1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci pokrenuli peticiju za povratak Lade na lokalno tržište
Nemci pokrenuli peticiju za povratak Lade na lokalno tržište
2

Nemci pokrenuli peticiju za povratak Lade na lokalno tržište

374
2
Podelite sa prijateljima:

Isporuka vozila iz game ruske Lade, na teritoriju država članica Evropske unije, je obustavljena negde na kraju 2019. godine. Upravo ovih dana, rasprodate su i poslednje, tada akumulirane zalihe robe. Kao formalan razlog za napuštanje evropskog tržišta, Rusi su naveli uvođenje novih, strožijih Euro 6d ekoloških standarda, a zbog nemogućnosti pogonskih jedinica VAZ-a da se uklope u savremene zahteve. Kako je modernizacija sklopova procenjena isuviše skupocenim zahvatom, odustalo se i od te mogućnosti.

Dodatno, aktuelna strategija rukovodstva Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse, predviđa da jedini cenovno pristupačan brend grupacije na teritoriji EU ostane Dacia, dok bi se Lada trebalo fokusirati na tržišta zemlja u razvoju, poput nekih azijskih, latinoameričkih i onih sa Srednjeg istoka. Države nekadašnjeg Sovjetskog Saveza se podrazumevaju.

Distributer četvoročkaša iz pogona ruskog AvtoVAZ, nemačka kompanija Lada Deutschland GmbH, nije srećna proklamovanom strategijom. Pre par dana, izvršni direktor kompanije iz oblasti maloprodaje automobila, Diter Caska je pokrenuo zvaničnu peticiju namenjenu čelnicima ruskog proizvođača, zatim Renault-Nissan-Mitsubishi aliansi, Ministarstvu ekonomskog razvoja i ruskoj ambasadi u Nemačkoj, kojom se zahteva povratak na nemačko, ali tržište cele EU, kompletne palete Ladinih vozila.

U prilog uslišavanja zahteva brojnih potpisnika peticije, navodi se pristupačnost ruskih vozila, veliki broj lojalnih kupaca četvorotočkaša marke Lada, postojeća dilerska mreža, kao i, tokom nedavnog perioda otvoreni izložbeno-prodajni saloni ovog brenda.

Ipak, veoma je mala verovatnoća da će odluka koju je deklarisao AvtoVAZ biti izmenjena. Pre pet časova je broj potpisnika dostigao cifru od hiljadu lica, dok je tačno u podne po moskovskom vremenu, na današnji dan, bilo 1.033 od ukupno nužnih 2.000 potpisnika, kako bi zahtev imao formalnu težinu.

AutoRepublika

(374)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Boga mi, kada ja vidim da se kod nas u Srbiji salonska Lada Vesta Cross iz 2019. prodaje na „Polovni automobili“ za 14.300 evrija, pitam se da li su ovi Nemci normalni.

DOLF

Slažem se, ali Daster startuje od nekih 13000e, dok ovaj je u max opremi tih 14200e, pritom je Vesta za klasu iznad svih Dačija (za novi Daster ne mogu tvrditi jer sa njim nisam imao kontakt, ali recimo da su egal), tako da je to ta cena.
Normalno, poželjno bi bilo da se Lade kod nas počnu uvoziti bez carine i bez povećavanja marži dilera pa da samim tim bude jeftiniji. Usput ova blago modernizovana Vesta izgleda da ima ispravljene mnoge dečje bolesti prethodnog modela, plus dolazi sa NIssan 1,6 benzincem kakav se ugradjivao u Daster.

Izmenjeno 3 godine pre od strane DOLF