korisnici njegovih usluga behu kao i uvek oni najlakši za manipulisanje, „ranjivi“ po milion osnova i oni su lako postali žrtve. Moj veliki heroj (posebno dok sam bila devojka) beše u stvari ništa drugo do kontroverzan biznismen, koji bi izlazio dva puta dnevno u svojim „Rols Rojsovima“.

Vasko, Oregon, Februar 1984.: Bhawan Rajneesh (Osho) nikada nije koristio isti automobil dan za danom.

Fanatično je voleo skupe satove Rolexe, koje bi uvek virile ispod njegovih mantija. Uzgred, u to vreme, imao ih je svega 96, a to je bilo krajem osamdesetih godina prošloga veka. Imao je svoje kampove, ogromne, koji su brojali hiljade i hiljade njegovih „učenika“, posebno u SAD.

Oni bi ga doslovce tretirali kao Boga. On je bio njihov „Master“. Njegove „vežbe blagostanja i tehnika za spoznaju meditacije“, predstavljale su spoj jezivo degutantnih vežbi, koje možete videti i sami u iznad postavljenom video klipu. Osho je ove vežbe nazivao: „Dinamičnom meditacijom“. Polaznici njegovih kurseva su imali određena pravila igre: svi su morali da budu obučeni u crveno, a oko svog vrata su imali ogrlicu sa priveskom na kojem je bila slika njihovog „Mastera“.

Nakon pola sata nestvarnog „kardio“ treninga koji je uključivao i oponašanje dečijih histerija, odnosno tantruma, njegovi polaznici, navodno su ulazili u faze „mira“.

Naravno, kao obožavano biće u svojoj zajednici, često je „uzimao“ mlade devojke da im pruži „malo mira“.

Sadhguru

Brilijantan, drčan, jednostavan, učen, i jako zabavan, zasnovao je svoju filozofiju na jogi, učvršćujući je na putu ka meditaciji koju je nazvao Unutrašnji inženjering. On je jedan od onih modernih Gurua koji zove sve svoje pristalice da se „suscribe“.

Njegova organizacija Isha je čak u oktobru prošle godine organizovala kurseve u Beogradu, cena sitnica Mini Ašram u danu za 650 evra. Isha fondacija svoje osnivače obavezuje raznim zahtevima o tajnosti, za svoje „Prosvetljenje“ bukvalno trebaju da izdvoje pravo bogatstvo.

Jednom kada uđete u njegovu organizaciju postaćete i oni koji nonstop čiste i rade, jer on veruje u moć telesnih aktivnosti, a njegova percepcija joge je nadasve čudna.

Guru je takođe i bio optuživan za ubistvo svoje supruge, koju je brzo zamenio mlađanom aktivistkinjom. Dosta jednostavno je objasnio da je njegova žena „otišla“ u sred meditacije.

„Pokojni“ guru

Kako kaže naša izreka o pokojnicima samo najlepše.

Što se našeg prijatelja tiče, putevi su nam se razišli. I kao što je to bio slučaj sa njegovim „vođom“, teško je nalazio sklad između materijalnog i duhovnog. Njegovo biće još nije spoznalo, niti odgovorilo na tu jednostavnu jednačinu, a kamoli dosegnulo do nivoa meditacije. Ponašanje mu i dalje ide na ruku i barem deluje kao da „lebdi“, metar iznad zemlje.

Osho na metar od Zemlje… Upokojen

Mistika je u nama samima

Bojite se smrti ili odbijate da o njoj mislite… Osećate se neispunjeno, ne možete da uhvatite vezu sa Univerzumom….

Ne jurite gurue! Jurite sebe!

Na putu samospoznaje, pre će vam i najviše će vam pomoći neka dobra psihoanaliza i dobar psihoterapeut, ali znajte da svoj put krčite sami, niko to ne može da uradi umesto vas.

Gurui su opasni i manipulativni, posebno što se rabe onim najvišim što svaki čovek može da spozna sam, a to je Transcendentalni Um koji stvara meditaciju, tu ne trebaju ni mantre, ni specifične tehnike disanja, niti imaginacije, treba vam samo da se aktivira unutrašnje čulo, ono koje zna da je deo, deo nečega većeg, pa neka ga i zovemo Univerzumom, to je onaj deo koji je jednostavno TU i koji živi…

Ne treba vam „mistično“, samo ćete investirati jezivo puno novca da bi vam neko uništio život, bukvalno. Mistično je u svakome od nas već tu, samo mu se okrenite.

Ružica Majkić

(4851)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

37 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

?

Djordje

Ko je bre ova Ruzica leba mu i sta radi na autorepublici?

Renault Terminator
BojanNeki

Joj, pustio onaj video gore a ono sve sns-ovci vrište.

Smile

Moze li neko iz redakcije da objasni ove tekstove kao i onaj od pre neki dan…..da li je sajt hakovan .neka greska ili diverzija ??

Stari Dejan

Ma Zvezdane ja to razumem, dobro je da je ponuda raznovrsna ali daj bre da se ne pravi „Treće oko“ od AutoRepublike. Ako već hoćeš da dodaš nešto ubaci još neki deo sa tehnikom (tipa telefoni, hi fi oprema i slično) ili zanimanja koja bi drugima bila zanimljiva (opančari, kujundžije ili nešto slično). Pa i taj putopis je u duhu automobilizma. Ali ovo…

Stari Dejan

Slažem se sa tobom, nisu ni sva jela iz jelovnika namenjena za svakog gosta. Pa da nastavimo sa tom analogijom, što da ne. Ja uopšte ne jedem ribu i zato nikad me nećeš videti u ribljem restoranu. Za pečenjaru na primer ne moraš dva puta da me pitaš.
Samo hoću da kažem da ovo jelo dosta odskače od vrste jela zbog kojih ljudi dolaze ovde, to je sve.

Renault Terminator

Slazem se sa Dejanom.Ako se vec vatate nekih „duhovnih“ tema,mani te se sekti,kako nikada da ne napisete nesto o nasem Pravoslavlju,tu ima toliko tema i o cemu da se pise da svaki dan kada bi nesto objavljivali za zivota ne bi stigli sve napisati.I od toga ljudi imaju koristi,od ovakvih tekstova nemaju nikakvu korist,vec samo propast,duhovnu i svaku drugu.
Kritika je krajnje dobronamjerna.

TNT

Nema veze sa temom ni člankom, ali kada već dozvoljavaš da diskutujemo o uredničkoj politici – zašto ti i Ružica ne biste uzeli 330e na test od nekoliko dana i uporedili ga sa vašim “lubeničarem”? U kontekstu Pekijevih testova “ekoloških vozila” u poslednje vreme i razmena mišljenja po tom pitanju, mislim da bi to bio pravi pogodak.

Xtrimi

Ne razumem, tekst je o opasnosti sekti I kao takav po meni he dobro dosao.

Uostalom ako nema kocnica ce da zavrsimo ko Djokovic

Izmenjeno 3 godine pre od strane Xtrimi
TNT

Misliš, kao broj 1 na svetu u vrlo popularnom sportu, sa desetinama miliona evra na računu, srećno oženjeni, sa dva deteta, svetski priznati i popularni? Gde su mi te kočnice, da ih odmah isključim?

xtrimi

Da mislim upravo tako,
I pri tom imaš vrlo razvijenu svest o stanju u svojoj zemlji i njenim problemima, te stoga nađeš d je pametno da joj pomogneš, punjenjem da postoji „alternativna istorija“, da je 5g mreža kriva za COVID, d treba slušati iranskog nutricionistu koji prodaje hranu za bagatelu, I da najverovatnije treba slušati preporuke države i spakovati što više ljudi na tribine jer zašto ne.

I tako baš pomogneš da “ tvoja država“ baš procveta i bude jedno bolje mesto za život.

Mani me tih mudrih što ruse hvale a mercedes voze.

vesna sarasvati

ti znas kako Djokovic treba da razmislja i sta da radi? A Djokovic sam ne ume da razmislja svojom glavom???!!! E, nije sve sekta !!

Dikh tu kava

Ako se mene pita, što raznovrsnije, to bolje. Samo nek je zanimljivo. Moje mišljenje.

moron

„… ali znajte da svoj put krčite sami, niko to ne može da uradi umesto vas.“ Da, živa istina … Imam jednog kolegu, odavno i drugara, prevremeno je „privremeno“ otpušten iz JNA, dali mu tom prilikom i njegov zdravstveni karton, da ponese u vojni odsek i najpre se tamo javi … Bacio ga u prvi kontejner … Koliko ga dugo i dobro poznajem, nemam dilemu da nije bez razloga „privremeno“ otpušten … U nekim trenucima sam znao da mu dobronamerno predložim da ode kod nekog psihijatra … Ili, bar psihologa … Na šta on obično kaže: „A šta taj može… Pročitaj više »

Matori

… Ili spiska opreme…

Matori

🙂

moron

Da, toliko mogu da se fokusiram. Spisak opreme je „plafon“ moje pažnje 🙂

Dikh tu kava

Све док није АЧ списак додатне опреме, ту ни картон Ред Була не помаже..

hercegovac

Suvišno je komentarisati ovaj video klip i nije mi jasno ko me mogu biti zanimljive ovakve seanse izmuceno-izmanipulisanih ljudi. Mi smo Svetosavski pravoslavani narod koji vjeruje u jedinog i istinitog Boga (Oca, Sina i Svetoga Duha) i ako hocemo da budemo „so zemlji“ terba da istrajemo u ovim teskim iskusenjima koji se svakodnevno obrusavaju na pravoslavne. Donekle mogu da razumijem zelju autora AR za raznovrsnoscu, ali su mi drazi kada se drze autotematike, jer treba znati da sve sto izgleda dobro, ne znaci da je i korisno!

Renault Terminator

Света Тројица и Тримурти Тражити хлеба на њивама, глади израз је који нам долази из подвижничког искуства отаца Цркве. Ова изрека представља стање у којем се налази човек који занесен илузијом промашује пут који води ка циљу и скреће странпутицом која води у туђу, мрачну земљу недођију. То су они који, будући крштени у вери православној, крећу у потрагу за “духовностима” незнабожачког света. У име Оца и Сина и Светога Духа, у име Тројице једносушне и неразделне и животворне, Бога јединога, заповедам ти, Теодуле, устани! Видим да си зачаран; видим да си очаран. Прастара те мудрост индијска зачарала; прашина те… Pročitaj više »

Dijana

Koliko vidim, poenta pljuvackog teksta koji ima jadne argumente jeste da se promovišu psihijatri!!!

Matija

Ne preteruj! Poenta teksta je da se diskredituju sekte i gurui. Stvari su mnogo jednostavnije nego sto to razni misticari prikazuju.

Danijel

Fora je u tome što stvari nisu jednostavne, to ti misliš, ali to je rezultat tvog manjka opažanja.
Pogledaj samo kako je komplikovano ljudsko telo, a kamoli vaskoliki univerzum. Šta je tu tačno jednostavno?
Nauka još ne dolazi do krajnjih znanja, filozofija ne prestaje da produbljuje odgovore.

P.S. Ovaj tekst je zaista zadesio ljude koji su nespretni i nemaju mnogo znanja, takvi bivaju progutani bilo čime, pa čak i pravoslavljem.

Renault Terminator

Ako ste se pronašli u tekstu Svetog Vladike Nikolaja,žao mi vas je…ali nije kasno da se manete „ciganske olimpijade“ što bi rekao Sveti Vladika i priđete vjeri Pravoslavnoj i pokušate pokajanjem,postom,ispovešću,pričesti,liturgijskim životom,dobrim dijema,da spasite dušu svoju od smrti koju ovi guru i ostali šandori đavolji jedino mogu garantovati.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Laki

Neponovljivi „Vladika Žički“ imao se rašta i roditi !!!

Matija

Majke ti, sta si to jeo kad ovako nesto izlazi iz tebe?!

Renault Terminator

Pravoslavlje,nema ljepše duhovne hrane,pogotovo u ove dane Velikog posta.
Drugo,nisam ja ovo napisao,ja sam samo copy/paste.Nemam ja ni 0,1% pameti kao naš Sveti Vladika Nikolaj da ovako nešto napišem.

Matija

OK, prihvatam! 🙂

Laki

Da povežemo sa automobilima. Ukoliko želite da dodjete u centar Beograda, možete putevima da dodjete sa svih strana i kolima raznim, ali ćete doći. Isto je i u duhovnom životu. Cilj svih religija je isti, samo su putevi i metode (kola) različiti. Svako bira ono što mu najviše odgovara, da li gurua koji vozi Harley ili vladiku koga voze u Q8. A može i da nadje duhovnika koji mu ništa neće naplatiti. Zavedenih i zastranjenih je oduvek bilo i bice. I oni imaju svoju ulogu. Isto kao što ovaj gore ne ide u riblji restoran već u pečenjara, tako i… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja se sa tim ne slažem.Puteva je mnogo,širokih,lakih,lijepih,ugodnih…samo ti putevi ne vode ka spasenju duše i u carstvo nebesko već direktno u pakao.
I drago mi je što sam zaveden i zastranjen Pravoslavljem,ničim pametnijim nisam se ni mogao zavesti,bar imam neku šansu da spasem dušu svoju grešnu od kandži smrti i pakla.

Tamara

Napišite onda pošteno i koje je zlo punk ili heavy metal jer ljudi na snimku izgledaju kao da su na koncertu, ocrnite i druge ljubitalje rolexa i rolseva kojih je zapad prepun, a koje obožavamo i pratimo njihovo kapitalističko učenje jer želimo da smo bogati i poznati kao i oni, pa tu su i mediji koji su majstori hipnoze masa, Osho je mala beba za njih…